×

CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri Kılavuzu v4 (Yangın Güvenliği, Risk ve Acil Durum Yönetimi) Bölüm-5



CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri  Kılavuzu
(Yangın Güvenliği, Risk ve Acil Durum Yönetimi)
v4
Bölüm-5


 

[Yayım Tarihi: 4 Şubat 2025]

Aşağıdaki  CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri Kılavuzu  CFA web sitesindeki orjinal İngilizce versiyonundan  alınarak  ETP Adem Çakır, Sabri Günaydın tarafından yapay zeka çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye çeviri yapılmış , kontrol edilerek düzenlenmiştir.Teknik kılavuz  4 bölüm olarak yayınlanacaktır.
 
Kaynak: http://www.cfa.vic.gov.au/ 

© Victoria Eyaleti (Ülke Yangın Otoritesi) 2023

Bu yayın tüm hakları saklı olmak üzere telif hakkıyla korunmaktadır. 

CFA, bu bilgileri kullanırken makul özeni göstermeniz anlayışıyla kullanıma sunmaktadır. Bilgilerin kendi özel koşullarınıza uygulanması konusunda herhangi bir tereddütünüz varsa, profesyonel tavsiye almalısınız.

CFA, ETP (Elektrik Tesisat Portalı) bu yayındaki bilgileri nasıl uyguladığınız veya bunlara nasıl güvendiğiniz konusunda sorumluluk kabul etmez

CFA  Uzman risk ve Yangın Güvenliği Birimi  yazarlarının Türkçe çeviri ile ilgili sorumluluğu yoktur. ETP Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.

Türkçe çeviride  göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr "  adresine e-posta göndermenizi rica ederiz. 

Bu raporun ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize izin veren  CFA Genel Müdür Yardımcısı Sn. Jason Hefferman'a  teşekkür ederiz.




9    Ticari ve Endüstriyel Tesislerde Bataryalı enerji depolama  Sistemleri

9.1 Risk Yönetimi Hususları

Ticari ve endüstriyel binalarda, işyeri operasyonları için güç gereksinimlerini desteklemek amacıyla küçük ölçekli bataryalı enerji depolama  sistemleri (<1MW) giderek daha fazla kurulmaktadır.

CFA, önerilen tüm küçük ölçekli bataryalı enerji depolama  sistemi kurulumlarının kapsamlı bir risk yönetimi sürecine tabi tutulmasını tavsiye etmektedir.

9.1.1 Yerleşim

Batarya konteynerleri/mahfazaları/kabinleri  " AS/NZS 5139-2019:Elektrik tesisatları - Güç dönüştürme donanımıyla kullanım için batarya sistemlerinin güvenliği"  uyarınca yasaklı veya tehlikeli alanlara yerleştirilmemelidir.

CFA, batarya konteynerlerinin/mahfazalarının/kabinlerinin mümkün olan her yerde binaların dışına yerleştirilmesini tavsiye etmektedir. Dışarıda konumlandırılmış bataryalar aşağıdaki gibi olmalıdır:
  • Acil durum araçları için uygun bir saha araç girişine eleverişli yakın bir alana yerleştirilir.
  • Dört saatten az olmayan bir süre boyunca 20L/s'ye ulaşabilen, hizmet verilebilir, erişilebilir, uyumlu, açıkça işaretlenmiş bir saha veya cadde yangın musluğunun 60 m yakınına yerleştirilmelidir.
  • Araç etkisi potansiyelinin minimum olduğu bir alana, örneğin trafik akışından ve araç park alanlarından uzağa yerleştirilmelidir. Her iki yanında en az 2 m ve batarya konteyneri/mahfazası/kabini üzerinde en az 1 m uzanan bir ışınım ısısı kalkanı sağlanmadığı sürece batarya konteynerinin 10 m yakınına araç park edilmesi yasaklanmalıdır.
  • Binalardan en az 10 m veya yangına tamamen karışan batarya konteynerinden yayılan ısının binayı tutuşturmasını veya tam tersini önleyecek bir mesafe ile ayrılmış olmalıdır.
  • Komşu konutlardan mümkün olduğunca uzağa yerleştirilmelidir.
  • Kabine ve ilgili donanıma yetkisiz erişimi önlemek için   etrafı  çevrili güvenli bir alan  içinde yer almalıdır. Mahfaza her zaman emniyete alınmalıdır. Mahfazaya yetkili erişimi kontrol etmek ve izlemek için protokoller geliştirilmelidir.
  • En az bir W bariyerine eşdeğer darbe koruması sağlanmıştır.
  • Yangın suyu akışını yönetimi için  temin edilen    uygun su  tutma  havuzu (tankı)  (set veya başka şekilde) sağlanır.

Bataryaların binaların içine  montajının yapıldığı durumlarda, CFA  şunları önermektedir:
  • Ulusal İnşaat Kodu kapsamında yangından ayrılmış bir bölmede (örneğin, termal kaçak veya harici yangın etkisi durumunda ışınım ısısı, buhar bulutları ve dumandan etkilenmeyi önlemek için yeterli ayırma ve yangına dayanıklı yapı ile).
  • Panolardan, diğer elektrik tesisatlarından  ve cihazlardan uzakta konumlandırılmalıdır.
  • Sprinkler korumalı alanlarda (binada sprinkler sistemi bulunan yerlerde)  yerleşik olmalıdır.
  • Yangın Gösterge Paneli/FDCIE'ye bağlı bir dedektörün bulunduğu bir odaya yerleştirilmelidir (binada bir FDCIE varsa).
  • Diğer tüm binalar için AS/NZS 5139-2019 uyarınca duman alarmı ve gaz dedektörü aynı odaya kurulmalıdır.
  • AS/NZS 5139-2019 uyarınca yalnızca bina dışına çıkan havalandırma sağlanmalıdır.
  • Yabancı veya depolanmış malzemelerden uzak tutulmalıdır. Batarya enerji depolama sistemlerinin bulunduğu odalarda sadece batarya ile ilgili gereçler depolanmalıdır.

9.1.2 Tasarım ve İşletim Risk Kontrolleri

CFA önerileri:
  • Bataryalar, batarya kimyasına, elektriksel ve diğer tehlikelere uygun gaz, yangın, patlama algılama ve koruma sistemleri ile sağlanır. Batarya konteyneri içindeki algılama ve koruma sistemleri mümkün olduğunca itfaiyeye doğrudan alarm izleme özelliğine sahip olmalıdır.
  • Bataryalar, üreticinin gereklilikleri/ BESS için Güvenlik Bilgi Form(lar)ı ve/veya ilgili ulusal veya uluslararası standartlar uyarınca yeterli havalandırma ile sağlanır.
  • Bataryalar, herhangi bir kısa devre, arıza, gaz çıkışı, donanım arızası ve üreticinin tanımladığı çalışma parametrelerinin dışındaki sıcaklık artışlarının derhal tespit edilmesini ve herhangi bir gaz çıkışı, duman, yangın veya patlamanın derhal acil servislere bildirilmesini sağlamak için uygun izleme sistemleriyle donatılmıştır.
  • Bataryalar üreticinin gerekliliklerine göre düzenli olarak incelenir, test edilir ve bakımları yapılır.

9.2 Acil Durum Planlaması

Eklenen bataryalı enerji depolama  sistemlerinin devreye alınmasından önce, CFA tesisin Acil Durum Planının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini ve güncellenmesini tavsiye etmektedir:
  • Acil durumlarda tesis çıkışları ve tahliye toplanma alanlarına ulaşım yolları gibi  bataryalı enerji depolama sisteminden kaynaklanan ve bataryalı enerji depolama sistemini ilgilendiren yangınların etkisini ve bu sistemden kaynaklanan riskleri ve tehlikeleri göz önünde bulundurun.
  • Bataryalı enerji depolama  sistemiyle ilişkili tehlikelere dayalı acil durum prosedürlerini dahil edin.Acil durum prosedürleri batarya izleme arızalarını, normal çalışma parametrelerinin üzerindeki sıcaklık artışlarını, elektrik arızalarını, kimyasal dökülmeleri veya reaksiyonları, gaz çıkışını ve termal kaçakları (duman, yangın ve patlama) içermelidir.
  • Bataryayı çalışamaz veya güvensiz hale getiren bir acil durum halinde, bataryalı enerji depolama  sisteminin öngörülen kullanım ömrü sona ermeden önce kısmen veya tamamen hizmet dışı bırakılması için bir plan dahil edin.

9.3 İtfaiye Sahasının Tanınması

CFA, bataryalı enerji depolama sisteminin devreye alınmasından önce yerel tugayla saha hakkında bilgi edinilmesini, erişim düzenlemelerinin, yangın algılama, söndürme ve koruma sistemlerinin ve acil durumlarda bilgi veya destek sağlayabilecek en az iki kişinin iletişim bilgilerinin (24 saat) teyit edilmesini önermektedir.
 


9.4 Acil Durum Bilgilerinin Sağlanması

CFA, tesisin mevcut acil durum bilgilerinin bataryalı enerji depolama  sistemiyle ilgili bilgileri içerecek şekilde güncellenmesini önermektedir.

9.4.1 Saha Çizimleri 
  • Güneş panellerinin, güç dönüştürme ünitelerinin, bataryalı enerji depolama  sistemlerinin ve sistem kapatma kontrollerinin yerleri aşağıdaki gibi  işaretlenmelidir:
  • Acil durum hizmetlerinin kullanımı için saha planları (örneğin, Acil Durum Bilgi Kitabında ve Yangın Gösterge Paneli/FDCIE'de).
  • Tesis için blok planlar (AS 2419.1-2021 uyarınca:
  • Yangın hidrantı tesisatları, Madde 11.5: Blok plan).
  • Tesis için Temel Hizmetler çizimleri.

9.4.2 Acil Durum Bilgi Defteri

CFA, aşağıdaki bilgilerin Acil Durum Bilgi Kitabına dahil edilmesini önermektedir:
  • Aşağıdakiler de dahil olmak üzere kurulumun bir özeti:
             • Kapasite, kimyası ve güvenlik sistemleri.
             •Tüm sistem altyapısının sahadaki konumu.
  • Bataryalı enerji depolama  sistemleri için sıcaklık (ortam ve iç sıcaklıklar dahil) açısından güvenli çalışma koşullarına ilişkin özellikler.
  • Bataryalı enerji depolama  sistemi konteynerleri için şemalar ve teknik veriler.
  • Termal kaçak, elektrik güvenliği tehlikeleri, patlama tehlikeleri, tehlikeli madde tehlikeleri (gaz çıkışı dahil) ve yangının bataryalı enerji depolama  sistemi üzerindeki etkileri dahil olmak üzere bataryalı enerji depolama  sistemine yönelik tehlikelerin ayrıntıları.
  • Batarya duman ve yangın algılama sistemleri, yangın söndürme sistemleri, termal algılama, gaz algılama ve basınç tahliye sistemleri, soğutma sistemleri ve tesisteki uyarı ve alarm sistemleri dahil olmak üzere batarya izleme sistemleri ve güvenlik sistemlerinin ayrıntıları.
  • Bataryaların yangına karışması durumunda kapatma ve/veya ayırma prosedürleri. Bu talimatlar PCE/invertörler ve bataryalı enerji depolama  sisteminde de sağlanmalıdır.

10  Bitişik  Enerji Depolama  Sistemleri
 

10.1 Risk Yönetimi Hususları

Victoria genelinde, elektrik şebekesinin daha fazla çatı üstü güneş enerjisini desteklemesini sağlamak için yerel topluluklarda bataryalı enerji depolama  sistemleri önerilmektedir.

Topluluk veya mahalle ölçeğindeki bataryalı enerji depolama  sistemleri yaklaşık 100kW ila 5MW arasında değişmektedir ve 66.000 voltu aşmayan nominal gerilimle çalışan elektrik dağıtım şebekesinin bir bölümüne bağlandığında, çoğu planlama bölgesinde planlama izni gerekliliklerinden muaf tutulabilir.

CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimi, aşağıdakilerde dahil olmak üzere özel teklifiniz için yangın riski yönetimini desteklemek üzere uzmanlık sağlayabilir:
  • Saha seçimi ve tasarımında yangın riskine ilişkin hususlar.
  • İtfaiye erişimi ve müdahale gereklilikleri.
  • Acil durum müdahalesi sırasında itfaiyeci ve toplum güvenliğine ilişkin hususlar.

Yangın riskinin teklifler kapsamında etkin bir şekilde ele alınmasını sağlamak için CFA ile mümkün olan en erken zamanda iletişime geçmek önemlidir.

