×

Bir Tablonun Anlattıkları Bölüm-26



Bir Tablonun Anlattıkları Bölüm-26
Siyah Kare 


 Hazırlayan ve Derleyen: Erdemir Toykan

 
Sn. Erdemir Toykan tarafından hazırlanan ve derlenen;  dünya klasikleri arasında yer alan tabloları sizlere tanıtmaya devam. Sn. Erdemir Toykan’a bu değerli çalışması için çok teşekkür ederiz.



SİYAH KARE (Black Square) 
 Kazimir Malevich (1879-1935) 
 

Rus Müzesi, St. Petersburg  1929

Sanatçı Kazimir Malevich’in 1915’te yaptığı Siyah Kare tablosunda çarpıcı olan geleneksel resmin hemen hemen tüm standart tekniklerinin ihmal edilmiş olmasıdır. Tonal gölgeleme, perspektif denemeleri veya üç boyutluluğun herhangi bir izi bulunmamaktadır. Karenin kendisi dışında tanınabilir bir form yok. Rengin kendisi çok ikili biçimde oluşturulmuş: Beyaz keten bir tuval üzerine kabaca boyanmış siyah bir kare, her ekseni de bir metrenin hemen hemen altında.

Bu nedenle tablo, kasıtlı olarak hiçbir şeyi temsil etmeyen bir resimdir. Bir duvardan bir resim kaldırıldığında, güneş ışığının çevredeki alanı beyazlattığı ve arkasında bir gölge bıraktığı zaman geride kalan şey siluete benzemez. Siyah Kare bir boşluğu, ressamlık yönteminin kaldırılmasını ve sanatsal temiz bir sayfa levhasını ifade eder. Aslında amacı da tam olarak budur.



Kazimir Malevich, 20. yüzyılın başında oldukça aktif olan bir Rus sanatçıydı. Resim kariyeri boyunca çeşitli stillerde çalıştı ancak en önemli çalışmaları 1915 ile 1918 arasında, öncelikle geometrik formların (kareler, üçgenler ve daireler) ve bunların resimsel alan içindeki ilişkilerinin keşfine yoğunlaştığında gerçekleşti.

1915, Rusya’da hızlı bir değişim zamanıydı. Batı Avrupa’da olduğu gibi sanayi devrimi ekonomik ve sosyal temellerde değişimler getirdikçe toplumun dokusu dramatik bir karışıklık yaşıyordu. Birinci Dünya Savaşı’nın gelişiyle Çar II. Nikola monarşisine yeni bir meydan okumayla yakında Malevich’in anavatanında bir siyasi devrim görülecekti.

Zamanın genç sanatçıları değişim duygusuyla harekete geçti. Aynı zamanda Paris’teki yeni sanat akımlarını da yakından takip ediyorlardı. Malevich, 1912’de Paris’i ziyaret etti. Picasso ve Braque’nin çalışmaları ve yaptıkları Kübist sanatı görünce heyecanla geri döndü. Bir diğer ilham kaynağı da Fütüristleri temsil eden İtalyan sanatçı Filippo Tommaso Marinetti oldu. Fütürizmin hız, teknoloji ve modern makinelerin şiddeti üzerindeki vurgusu, Marinetti’nin ayak uydurma mesajıyla birlikte, gelmekte olan çok önemli bir değişim duygusunu kapsıyor gibiydi.

Malevich, Batı Avrupa yenilikçi sanatını çabucak kendi resim tarzına massetti. Kısa bir süre içinde, resimlerinde Empresyonizm, Fovizm ve Kübizm’in birçok görsel tekniğini benimsedi ve ardından da İtalyan Fütürizminin etkisine kapıldı. (Ref: Tesad)

Siyah Kare sezgi, beyaz alan da onun ötesindeki boşluktur. Malevich, bir şeyin değil, hiçbir şeyin resmi olarak bilinen tabloyu, aynı dönem ‘’sıfır biçim’’ olarak yorumladı.


LE BARRAGE DE   SAINT MAMMES
ALFRED SISLEY 1839-1899 İngiltere
Alfred Sisley, Empresyonist manzara ressamı, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşlığını korudu. Empresyonistler arasında en tutarlı olanıydı. Resimlerinde göze çarpan unsur ışıklandırması oldu. Renkleri birbirine karıştırarak elde ettiği ışık oyunları tablolarının, başka ressamlardan ayrılmasını sağladı. Loire Vadisi, Seine ve Thames Nehri önemli temalar arasında yer aldı. Bu tabloda, empresyonizmin biri olan aydınlık renkleri kullanmıştır.
 

Saint-Martin Kanalı Manzarası   Musée d’Orsay, Paris



Boat in the Flood at Port Marly Musée d’Orsay, Paris

Snow at Louveciennes | The Phillips Collection
Snow at Louveceinnes   Musée d’Orsay, Paris


            The Bridge at Moret   Musée d’Orsay, Paris     

Resimler Vikipedi Ansiklopedisinden alınmıştır.
Metin (Bilmeniz gereken 50 tablo)
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt