CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri Kılavuzu v4 (Yangın Güvenliği, Risk ve Acil Durum Yönetimi) Bölüm-1
CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri Kılavuzu
(Yangın Güvenliği, Risk ve Acil Durum Yönetimi)
v4
Bölüm-1
Aşağıdaki CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri Kılavuzu CFA web sitesindeki orjinal İngilizce versiyonundan alınarak ETP Adem Çakır, Sabri Günaydın tarafından yapay zeka çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye çeviri yapılmış , kontrol edilerek düzenlenmiştir.Yeknik kılavuz 4 bölüm olarak yayınlanacaktır.
Kaynak: http://www.cfa.vic.gov.au/
© Victoria Eyaleti (Ülke Yangın Otoritesi) 2023
Bu yayın tüm hakları saklı olmak üzere telif hakkıyla korunmaktadır.
CFA, bu bilgileri kullanırken makul özeni göstermeniz anlayışıyla kullanıma sunmaktadır. Bilgilerin kendi özel koşullarınıza uygulanması konusunda herhangi bir tereddütünüz varsa, profesyonel tavsiye almalısınız.
CFA, ETP (Elektrik Tesisat Portalı) bu yayındaki bilgileri nasıl uyguladığınız veya bunlara nasıl güvendiğiniz konusunda sorumluluk kabul etmez
CFA Uzman risk ve Yangın Güvenliği Birimi yazarlarının Türkçe çeviri ile ilgili sorumluluğu yoktur. ETP Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.
Türkçe çeviride göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr " adresine e-posta göndermenizi rica ederiz.
Bu raporun ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize izin veren CFA Genel Müdür Yardımcısı Sn. Jason Hefferman'a teşekkür ederiz.
Kaynak: http://www.cfa.vic.gov.au/
© Victoria Eyaleti (Ülke Yangın Otoritesi) 2023
Bu yayın tüm hakları saklı olmak üzere telif hakkıyla korunmaktadır.
CFA, bu bilgileri kullanırken makul özeni göstermeniz anlayışıyla kullanıma sunmaktadır. Bilgilerin kendi özel koşullarınıza uygulanması konusunda herhangi bir tereddütünüz varsa, profesyonel tavsiye almalısınız.
CFA, ETP (Elektrik Tesisat Portalı) bu yayındaki bilgileri nasıl uyguladığınız veya bunlara nasıl güvendiğiniz konusunda sorumluluk kabul etmez
CFA Uzman risk ve Yangın Güvenliği Birimi yazarlarının Türkçe çeviri ile ilgili sorumluluğu yoktur. ETP Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.
Türkçe çeviride göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr " adresine e-posta göndermenizi rica ederiz.
Bu raporun ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize izin veren CFA Genel Müdür Yardımcısı Sn. Jason Hefferman'a teşekkür ederiz.
Önsöz
Victoria, yenilenebilir alternatiflerden enerji üretimine doğru hızla geçiş yapmaktadır. Odak noktası, genellikle bir bataryalı enerjidepolama sistemi ile desteklenen voltaik paneller kullanılarak güneş enerjisinin evsel üretimi olsa da, ticari enerji üretiminin oynadığı rol küçümsenemez.
Üke genelinde büyük ticari ve endüstriyel projeler planlanmakta ve inşa edilmektedir. Bu projelerin boyutları, tek bir şirketin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik küçük tesislerden, yılda yüz binlerce Viktorya evinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek projelere kadar uzanmaktadır. Bu projeler arasında Moorabool'da bulunan ve bugüne kadar Avustralya'da faaliyet gösteren en büyük bataryalı enerjidepolama tesislerinden biri ve eyaletin 2030 yılına kadar %65'lik yenilenebilir enerji hedefine ulaşmasına yardımcı olacak şekilde Victoria'nın ülke genelinde planlanan diğer büyük tesisler yer almaktadır.
Yeni ve gelişmekte olan yenilenebilir enerji teknolojisi, yangın ve acil durum yönetimi standartlarının ve rehberliğinin gelişimini geride bırakmıştır. Bu boşluğu doldurmak için CFA, yeni bir tesis tasarlarken veya mevcut bir tesisi değiştirirken ya da işletirken kullanılabilecek kılavuzlar geliştirmek üzere ulusal ve küresel çapta paydaşlarla birlikte çalışmıştır. Bu kılavuzlar yangın ve acil durum risk yönetimine bütüncül bir yaklaşımı savunmaktadır.
Yenilenebilir enerji tesisleri kritik elektrik altyapısı haline geldikçe, CFA'nın herhangi bir olay meydana gelmesi durumunda yangının önlenmesini ve bastırılmasını kolaylaştırması beklenmektedir. Tasarımcıların, sahiplerin ve işletmecilerin bu yönergeleri dikkate almasını sağlamak, CFA'nın can ve mal koruma misyonunu desteklemek açısından kritik önem taşımaktadır.
Bu tesislerin tasarlanması, inşa edilmesi ve işletilmesinde sorumluluğu olan herkesin - büyük ya da küçük - tesislerinde yangın güvenliğinin sağlanmasına yönelik sorumluluk ve yükümlülüklerinin tam olarak farkında olması ve bunları anlaması önemlidir.
Yangın güvenliği sadece toplum güvenliği açısından mantıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda iyi bir risk yönetimi iş kararıdır. CFA, kilit paydaşları bu kılavuz ilkeleri dikkate almaya ve yeterli bir yangın güvenliği seviyesini korumak ve geliştirmek için birlikte çalışmaya davet etmektedir.
Son olarak CFA, bu kılavuz ilkelerin geliştirilmesi ve uygulanmasında düzenleyici ortaklarımızın ve endüstrinin desteğini minnetle kabul eder. CFA, İngiltere Newcastle Üniversitesi'nde Saf ve Uygulamalı Elektrokimya Profesörü ve İngiltere Ulusal İtfaiye Şefleri Konseyi Kıdemli Danışmanı olan Profesör Paul Christensen'in bu kılavuzun lityum-iyon batarya yangın güvenliği konusundaki en son araştırmaları yansıtmasını sağlamadaki desteği ve uzmanlığı için özellikle minnettardır.
Jason Heffernan
CFA Genel Müdür Yardımcısı
Lütfen unutmayın:
Bu kılavuz, CFA'nın Yenilenebilir Enerji Tesisleri için Tasarım Kılavuzları ve Model Gereklilikleri v4 (Mayıs 2023), aşağıdaki CFA kılavuzunun yerine geçer:
• Yenilenebilir Enerji Tesisleri için CFA Tasarım Kılavuzları ve Model Gereklilikleri v3, Mart 2022
• Yenilenebilir Enerji Tesisleri için CFA Kılavuzları v2, Mart 2021
• Yenilenebilir Enerji Tesisleri için CFA Kılavuzları v1, Şubat 2019
• Rüzgar Enerjisi Tesisleri için CFA Acil Durum Yönetimi Kılavuzları, Mayıs 2015
1 Giriş
Bu kılavuz, yeni yenilenebilir enerji tesislerinin tasarlanması, inşa edilmesi ve işletilmesinde ve mevcut tesislerin iyileştirilmesinde yangın güvenliği, risk ve acil durum yönetimi için standart hususlar ve önlemler sağlar.
Victoria'da elektrik üretimini destekleyen tesisler arasında rüzgar enerjisi tesisleri, güneş enerjisi tesisleri ve elektriksel enerji depolama sistemlerine sahip tesisler yer almaktadır. Bu tesisler bu kılavuzun odak noktasını oluşturmaktadır.
Bu kılavuzdaki ilkeler ve model gereklilikleri, uygulanabildiği yerlerde jeotermal ve biyokütle gibi gelişmekte olan yenilenebilir teknolojilere de uygulanabilir.
Bu kılavuzun ilkeleri aşağıdakiler için tasarlanmıştır:
- Yenilenebilir enerji tesislerinin tasarımı, inşası ve işletilmesinde yangın riski yönetiminin dikkate alınmasını kolaylaştırmak.
- Risk temelli tasarım yoluyla yenilenebilir enerji tesislerinde yangın oluşumunu ve sonuçlarını azaltmak ve yangından korunma sistemlerinin sağlanması yoluyla güvenli ve etkili acil durum müdahalesini mümkün kılmak.
- Tasarımcılar tarafından Risk Yönetim Planlarının ve tesis işletmecileri tarafından Yangın Yönetim Planlarının hazırlanması yoluyla bir tesisin ömrünün tüm aşamaları için yangın ve risk yönetimi süreçlerini bilgilendirmek.
- İşletmecileri, tesisten kaynaklanan yangın riskini ve orman yangınını etkin bir şekilde dikkate alan Acil Durum Planları hazırlamaları için desteklemek.
1.1 Bu kılavuz nasıl kullanılır?
Kılavuzlar tesis geliştirme aşamalarına göre düzenlenmiştir - planlama ve tasarım, yapım ve devreye alma ve işletme.
Bu kılavuzdaki Model Gereklilikleri, CFA'nın düşük riskli ortamlardaki yenilenebilir enerji tesisleri için minimum gereklilikleridir ve Risk Yönetim Planında belirtilmelidir.
Model Gereksinimi (Örnek)
Tüm yenilenebilir enerji tesisleri için bir Risk Yönetim Planı geliştirilmelidir
Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.
Bir tesis türüne, yani önerilen teknolojiye özgü ek (veya belirtildiği yerlerde alternatif) gereklilikler olduğunda, bunlar aşağıdaki başlıklar altında gösterilir:
Tüm Tesisler
Rüzgar Enerjisi Tesisleri
Güneş Enerjisi Tesisleri
Bataryalı Enerji Depolama Sistemleri
1.2 Yangın Riski Yönetimi İlkeleri
Bu kılavuzlar mevcut en son bilgilere dayanarak geliştirilmiş olsa da, teknolojinin hızlı gelişimi nedeniyle olası her yenilenebilir enerji tesisi yapılandırmasını veya batarya kimyasını yakalamak mümkün olmamıştır.
Bu kılavuzun ilkeleri, belirli bir düzenleme veya teknolojiyi ele almadıkları durumlarda, ilkelerin yine de uygulanabileceği şekilde tasarlanmıştır.
Yangın Riski Yönetimi İlkeleri
1. Tesisteki çevre, altyapı, yerleşim ve operasyonlara özgü tehlike ve risklerin etkin bir şekilde belirlenmesi ve yönetilmesi
2. Yenilenebilir enerji altyapısının acil durum müdahale ekiplerine yönelik tehlikeleri ortadan kaldıracak veya azaltacak şekilde yerleştirilmesi.
3. Yenilenebilir enerji ve yangınla mücadele altyapısı da dahil olmak üzere tesis içinde ve çevresinde acil durum müdahale ekipleri için güvenli erişim.
4. Güvenli ve etkili acil durum müdahalesi için yeterli yangınla mücadele altyapısının sağlanması.
5. Bitki örtüsü, artan orman yangını ve ot yangını riskini önleyecek şekilde yerleştirilmesi ve yönetilmesi.
6. Yangının sahada tutuşmasının ve bitişik mülklere yayılmasının önlenmesi.
7. Saha altyapısı (güneş paneli bankaları, rüzgar türbinleri, batarya konteynerleri/muhafazaları) arasında yangının yayılmasının önlenmesi.
8. Dış yangının saha altyapısını etkilemesinin ve tutuşturmasının önlenmesi.
9. Acil durumlar sırasında acil durum müdahale ekipleri için doğru ve güncel bilgilerin sağlanması.
10. Sahaya, altyapıya, operasyonlara ve tehlikelere (orman yangını dahil) özgü etkili acil durum planlaması ve yönetimi.
1.3 Anahtar Terimler
Aşağıdaki kaynaklardan bilgi ve tanımlara dayanmaktadır:
Hücre
Seri, paralel veya seri paralel düzende bağlanmış bir veya daha fazla enerji depolama hücresinden oluşan birim.
Modül
Birbirine bağlı bir veya daha fazla hücre. Ayrıca izleme, şarj yönetimi ve/veya koruma için dahili elektronikler de olabilir. Genellikle konteynerler/muhafazalar içindeki raflarda saklanırlar.
Bataryalı Enerji Depolama Sistemi
Bir veya daha fazla hücre, modül veya batarya, güç dönüştürme donanımı (PCE/Power Conversion Equipment) ve ayırma ve koruma cihazlarından oluşan bir sistem. Bataryalı enerji depolama sistemleri enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür ve enerjiyi dahili olarak depolar.
Bu kılavuzun amaçları doğrultusunda:
- Büyük ölçekli batarya sistemleri: >1 MWh
- Küçük ölçekli bataryasistemleri: ≤1MWh
Bataryalı Enerji Depolama Sistemi Konteynerı/Mahfazası
Genellikle bir nakliye konteynerine benzeyen, batarya sistemini (örneğin batarya rafları), ilişkili bileşenleri ve boş alanı içeren özel bir muhfaza.
Bataryalı Enerji Depolama Sistemi Kabini
Batarya sistemini ve ilgili bileşenleri içeren, çok az boş alanı olan veya hiç boş alanı olmayan bir konteynerden/mahfazadan daha küçük özel bir mahfaza.
Not: Bataryalı enerji depolama sistemlerini tanımlamak için kullanılan kesin terminoloji üreticiye göre değişir, ancak genel olarak, bir bataryanın en küçük birimi hücredir, birçok hücre bir modül oluşturur. Hücreler seri olarak veya seri ve paralel konfigürasyonların bir kombinasyonu şeklinde düzenlenebilir. Modüller izleme, şarj yönetimi ve/veya elektriksel koruma için elektronik aksamlara sahip olabilir. Modüller genellikle mahfazalar içindeki raflarda depolanır: bu raflar tipik olarak konteyner ya da kabin tabanlıdır.
Güç Dönüştürme Birimi/Donanımı (PCU/PCE Power Conversion Unit/Equipment)
Bir gerilim veya akım kaynağından gelen bir tür elektrik gücünü gerilim, akım ve/veya frekans açısından başka bir tür elektrik gücüne dönüştüren ve/veya kontrol eden elektrikli cihaz.
Yenilenebilir Enerji
Yenilenebilir enerji, sürekli yenilenen ve asla tükenmeyen doğal kaynaklar kullanılarak üretilir. Yaygın teknolojiler arasında güneş, rüzgar ve hidroelektrik bulunmaktadır. Gelişmekte olan teknolojiler arasında jeotermal, biyoenerji ve okyanus enerjisi yer almaktadır.
Yenilenebilir Enerji Tesisi
Yenilenebilir enerji üretmeye ve/veya yakalamaya adanmış bir saha veya tesis. Bağımsız bataryalı enerji depolama sistemleri, bu kılavuzun amaçları doğrultusunda yenilenebilir enerji tesisleri olarak kabul edilir.
Güneş Enerjisi Tesisi
Güneş panellerinin güneş ışığını doğru akım (d.a./DC) elektriğe dönüştürdüğü; daha sonra güç dönüştürme donanımının (invertörler) gücü alternatif akıma (a.a./AC) dönüştürdüğü bir tesis. Tesis, elektrik şebekesine güç beslemek için şebeke bağlantı altyapısı içerebilir. Güneş enerjisi tesisleri güneş fotovoltaik veya güneş termal teknolojilerini kullanabilir.
Büyük ölçekli güneş enerjisi: >5 MW
Mikro güneş enerjisi: ≤5 MW
Güneş Paneli Bankası (Pod veya Bölge)
Bir güneş paneli 'bankası' tek bir güç dönüştürme ünitesine/invertöre bağlı olabilir.
Rüzgar Enerjisi Tesisi
Rüzgar türbinlerinin elektrik üreten bir elektrik jeneratörünü döndürmek için rüzgar enerjisini kullandığı, ardından güç dönüştürme donanımının (invertörler) gücü alternatif akıma (a.a./AC) dönüştürdüğü bir tesis. Tesis, elektrik şebekesine güç beslemek için şebeke bağlantı altyapısı içerebilir.
FM Global 2024, Mülkiyet Kaybını Önleme Veri Sayfaları 5-33: Lityum-İyon Bataryalı Elektrik Enerjisi Depolama Sistemleri'ne bakınız.
►Bu kılavuz, Ulaştırma ve Planlama Departmanı'nın aşağıdaki belgeleriyle birlikte okunmalıdır:
♦ Güneş Enerjisi Tesisleri Tasarım ve Geliştirme Kılavuzları
Victoria'daki büyük ölçekli güneş enerjisi tesisleri için değerlendirme ve geliştirme sürecini ana hatlarıyla belirtir.
♦Victoria'da Rüzgar Enerjisi Tesislerinin Geliştirilmesi, Politika ve Planlama Kılavuzları Rüzgar enerjisi tesisleri için planlama başvurularının hazırlanmasına ilişkin bir çerçeve, gereklilikler ve rehberlik sağlar.
2 CFA'nın Yenilenebilir Enerji Tesislerine Katılımı
2.1 CFA yenilenebilir enerji tekliflerine neden dahil oluyor?
Country Fire Authority Act 1958, Victoria'nın kırsal bölgesinde yangınların önlenmesi ve bastırılması için gerekli tüm adımların atılması ve uygulanması konusunda CFA'ya yasal sorumluluklar vermektedir.
Yenilenebilir enerji tesisleri için, CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimi, tesis planlaması, tasarımı ve işletimi boyunca CFA'nın katılımına öncülük eder. Bu tek temas noktası, itfaiyeci güvenliği ve yangın risklerinin dikkate alınmasını ve yönetilmesini sağlar:
Genellikle bir nakliye konteynerine benzeyen, batarya sistemini (örneğin batarya rafları), ilişkili bileşenleri ve boş alanı içeren özel bir muhfaza.
Bataryalı Enerji Depolama Sistemi Kabini
Batarya sistemini ve ilgili bileşenleri içeren, çok az boş alanı olan veya hiç boş alanı olmayan bir konteynerden/mahfazadan daha küçük özel bir mahfaza.
Not: Bataryalı enerji depolama sistemlerini tanımlamak için kullanılan kesin terminoloji üreticiye göre değişir, ancak genel olarak, bir bataryanın en küçük birimi hücredir, birçok hücre bir modül oluşturur. Hücreler seri olarak veya seri ve paralel konfigürasyonların bir kombinasyonu şeklinde düzenlenebilir. Modüller izleme, şarj yönetimi ve/veya elektriksel koruma için elektronik aksamlara sahip olabilir. Modüller genellikle mahfazalar içindeki raflarda depolanır: bu raflar tipik olarak konteyner ya da kabin tabanlıdır.
Güç Dönüştürme Birimi/Donanımı (PCU/PCE Power Conversion Unit/Equipment)
Bir gerilim veya akım kaynağından gelen bir tür elektrik gücünü gerilim, akım ve/veya frekans açısından başka bir tür elektrik gücüne dönüştüren ve/veya kontrol eden elektrikli cihaz.
Yenilenebilir Enerji
Yenilenebilir enerji, sürekli yenilenen ve asla tükenmeyen doğal kaynaklar kullanılarak üretilir. Yaygın teknolojiler arasında güneş, rüzgar ve hidroelektrik bulunmaktadır. Gelişmekte olan teknolojiler arasında jeotermal, biyoenerji ve okyanus enerjisi yer almaktadır.
Yenilenebilir Enerji Tesisi
Yenilenebilir enerji üretmeye ve/veya yakalamaya adanmış bir saha veya tesis. Bağımsız bataryalı enerji depolama sistemleri, bu kılavuzun amaçları doğrultusunda yenilenebilir enerji tesisleri olarak kabul edilir.
Güneş Enerjisi Tesisi
Güneş panellerinin güneş ışığını doğru akım (d.a./DC) elektriğe dönüştürdüğü; daha sonra güç dönüştürme donanımının (invertörler) gücü alternatif akıma (a.a./AC) dönüştürdüğü bir tesis. Tesis, elektrik şebekesine güç beslemek için şebeke bağlantı altyapısı içerebilir. Güneş enerjisi tesisleri güneş fotovoltaik veya güneş termal teknolojilerini kullanabilir.
Büyük ölçekli güneş enerjisi: >5 MW
Mikro güneş enerjisi: ≤5 MW
Güneş Paneli Bankası (Pod veya Bölge)
Bir güneş paneli 'bankası' tek bir güç dönüştürme ünitesine/invertöre bağlı olabilir.
Rüzgar Enerjisi Tesisi
Rüzgar türbinlerinin elektrik üreten bir elektrik jeneratörünü döndürmek için rüzgar enerjisini kullandığı, ardından güç dönüştürme donanımının (invertörler) gücü alternatif akıma (a.a./AC) dönüştürdüğü bir tesis. Tesis, elektrik şebekesine güç beslemek için şebeke bağlantı altyapısı içerebilir.
FM Global 2024, Mülkiyet Kaybını Önleme Veri Sayfaları 5-33: Lityum-İyon Bataryalı Elektrik Enerjisi Depolama Sistemleri'ne bakınız.
►Bu kılavuz, Ulaştırma ve Planlama Departmanı'nın aşağıdaki belgeleriyle birlikte okunmalıdır:
♦ Güneş Enerjisi Tesisleri Tasarım ve Geliştirme Kılavuzları
Victoria'daki büyük ölçekli güneş enerjisi tesisleri için değerlendirme ve geliştirme sürecini ana hatlarıyla belirtir.
♦Victoria'da Rüzgar Enerjisi Tesislerinin Geliştirilmesi, Politika ve Planlama Kılavuzları Rüzgar enerjisi tesisleri için planlama başvurularının hazırlanmasına ilişkin bir çerçeve, gereklilikler ve rehberlik sağlar.
2 CFA'nın Yenilenebilir Enerji Tesislerine Katılımı
2.1 CFA yenilenebilir enerji tekliflerine neden dahil oluyor?
Country Fire Authority Act 1958, Victoria'nın kırsal bölgesinde yangınların önlenmesi ve bastırılması için gerekli tüm adımların atılması ve uygulanması konusunda CFA'ya yasal sorumluluklar vermektedir.
Yenilenebilir enerji tesisleri için, CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimi, tesis planlaması, tasarımı ve işletimi boyunca CFA'nın katılımına öncülük eder. Bu tek temas noktası, itfaiyeci güvenliği ve yangın risklerinin dikkate alınmasını ve yönetilmesini sağlar:
- Tesis planlaması, tasarımı ve işletimi sırasında yangın riski yönetimi uzman tavsiyesi sağlamak.
- Yasal planlama süreçlerine katılmak.
- CFA bölgeleri ve alanları ile etkileşim.
CFA'nın planlama ve tasarıma erken dahil edilmesi, güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesinden kaçınarak zaman ve para tasarrufu sağlayabilir ve geliştiriciler CFA'nın uzmanlığından yararlanabilir.
2.2 CFA ile nasıl iletişim kurabilirim?
Bu kılavuzlar, çeşitli tasarım, planlama uygulaması, inşaat ve işletme gerekliliklerini bilgilendirmek için geliştirilmiştir.
Aşağıdaki tabloda CFA'nın katılım beklentileri yer almaktadır. CFA, planlamadan inşaat ve işletmeye kadar bir yenilenebilir enerji tesisinin yaşam döngüsü boyunca danışmanlığı teşvik eder.
CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimi ile etkileşim firesafetyreferrals@cfa.vic.gov.au üzerinden sağlanmaktadır.
2.2.1 Ön Planlama
CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimi ile toplantı talebinde bulunarak veya taslak belgeler sunarak yapılacak istişareler, planlama ve tesis tasarımı aşamasının başlarında, planlama başvurularının geliştirilmesinden önce veya bu aşamalar sırasında gerçekleştirilmelidir.
Planlama izni başvurusunun sunulmasından önce erken istişare, CFA'nın yangın riski yönetimi ve acil durum müdahale etkilerini etkili bir şekilde değerlendirebilmesini sağlar.
2.2.1.1 CFA ilk danışma için hangi bilgilere ihtiyaç duyar?
Bir projenin yaşam döngüsünün herhangi bir aşamasında CFA ile istişare teşvik edilmekle birlikte, ilk istişare sırasında aşağıdaki bilgilerin mevcudiyeti özel tavsiyelerin sağlanmasını destekler:
- Tesis adresi/arazi parsel bilgileri (örneğin, güncel bir VicPlan Mülk Planlama Raporu). Tesisi çevre içinde gösteren bölge planı.
- Tesisin ayrıntıları, türü ve büyüklüğü (örneğin, alan, çevre, güneş panelleri/dizileri, rüzgar türbinleri, batarya konteynerleri, güç dönüştürme donanımı/üniteleri sayısı).
- Saha araç erişim noktalarının, iç yolların, güneş enerjisi dizilerinin/rüzgar türbinlerinin/batarya konteynerlerinin, trafo merkezlerinin, binaların, yangın suyu kaynaklarının ve bitki örtüsünün önerilen konumunu gösteren saha planları.
- Bataryalı enerji depolama sistemlerine ilişkin teknik özellikler/teknik veri sayfaları (uygulanabilir ve mevcut olduğunda).
2.2.2 Planlama Başvuruları
Bir yenilenebilir enerji tesisi için yapılacak planlama izni başvurusunun 1987 tarihli Planlama ve Çevre Yasasının (PE Yasası) 55. Bölümü uyarınca CFA'ya iletilmesi gerekmez. Ancak başvurular, başvuru sürecinin bir parçası olarak Bölüm 52 kapsamında CFA'ya bildirilebilir.
Yangın riski yönetiminin CFA tarafından etkili bir şekilde değerlendirilebilmesini sağlamak için CFA, tüm planlama başvurularının çevre ve orman yangını tehlikeleri ile önerilen teknolojilere yönelik ve bu teknolojilerden kaynaklanan tehlikeler de dahil olmak üzere yangın güvenliğinin ilgili tüm yönlerini ele almasını beklemektedir
CFA'nın bir teklif hakkında ilgili ve zamanında yorum yapabilmesini sağlamak için, planlama başvurusunda uygun düzeyde bilgi sağlanmalıdır. Bilgi düzeyi, tesisin türüne, önerilen teknolojiye, ölçeğe, yere ve teklifin karmaşıklığına bağlı olarak değişecektir.
2.2.2.1 CFA planlama başvurularında ne beklemektedir?
Planlama başvurusu, planlama aşamasında mümkün olduğunca bu kılavuzda verilen tasarım tavsiyeleri ve model gereklilikleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
Model Gereksinimleri
a) Orman Yangını Eğilimli Alan içinde yer alan yerlerde, orman yangını riski Victoria Planlama Hükümleri, Madde 13.02-1S (Orman Yangını Planlaması), orman yangını tehlikesinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi (orman yangını tehlikesi sahası ve çevre değerlendirmesi dahil) yoluyla. Bu değerlendirme, önerilen teknolojilerin çevreden (orman yangını/ot yangını) kaynaklanan risklerini içermelidir.
b) Önerilen teknolojilerden kaynaklanan riskleri, bir Risk Yönetim Planında belgelenen kapsamlı bir risk yönetim süreci aracılığıyla ele alın.
c) Güneş paneli ve rüzgar türbini modeli/üreticisi ve batarya kimyası gibi yenilenebilir enerji tesisindeki unsurların kesin özelliklerinin ayrıntılı tasarım aşamasında nerede belirleneceğini belirtiniz.
d) Aşağıdaki belgelerin, geliştirme başlamadan önce CFA ile istişare edilerek bu kılavuza uygun olarak hazırlanacağını açıkça belirtin:
♦ Risk Yönetim Planı
♦ Yangın Yönetim Planı
♦ Acil Durum Planı
Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.
Yenilenebilir enerji tesislerine Madde 13.02-1S Orman Yangını Planlamasında yer alan kullanım ve geliştirme politikası kapsamında atıfta bulunulmasa da, kontroldeki diğer politikalar hala geçerlidir.
CFA, insanlar, mülkler ve toplum altyapısı için orman yangını riskinin göz önünde bulundurulmasını ve önerilen gelişmeye yönelik belirlenen orman yangını riskini ele almak için uygun orman yangını koruma önlemlerinin planlama başvurusunda en azından bu kılavuzdaki düzeyde önerilmesini beklemektedir.
2.2.2.2 CFA'nın planlama başvurularına verdiği yanıt
CFA, planlama başvurularını ve destekleyici bilgileri inceleyecek, koşullar geliştirecek ve koşulları sorumlu makama tavsiye edecektir. CFA'nın bu Kılavuzdaki gerekliliklerin planlama başvurularında kabul edilebilir bir şekilde ele alınmadığını tespit ettiği durumlarda, CFA sorumlu makama bu konulara özgü koşullar önerecektir.
2.2.3 Geliştirme Başlamadan Önce
CFA, aşağıdaki dokümantasyonun CFA ile istişare halinde ve sorumlu makamın kabul edebileceği şekilde geliştirilmesini beklemektedir:
♦ Acil Durum Planı
Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.
Yenilenebilir enerji tesislerine Madde 13.02-1S Orman Yangını Planlamasında yer alan kullanım ve geliştirme politikası kapsamında atıfta bulunulmasa da, kontroldeki diğer politikalar hala geçerlidir.
CFA, insanlar, mülkler ve toplum altyapısı için orman yangını riskinin göz önünde bulundurulmasını ve önerilen gelişmeye yönelik belirlenen orman yangını riskini ele almak için uygun orman yangını koruma önlemlerinin planlama başvurusunda en azından bu kılavuzdaki düzeyde önerilmesini beklemektedir.
2.2.2.2 CFA'nın planlama başvurularına verdiği yanıt
CFA, planlama başvurularını ve destekleyici bilgileri inceleyecek, koşullar geliştirecek ve koşulları sorumlu makama tavsiye edecektir. CFA'nın bu Kılavuzdaki gerekliliklerin planlama başvurularında kabul edilebilir bir şekilde ele alınmadığını tespit ettiği durumlarda, CFA sorumlu makama bu konulara özgü koşullar önerecektir.
2.2.3 Geliştirme Başlamadan Önce
CFA, aşağıdaki dokümantasyonun CFA ile istişare halinde ve sorumlu makamın kabul edebileceği şekilde geliştirilmesini beklemektedir:
- Tesis için Bölüm 3.3'e uygun olarak geliştirilmiş bir Risk Yönetim Planı.
- Bölüm 6.1'e uygun olarak geliştirilmiş bir Yangın Yönetim Planı.
- Bölüm 7'ye uygun olarak geliştirilmiş bir Acil Durum Planı.
Bu belgelerin taslak versiyonları, geliştirilmelerinin herhangi bir aşamasında ön yorum için CFA'ya sağlanabilir.
İnceleme için CFA'ya sunulan belgeler, önerilen tesisin bu kılavuzun gerekliliklerini nasıl karşıladığını açıkça belirtmeli ve karşılamadığı durumlarda, acil durum müdahale ekiplerinin güvenliğini sağlamak için riskin nasıl yönetildiğini etkili bir şekilde göstermelidir.
CFA, tavsiyelerini sunarken tesisinize özgü teknolojileri, altyapıyı, çevre tehlikelerini ve operasyonları dikkate alacaktır.
2.2.4 Çalışma Sırasında
CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimi, mevcut ve ilave yangın riski yönetimi konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere tesisinizi ziyaret edebilir. Saha ziyaretleri için talepler firesafetyreferrals@cfa.vic.gov.au adresine 'Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimi'ne dikkat çekilerek iletilebilir.
2.3 Gerekli olabilecek ek acil durum hizmetleri danışmanlığı
2.3.1 Bina Yangın Güvenliği
Sahadaki tüm binaların Ulusal İnşaat Koduna (NCC) uygun olması gerekmektedir. Bina Yönetmelikleri 2018'deki 129 sayılı Yönetmelik kapsamında listelenen yangın güvenliği konularının NCC'nin varsayılan yeterli olan hükümlerini karşılamadığı durumlarda, itfaiye yetkilisi Baş Memurunun raporu ve onayı gereklidir.
Daha Fazla Kılavuz Belgeler
Aşağıdaki yayınlar orman yangını tehlike değerlendirmesinin geliştirilmesinde destek sunmaktadır.
♦ Victoria Planlama Hükümleri, Madde 13.02
♦ Orman Yangını Planlama (2023)
♦ Ulaştırma ve Planlama Departmanı, Planlama İzin Başvuruları
♦ Orman Yangını Yönetimi Kapsama Alanı - Teknik Kılavuz (2017)
♦ Orman Yangını Risk Yönetimi Planı Hazırlama Kılavuzu (2023)
♦ Ulaştırma ve Planlama Departmanı, Orman Yangını Tehlikesi (2023)
♦ CSIRO Orman Yangını Tehlikelerinin Değerlendirilmesi (2023)
2.3.2 Tehlikeli Malların Depolanması ve Elleçlenmesi
Tesisin bir bataryalı enerji depolama sistemi veya diğer önemli miktarlarda tehlikeli mallar içermesi durumunda, 2022 Tehlikeli Mallar (Depolama ve Elleçleme) Yönetmeliği madde 52 ve/veya madde 53 uyarınca acil servislere yazılı tavsiye talebinde bulunulması gerekebilir.
Tehlikeli malların miktarı, acil servislerden yazılı tavsiye talep etmek amacıyla belirlenmelidir. Lityum-iyon bazlı bataryalı enerji depolama sistemleri için, lityum-iyon batarya hücrelerinin net ağırlığı (batarya mahfazasının/konteynerinin brüt ağırlığı yerine) sağlanmalıdır.
Örneğin, bir batarya mahfazası/konteyneri 12 ton ise, batarya hücreleri sadece 3 ton olabilir (brüt konteyner ağırlığının %25'i).
Bölüm 6.2 tesis operasyonları sırasında tehlikeli malların depolanması ve elleçlenmesine ilişkin hususları içermektedir.
2.4 Diğer yasal gereklilikler
1998 tarihli Elektrik Güvenliği Yasası'nın 113A ve 83BA bölümleri, büyük elektrik şirketlerinin ve risk altındaki elektrik hatlarının belirli operatörlerinin bir Orman Yangını Azaltma Planı hazırlamalarını ve kabul için Energy Safe Victoria'ya sunmalarını gerektirmektedir.
Elektrik Güvenliği (Orman Yangını Azaltma) Yönetmelikleri 2023'ün 6. ve 7. Bölümleri Orman Yangını Azaltma Planları için gereklilikleri içermektedir.
İlgili mevzuatın bir listesi Ek D'de verilmiştir.
3 Yangın Risk Yönetimi
Yangın riski tanımlanmalı ve bu riskin ortaya çıkmasını ve sonuçlarını ortadan kaldıracak veya azaltacak önlemler tesis tasarımına ve operasyonlarına dahil edilmelidir.
3.1 Yangın riski neden yönetilmelidir?
Yenilenebilir enerji tesislerinde yangın riskinin belirlenmesi ve yönetilmesi saha personelini, itfaiyecileri ve toplumu korur. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında, tasarımcılar binaların ve yapıların güvenli ve sağlık açısından risksiz olmasını sağlamakla yükümlüdür.
"Bir bina veya yapıyı ya da bina veya yapının bir bölümünü tasarlayan ve bina veya yapının ya da bina veya yapının bir bölümünün işyeri olarak kullanılacağını bilen veya makul olarak bilmesi gereken bir kişi, makul olarak uygulanabilir olduğu ölçüde, tasarlandığı amaç doğrultusunda işyeri olarak kullanan kişilerin sağlığı için risk oluşturmayacak ve güvenli olacak şekilde tasarlanmasını sağlamalıdır."
s28 İSG Yasası
Riskin ortadan kaldırılması veya makul ölçüde azaltılması için iş sağlığı ve güvenliği gerekliliklerini karşılayan bir risk yönetimi süreci, etkili yangın yönetimi ve acil durum planlaması için temel oluşturur.
3.2 Yangın riski nasıl yönetilebilir?
CFA, tesise özgü tehlike ve risklerin belirlenmesi ve risk kontrollerinin geliştirilmesi, uygulanması, sürdürülmesi ve gözden geçirilmesi için kapsamlı bir risk yönetimi sürecinin yürütülmesini bekler.Aşağıdaki iki belge bu sürecin çıktılarıdır.
♦Bir Risk Yönetim Planı, belirli saha tehlikeleri/riskleri ve bunların analizi, kontrol önlemleri ve izleme ve gözden geçirme süreci dahil olmak üzere risk yönetim sürecini ve sonuçlarını açıklar. Risk Yönetim Planı tesisin tasarımına yön vermelidir.
♦Bir Yangın Yönetim Planı, Risk Yönetim Planının sonuçlarına dayanır. Tesiste yangın riskinin sürekli yönetimine yönelik faaliyetleri, süreçleri ve sorumlulukları ana hatlarıyla belirtir. Yangın Yönetim Planı geliştirme hakkında daha fazla bilgi için bu kılavuz Bölüm 6.1'e bakınız.
Risk Yönetimi Süreci
CFA, AS/ISO 31000-2018 ile uyumlu bir risk yönetimi sürecinin benimsenmesini tavsiye etmektedir: Yenilenebilir enerji tesislerinde yangın riskini belirlemek ve ele almak için Risk Yönetimi Kılavuzları.
Risk yönetimi süreci şunları içerir:
♦ Sahadaki tehlikeler (örneğin, elektrik arızaları, operasyonel arızalar, kimyasal salınımlar, operasyonel uygulamalar/süreçler, hayvanların yönetimi); saha dışındaki tehlikeler (örneğin, orman yangını, ot yangını, fırtına, yıldırım, sel) ve kuruluşun veya operasyonun hedeflerine ulaşma kabiliyetini etkileyebilecek diğer operasyonel, finansal veya stratejik riskler dahil olmak üzere potansiyel yangın kaynaklarını anlamak için risk tanımlaması.
♦ Riskin niteliğini ve özelliklerini belirlemek için risk analizi (ve değerlendirme). Analiz, etkinliklerinin ve uygulamalarının pratikliğinin değerlendirilmesine dayalı olarak kontrollerin araştırılmasını ve değerlendirilmesini içerir.
♦ Kontroller hiyerarşisine ve sektördeki iyi uygulamalara dayalı olarak riskler için kanıta dayalı kontroller belirleyerek ve belirlenen her risk için etkili kontroller seçip uygulayarak riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için riskin iyileştirlmesi/kontrolü.
♦ Sahadaki tehlike ve risklerin izlenmesi yoluyla risklerin ve kontrollerin düzenli ve kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini sağlayarak ortaya çıkan risklerin belirlenmesini, mevcut risklerin etkili bir şekilde kontrol edilmesini ve kontrollerin uygun ve etkili olmasını sağlamak için tesislerin tasarımı ve işletimi boyunca izleme ve gözden geçirme, kayıt altına alma ve raporlama.
Risk yönetimi süreci şöyle olmalıdır:
- Tesisin tasarımı, inşası, işletilmesi ve yönetiminde yer alanların (çalışanlar ve yükleniciler dahil) dahil edildiği kapsamlı ve istişareye dayalı.
- Tesisteki altyapı, faaliyetler ve operasyonların analizini içermeli ve Avustralya'daki ve dünyadaki benzer tesislerde daha önce meydana gelen yangınlardan ve diğer acil durumlardan alınan dersleri dikkate almalıdır.
- Proje ve kurum çapında, her düzeyde kurum yönetimi tarafından desteklenen, belgelendirilen, kurum politikası ile desteklenen ve kurumsal karar alma sürecine entegre edilen.
3.3 Risk Yönetim Planı
Tüm Tesisler
Model Gereksinimi
Tüm yenilenebilir enerji tesisleri için bir Risk Yönetim Planı geliştirilmelidir.
Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.
Risk Yönetim Planı, özellikle altyapı veya operasyonların çevre, bina sakinleri ve acil müdahale ekipleri için ek tehlikeler oluşturduğu durumlarda, tesislerin tasarımı ve işletilmesinde yangın riski yönetiminin bilgilendirilmesi açısından kritik öneme sahiptir.
Risk Yönetim Planı, CFA'nın sahadaki risk ve tehlikeler ile potansiyel acil durum müdahale konularını etkin bir şekilde anlamasını ve bu konularda tavsiyelerde bulunmasını da destekler.
3.3.1 Risk Yönetim Planlarının İçeriği
Bu kılavuzdaki Model Gereklilikleri, CFA'nın düşük riskli ortamlardaki yenilenebilir enerji tesisleri için minimum gereklilikleridir ve RYP (Risk Yönetim Planı) 'ye yansıtılmalıdır. RYP yapısı "AS/ISO 31000-2018:Risk Yönetimi - Kılavuzlar" 'da belirtilen çerçeveyi yansıtabilir.
CFA, bu kılavuzun gerekliliklerini azaltmayı yalnızca en azından eşdeğer düzeyde yangın güvenliği sağlayan alternatif kontrollerin önerildiği ve bir Yangın Güvenliği Çalışması kapsamında kanıtlarla desteklendiği durumlarda değerlendirecektir.
3.3.2 Risk Faktörleri
Yenilenebilir enerji tesislerinin risk temelli tasarımında aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
3.3.2.1 Çevre İçerisindeki Konum ve Yerleşim
• Saha, belirlenmiş bir Orman Yangını Eğilimli Alanında mı yoksa Orman Yangını Yönetim Kapsama Alanı içinde mi?
• Komşu mülklerden kaynaklanan bir ot yangını riski var mı?
• Saha (veya BESS) Su Baskınına Maruz Kapsama Alanı Sınırları içinde mi?
• Mülk üzerinde turba/tezek var mı?
• Saha tehlikeli endüstrilerin yakınında mı yer alıyor?
3.3.2.2 Tesis Yerleşimi
• Sahanın önerilen yerleşim planı yangın riskini etkiliyor mu?
• İtfaiye altyapısına güvenli bir şekilde erişilebilir mi?
• Güvenli tahliyeyi etkileyebilecek tehlikeler veya altyapı var mı?
Model Gereksinimleri
Risk Yönetim Planı aşağıdakileri içermelidir:
a) Altyapıyı (doğal ve inşa edilmiş), çevreyi, faaliyetlerin niteliğini ve tesisin kullanımını tanımlayın.
b) Tesisteki yenilenebilir enerji altyapısına (bataryalı enerji depolama sistemleri dahil) yönelik ve bu altyapıdan kaynaklanan risk ve tehlikeleri tanımlayın.
c) Bu kılavuzun Bölüm 4.2'sine uygun olarak belirtin ve gerekçelendirin:
♦ Tesisin çevre düzeni içindeki konumu ve sahada önerilen altyapı.
♦ Tesise ve tesis içine acil durum araç erişimi:
• Tesisin büyüklüğüne ve tehlikelerine uygun sayıda (en az iki) saha erişim noktası içerir.
• Yenilenebilir enerji altyapısına, trafo merkezlerine ve itfaiye altyapısına erişim sağlar.
♦ Tesis için yangın söndürme suyu temini.
♦ Tutuşma kaynağı olarak "ışınımla ısı transferine " dayalı 10 m veya daha büyük bir "yangın emniyet şeridi genişliği":
• Tesisin çevresinde.
• Herhangi bir çevre düzenleme-arazi sınırları / bitki örtüsü perdelemesi ile altyapı arasında.
♦ Tutuşma kaynağı olarak " ışınımla ısı transferine " dayalı ayırma mesafesi:
• Bitişik yenilenebilir enerji altyapısı (örneğin, bitişik batarya konteynerleri/mahfazaları arasında).
• Batarya konteynerleri/mahfazaları ve ilgili batarya altyapısı, binalar/yapılar ve bitki örtüsü.
♦ Tesisteki saha içi ve dışı tehlikelerin ve risklerin yönetimi için diğer tüm kontrollar (önerilen tüm bataryalı enerji depolama sistemi güvenlik ve koruma sistemleri dahil).
d) Herhangi bir batarya güvenlik ve koruma sisteminin/sistemlerinin ihmal edilmesinin gerekçeleri de dahil olmak üzere, belirlenen tehlikelere karşı risk kontrollerinin etkinliğinin kanıta dayalı bir tespitini sağlayın.
e) Tesisin tasarımı için yöntem oluşturur.
Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare içinde yapılmalıdır.
3.3.2.3 Sahadaki Bitki Örtüsü
Bitki örtüsünün (perdeleme bitki örtüsü dahil) yaygınlığı, türü, yoğunluğu veya konumu yangın riskini etkiliyor mu?
3.3.2.4 Altyapı: Elektriksel, Kimyasal, Teknolojik
• Sahadaki altyapı yangın riskine katkıda bulunuyor mu veya yangınla mücadele operasyonlarını potansiyel olarak engelliyor mu?
• Sahada tehlikeli mallar depolanıyor mu?
3.3.2.5 Saha Faaliyetleri ve Operasyonları
• Sahada gerçekleştirilen hangi faaliyetler yangın riskine katkıda bulunur?
• Elektrik altyapısının enerjisi nasıl kesiliyor ve izole ediliyor?
• Kritik öneme sahip bakım ne sıklıkla yapılıyor?
3.3.2.6 Saha Doluluğu
• Tesis dolu mu yoksa boş mu olacak?
• Savunmasız sakinler olacak mı?
3.3.2.7 Yerel Hava Koşulları
• Hakim rüzgar hızı ve yönü nedir?
• Yıl boyunca yağış miktarı?
• Yangın Tehlikesi Döneminde nem ve sıcaklık nedir?
3.3.3 Tesis Türüne Özgü Tehlikeler
Tesisinizdeki yangın tehlikelerinin belirlenmesi, bazıları SA/SNZ HB 89-2013 Risk yönetimi - Risk değerlendirmesine ilişkin kılavuzda ayrıntılı olarak açıklanan çeşitli araç ve tekniklerle gerçekleştirilebilir.
Tehlikeler, benzersiz konum, altyapı ve operasyonlar nedeniyle her tesise özgü olacaktır. Ancak, her bir tesis türü için yangını tutuşturma, yayma veya şiddetlendirme potansiyelleri nedeniyle dikkate alınması gereken ortak tehlikeler vardır.
Aşağıdaki liste kapsamlı bir liste değildir; tehlikeler risk yönetimi süreci aracılığıyla belirlenmelidir.
Rüzgar Enerjisi Tesisleri
Rüzgar enerjisi tesislerindeki yangın tehlikeleri şunları içerebilir:
• Rüzgar türbini elektriksel arızalar gibi elektriksel tehlikeler; güç dalgalanmaları; sıcak yüzeyler; yıldırım çarpması.
• Türbin/yardımcı donanım içindeki yağların ve yağlayıcıların sızması gibi kimyasal tehlikeler.
• Hava akımı etkisi nedeniyle potansiyel yangın yayılımı veya yangından etkilenen türbinlerden düşen enkaz.
• Orman yangını/ot yangını gibi çevre tehlikeleri
• Tesisin içindeki yangından orman yangını/çim yangını tutuşması veya köz veya radyan ısıdan saha altyapısının dışarıdan tutuşması gibi peyzaj tehlikeleri.
• Düşen rüzgar türbini kanatları.
• Havadan yangınla mücadele için potansiyel bir engel olarak rüzgar türbinleri. Bu tehlikenin azaltılmasına ilişkin rehberlik için bu kılavuzda Bölüm 4.2.5'e bakınız.
Güneş Enerjisi Tesisleri
Güneş enerjisi tesislerindeki yangın tehlikeleri şunlardır:
• Panel/invertör elektrik arızaları; güç dalgalanmaları; yıldırım düşmesi; su girişi; kapatma/ayırma sonrasında güneş panellerinde kalan d.a./DC elektrik gibi elektriksel tehlikeler.
• Güneş sistemi batarya bankalarının birbirine, sahadaki altyapıya ve bitki örtüsüne (perdeleme bitki örtüsü dahil) yakınlığı nedeniyle potansiyel yangın yayılımı ve sınırlı acil durum müdahalesi.
• Tesis içindeki yangından orman yangını/ot yangını tutuşması veya köz veya ışınımla ısı transferiyle saha altyapısının dışarıdan tutuşması gibi çevre tehlikeleri.
Bataryalı enerji depolama Sistemleri
Bataryalı enerji depolama sistemlerine sahip tesislerdeki yangın tehlikeleri şunlardır:
• Yenilenebilir enerji altyapısına, trafo merkezlerine ve itfaiye altyapısına erişim sağlar.
♦ Tesis için yangın söndürme suyu temini.
♦ Tutuşma kaynağı olarak "ışınımla ısı transferine " dayalı 10 m veya daha büyük bir "yangın emniyet şeridi genişliği":
• Tesisin çevresinde.
• Herhangi bir çevre düzenleme-arazi sınırları / bitki örtüsü perdelemesi ile altyapı arasında.
♦ Tutuşma kaynağı olarak " ışınımla ısı transferine " dayalı ayırma mesafesi:
• Bitişik yenilenebilir enerji altyapısı (örneğin, bitişik batarya konteynerleri/mahfazaları arasında).
• Batarya konteynerleri/mahfazaları ve ilgili batarya altyapısı, binalar/yapılar ve bitki örtüsü.
♦ Tesisteki saha içi ve dışı tehlikelerin ve risklerin yönetimi için diğer tüm kontrollar (önerilen tüm bataryalı enerji depolama sistemi güvenlik ve koruma sistemleri dahil).
d) Herhangi bir batarya güvenlik ve koruma sisteminin/sistemlerinin ihmal edilmesinin gerekçeleri de dahil olmak üzere, belirlenen tehlikelere karşı risk kontrollerinin etkinliğinin kanıta dayalı bir tespitini sağlayın.
e) Tesisin tasarımı için yöntem oluşturur.
Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare içinde yapılmalıdır.
3.3.2.3 Sahadaki Bitki Örtüsü
Bitki örtüsünün (perdeleme bitki örtüsü dahil) yaygınlığı, türü, yoğunluğu veya konumu yangın riskini etkiliyor mu?
3.3.2.4 Altyapı: Elektriksel, Kimyasal, Teknolojik
• Sahadaki altyapı yangın riskine katkıda bulunuyor mu veya yangınla mücadele operasyonlarını potansiyel olarak engelliyor mu?
• Sahada tehlikeli mallar depolanıyor mu?
3.3.2.5 Saha Faaliyetleri ve Operasyonları
• Sahada gerçekleştirilen hangi faaliyetler yangın riskine katkıda bulunur?
• Elektrik altyapısının enerjisi nasıl kesiliyor ve izole ediliyor?
• Kritik öneme sahip bakım ne sıklıkla yapılıyor?
3.3.2.6 Saha Doluluğu
• Tesis dolu mu yoksa boş mu olacak?
• Savunmasız sakinler olacak mı?
3.3.2.7 Yerel Hava Koşulları
• Hakim rüzgar hızı ve yönü nedir?
• Yıl boyunca yağış miktarı?
• Yangın Tehlikesi Döneminde nem ve sıcaklık nedir?
3.3.3 Tesis Türüne Özgü Tehlikeler
Tesisinizdeki yangın tehlikelerinin belirlenmesi, bazıları SA/SNZ HB 89-2013 Risk yönetimi - Risk değerlendirmesine ilişkin kılavuzda ayrıntılı olarak açıklanan çeşitli araç ve tekniklerle gerçekleştirilebilir.
Tehlikeler, benzersiz konum, altyapı ve operasyonlar nedeniyle her tesise özgü olacaktır. Ancak, her bir tesis türü için yangını tutuşturma, yayma veya şiddetlendirme potansiyelleri nedeniyle dikkate alınması gereken ortak tehlikeler vardır.
Aşağıdaki liste kapsamlı bir liste değildir; tehlikeler risk yönetimi süreci aracılığıyla belirlenmelidir.
Rüzgar Enerjisi Tesisleri
Rüzgar enerjisi tesislerindeki yangın tehlikeleri şunları içerebilir:
• Rüzgar türbini elektriksel arızalar gibi elektriksel tehlikeler; güç dalgalanmaları; sıcak yüzeyler; yıldırım çarpması.
• Türbin/yardımcı donanım içindeki yağların ve yağlayıcıların sızması gibi kimyasal tehlikeler.
• Hava akımı etkisi nedeniyle potansiyel yangın yayılımı veya yangından etkilenen türbinlerden düşen enkaz.
• Orman yangını/ot yangını gibi çevre tehlikeleri
• Tesisin içindeki yangından orman yangını/çim yangını tutuşması veya köz veya radyan ısıdan saha altyapısının dışarıdan tutuşması gibi peyzaj tehlikeleri.
• Düşen rüzgar türbini kanatları.
• Havadan yangınla mücadele için potansiyel bir engel olarak rüzgar türbinleri. Bu tehlikenin azaltılmasına ilişkin rehberlik için bu kılavuzda Bölüm 4.2.5'e bakınız.
Güneş Enerjisi Tesisleri
Güneş enerjisi tesislerindeki yangın tehlikeleri şunlardır:
• Panel/invertör elektrik arızaları; güç dalgalanmaları; yıldırım düşmesi; su girişi; kapatma/ayırma sonrasında güneş panellerinde kalan d.a./DC elektrik gibi elektriksel tehlikeler.
• Güneş sistemi batarya bankalarının birbirine, sahadaki altyapıya ve bitki örtüsüne (perdeleme bitki örtüsü dahil) yakınlığı nedeniyle potansiyel yangın yayılımı ve sınırlı acil durum müdahalesi.
• Tesis içindeki yangından orman yangını/ot yangını tutuşması veya köz veya ışınımla ısı transferiyle saha altyapısının dışarıdan tutuşması gibi çevre tehlikeleri.
Bataryalı enerji depolama Sistemleri
Bataryalı enerji depolama sistemlerine sahip tesislerdeki yangın tehlikeleri şunlardır:
• Batarya arızaları; aşırı şarj; hızlı deşarj; uzaktan izleme sistemlerinin kaybı; iç kısa devreler; aşırı ısınma; su girişi; yıldırım düşmesi (termal olaylara/kaçışa yol açan) gibi elektriksel tehlikeler.
• Depolanan tehlikeli malların doğal tehlikeleri gibi kimyasal tehlikeler; trafo yağı/dizel, soğutucu gaz/soğutucu
• Bataryaların (ve konteynerlerin/muhafazaların) birbirine, sahadaki altyapıya ve bitki örtüsüne (perdeleme bitki örtüsü dahil) yakınlığı nedeniyle yangının yayılma potansiyeli.
• Araç çarpması nedeniyle batarya konteynerlerinde/mahfazalarında mekanik hasar.
• Tesis içindeki yangından kaynaklanan orman yangını/ot yangını tutuşması veya köz, ışınımla ışınımla ısı transferi ve alev temasından kaynaklanan saha altyapısının dışarıdan tutuşması gibi çevre tehlikeleri.
• Bir lityum-iyon hücresinin kötü kullanılması, hücrenin ısı ve gaz üreterek havalanmasına neden olan termal kaçağa neden olabilir. Gazların anında tutuşması jet benzeri alevlere neden olabilir. Gazlar tutuşmazsa, patlayıcı ve zehirli gazların salınımıyla termal yayılım, patlamaya neden olan gecikmeli tutuşmayla devam edebilir.
Termal yayılma önlenmeden yangın söndürülürse, tehlike yangından patlamaya dönüşür.
Elektrik, kimyasal ve patlama tehlikelerinin sonuçları itfaiyeciler için ek riskler oluşturuyorsa, bunlar da Risk Yönetim Planında ele alınmalıdır. Sonuçlar arasında patlayıcı, zehirli gazların salınması da olabilir.
Yangın suyu akışının yönetimi de ele alınmalıdır, bu kılavuz Bölüm 4.2.5'e bakınız.
3.3.4 Risk Yönetim Planlarının Gözden Geçirilmesi
Risk yönetimi planları, tasarımda veya sahada yangın güvenliğini etkileyebilecek herhangi bir değişiklik yapılmadan önce gözden geçirilmelidir.
3.3.5 Tesis Türüne Özgü Ek Gereklilikler
Bataryalı enerji depolama Sistemleri(BESS/BEDS)
3.3.5.1 Yangın Güvenliği Çalışması
CFA, bu kılavuzdaki Model Gerekliliklerinin azaltılmasının önerildiği bataryalı enerji depolama sistem(ler)ine sahip tesisler için bir Yangın Güvenliği Çalışması yapılmasını ve CFA'nın Uzman Risk ve Yangın Güvenliği Birimine sunulmasını beklemektedir.
CFA, yangın güvenliği çalışmalarının içeriğinin ve yapısının NSW Planlama'nın Tehlikeli Sanayi Planlama Danışma Belgesi 2: Yangın Güvenliği Çalışması Kılavuz İlkelerini (2011) yansıtmasını ve aşağıdakileri içermesini tavsiye etmektedir:
• BESS konteynerlerinden kaynaklanan yangın tehlikelerinin ve risklerinin tanımlanması.
• BESS üzerinde yapılan testlerin ayrıntıları ve sonuçların bir özeti.
• BESS konteynerlerinde termal kaçak ve olası yangın senaryolarının saha içi ve saha dışı sonuç analizi:
• BESS konteynerinden çeşitli mesafelere (örneğin, 3m - 10m) ışınımla ısı transferi .
• Hava koşulları da dahil olmak üzere ışınımla ısı transferi hesaplamalarının dayandığı varsayımlar.
• Bitişik BESS konteynerleri, PCU'lar, yangın suyu altyapısı dahil olmak üzere saha elemanlarına ışınımla ısı transferi konturlarını gösteren saha planı/özetleri.
• Muhtemel yayılmayı gösteren duman/buhar bulutları için duman analizi.
• BESS içinde ve dışında uygulanacak yangın ve patlama önleme stratejileri ve önlemleri.
• Yangın algılama gereksinimlerinin analizi.
• Yangın güvenlik sistemlerinin kurulmasının önerildiği yerlerde (örneğin, gaz bastırma), sistemin performansının bir analizi.
• Bataryalı enerji depolama sistemleri için minimum yangın suyu gerekliliklerinin azaltılmasının önerildiği durumlarda, yangın suyu arzı ve talebinin bir hesaplaması sağlanmalıdır.
• Kirlenmiş yangın söndürme suyunun muhafazası için önlemler.
• İlk yardım yangın koruma donanımı.
Bundan sonraki bölümde " Tesisin Yeri ve Tasarımı, Tesis İnşaatı ve İşletmeye Alma " anlatılacaktır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!