CFA, önerilen herhangi bir  bitişik  bataryalı  enerjisi depolama sisteminin kapsamlı bir risk yönetim sürecine tabi tutulmasını önermektedir.

CFA, gerektiği gibi kurulumun "AS/NZS 5139-2019: Elektrik tesisatları - Güç dönüştürme ekipmanlarıyla kullanım için batarya  sistemlerinin güvenliği" ile uyumlu olmasını önermektedir.CFA, risk yönetimi süreçlerinin aşağıdaki hususları dikkate almasını önermektedir.

CFA, bitişik bataryaların CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimine bildirilmesini tavsiye etmektedir:
  • İlk proje geliştirme aşamasında, tasarım son haline getirilmeden önce.
  • Devreye almadan en az 30 gün önce.

CFA, bitişik bataryalarının şu şekilde  yerleştirilmesini tavsiye etmektedir:
 
  • Düşük riskli yerlerde.
  • Sadece Orman Yangını Yönetimi Katmanı ve Su Baskınına Maruz Kalan Arazi Katmanı'nın uygulanmadığı alanlarda.
  • Önerilen bitişik  bataryaların kapsama alanına bir yangın suyu sağlayan kaynağın yakınında (tesis içi hidrant, yangın suyu kaynağı veya sokak hidrantı gibi).
  • Tepedeki ağaçların ve dalların düşme/düşürme alanının dışında.
  • Beton kaide gibi  yanmaz/tutuşmayan bir yüzey üzerinde.


bir konutun 50 metre yakınına bitişik bataryalarının önerildiği durumlarda, CFA, CFA'yı tatmin edecek bir Yangın Güvenliği Çalışması hazırlanmasını tavsiye etmektedir. CFA'nın Yangın Güvenliği Çalışmalarından beklentileri için Bölüm 3.3.5'e bakınız.

CFA, bitişik  bataryalarının ticari veya endüstriyel bir bina içerisinde yer aldığı  durumlarda, Bölüm 9'da belirtilen yerleşim, acil durum planlaması ve acil durum bilgisi gerekliliklerinin dikkate alınmasını önermektedir.

Bitişik bataryalar "UL 9540A: Bataryalı enerji depolama Sistemi (ESS) Test Yöntemi" 'ne uygun olarak test edilmelidir

CFA, bitişik  bataryalarının  aşağıdakilerle birlikte temin edilmesini önermektedir:
  • Çitler, kameralar gibi güvenlik altyapısı.
  • Olası mekanik hasarlara karşı koruma.
  • Sel suyu da dahil olmak üzere uygun su girişi koruması.
  • Üreticinin tanımladığı çalışma parametrelerinin dışındaki herhangi bir arızanın ve sıcaklık artışının anında tespit edilmesini ve acil servislere bildirilmesini sağlamak için uzaktan izleme.
  • Yangın suyu akışını yönetmek için önlemler.

CFA,  bitişik bataryalarınin CFA'yı tatmin edecek şekilde belirgin işaretlerle donatılmasını önermektedir:
  • AS/NZS 4777.1 - Enerji sistemlerinin şebeke bağlantısı ve AS 5139 - Elektrik tesisatları uyarınca elektrik ve yüksek gerilim tehlikeleri için uyarı notları.
  • Acil müdahale ekiplerine 7/24/365 gün destek sağlayabilecek işletme sahiplerinin ve uzman müdahale personelinin iletişim bilgileri.
  • Acil durum prosedürleri.


CFA, yangın riski kontrollerinin CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimine danışılarak belirlenmesini tavsiye etmektedir.

CFA, bitişik  bataryalarınin aşağıdakilere dikkat edilerek korunmasını  önermektedir:
  • Düşen yapraklar, dallar ve çöpler gibi yanıcı maddelerden her zaman uzak durulmalıdır.
  • Mevzuat ve üretici tarafından gerekli görülen düzenli muayene, test ve bakım yoluyla.
  • Önemli hava olaylarının ve hasar raporlarının ardından periyodik muayene yoluyla.

Bundan sonraki  bölümde  " Ek A: Kılavuz Kontrol Listesi, Ek B: Büyük Ölçekli Bataryalı enerji depolama  Sistemleri için Acil Durum Müdahale Hususları, Ek C: Belge İlişki Haritası, Ek D: Referanslar ve Kaynaklar "  anlatılacaktır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt