×

BIM’in Periyodik Tablosu Yazı Dizisi-2



BIM’in Periyodik Tablosu
Yazı Dizisi-2 


Ümit Balaban


İnsanlar
İnsanlar BIM sürecinde gözden kaçırılmaması gereken önemli bölümlerden biridir. Firmanızda BIM sürecine geçiş yapmak ve bu konuda başarılı olmak istiyorsanız öncelikle ekip arkadaşlarınızla iletişimi arttırmalısınız. Sadece bununla da kalmayıp üst yönetim tarafından desteklenecek bir yönetim şeklini oluşturmalısınız.

BIM sürecine geçiş, var olan işleyişinizde değişiklik demektir. Bu yüzden bu konuda başarılı olmak için şirket içi gerekli eğitimleri ve destekleri mutlaka sağlamalısınız.


Cm (Communication)




BIM iletişim demektir. Eğer firma içinde bu iletişimi sağlarsanız, ekibin ihtiyaçlarını neden ve nasıl soruları ile çözümlerseniz bu geçiş sürecini en efektif bir şekilde ilerletmiş olursunuz. Kendi ekibinizi ile iletişiminizi iyi sağlamanız demek, müşterinizin karşısına çıktığınızda ekibinizin neler yapabileceğini bilebilmek ve karşı tarafın isteklerine yorum yapabilme kabiliyetinizi arttırmaktır. Çünkü sonuçta ben BIM istiyorum denilince herşey BIM olmuyor.

In (Investment) 




Yatırım dediğinizde aklınıza para ve zaman geldiğini tahmin edebiliyorum. BIM adaptasyon sürecinde yapacağınız yatırımı sadece Teknoloji (yazılım,donanım vb)kısmında bahsedilenler olarak düşünmeyiniz. İşleyen bir süreçte değişiklik yapıyorsanız bunun sizin için para ve zaman harcamak olduğunu gayet iyi bildiğinizi düşünüyorum. Bu yüzden BIM Stratejinizi belirlerken gerçekçi olun ve yapacağınız yatırımın size bir bedeli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu stratejinizi belirlerken dışarıdan destek alıp almayacağınızdan tutun, kendi içinizde bulunan ekip arkadaşlarınıza yapılacak yatırımın nasıl olması gerektiğine kadar planlı bir yatırım metodu izleyin.

Ch (Change Process)




Firmanız şuanda nerede olduğu ve nerede olmasını istediğini bilmeli ve eğer gerekiyorsa BIM sürecine geçiş için yönetim şeklinizi değiştirmeye yönelmelisiniz. Şunu unutmamalısınız ki oluşturacağınız değişimin kendi kendine oluşmasını beklememelisiniz.
Ekibinize bu konu için aldıracağınız eğitim, yönetim şekli değişikliği veya kalitenin kontrolü gibi aşamaları nasıl düzenleyeceğinizi belirlemelisiniz. En önemlisi çalışanlarınıza, bu prosesi değişimi sonrasında ne beklediğini iyi anlatmalısınız.

Av (Availability) 




BIM sürecine geçiş için doğru zamanı ayarlamalısınız. Gerekli araçları almış olsanız da var olan işlerin devamında bu geçiş sürecinin uygun bir şekilde planlamalısınız. Örneğin Ocak 2017 yılında bu sürece adaptasyonumu tamamlayacağım gibi bir hedef belirlediğinizde, çalışanlarınızın bu süre zarfında teslimlerinin olup olmadığına, ellerindeki iş durumuna vb kriterlere göre incelemeli ve planlarınızı buna göre yapmalısınız. Unutmayın bir proses değişiminin gerçekleşebilmesinde elde var olan işlerin teslimleri ve ekibin buna uygun olup olmaması önemli bir yer tutmaktadır.

Su (Support)




Destek? Nasıl bir desteğe ihtiyacınız var? Daha fazla adamamı ihtiyacınız var? Var olan teknolojiyi daha iyi mi anlamalısınız? Yoksa bu konuda bir danışmana mı ihtiyacınız var? Bu sürece geçişi sağlamak için dikkatli düşünmeli ve değişimi sağlamak için ihtiyacınız olanı belirlemeli ve doğru zamanda devreye sokmanız gerekmektedir.

Dışardan alacağınız bir destek sistemin firmanıza daha uygun hale getirmek için bir avantaj olabilir. BIM sürecini deneyimlemiş birinin, bu süreci sizin çalışma disiplininize uygun hale getirmesi ve size bunu aktarması sizin baştan öğrenerek bir sistemi oluşturmanıza göre daha fazla zaman kazandıracağı açık bir durumdur. Sadece seçeceğiniz kişilerin doğru ve bu konuda uzman olması gerekmektedir.


Teknoloji
Teknoloji bu geçiş sürecinde önemli bir yer tutmaktadır. Adı üzerinde olan dijital bir ortama geçişi sağlayacağınız süreçte, donanımsal, yazılımsal desteklere ihtiyacınız olacaktır. Bu dijital ortamda dosyalarınızı nasıl saklamanız gerektiğini, bunları nasıl güvenli bir şekilde paylaşacağınızı belirlemeniz gereklidir.
Türkiye’de gördüğüm yanlış anlayış dolayısı ile bu bölümdeki elementleri olabildiğince incelemek ve açmak istedim.

Sf (Software) 




Yazılım, olmazsa olmazınız. Bunu sadece Revit olarak düşünmeyin. BIM sürecinde birden fazla yazılım kullanma ihtiyacınız olduğunu asla unutmayın. Kullanacağınız yazılımları seçerken kendinizi limitlemeyin. Kafanızı dışarı çıkarın ve olabilecekler konusunda detaylı incelemeler yapın. Başarı hikayelerini inceleyin (ama Hollywood hikayeleri olmasın). Kullanmayı düşündüğünüz yazılımı seçerken size olabilecek faydalarına odaklanın, yapamadıklarına değil. Yapamadıklarını nasıl geliştirebileceğinizi başka hangi yazılımları süreç içine dahil etmeniz gerektiğini belirleyin. Bütün bu aşamaları tamamladıktan sonra seçmiş olduğunuz yazılımın geliştirilmesine odaklanın ki BIM sürecinde kendi isteklerinizi yapabilen ve kolaylaştırabilen bir yazılıma sahip olun. Unutmayın bu yazılımlar üreticiler tarafından yeni sürümleri ile geliştirilmeye devam ediliyor. Aynı yazılımlara ek özellikleri sizin de ekleyip ekleyemediğini kontrol ederseniz doğru bir yazılımla yol almış olursunuz. Son olarak BIM adaptasyonunuzu sağlamak için tek bir yazılım asla yeterli olmayacaktır ve farklı roller için farklı yazılım ihtiyaçlarınız olacağını unutmayınız.

Ha (Hardware) 




Genelde ülkemizde karşılaşılan sorunlardan biri yazılıma harcanan paranın anlamsız olduğunun düşünülmesidir. Aynı şekilde donanıma harcanan paranın da gereksiz olduğu kabul edilir. Ama bir akıllı telefona verilen para her zaman gereklidir :) Unutmayın bir yazılımı işinizi daha doğru, daha hızlı teslim etmek için alırsınız ve kullanırsınız. Eğer bu yazılımı çalıştıracağınız bilgisayara ait donanımı doğru seçmezseniz tekrar başladığınız noktaya geri dönersiniz.

Bu yaptığınız veya yapacağınız yatırımların şirketinize geri dönüş olarak olumlu olacağına emin olabilirsiniz. Yazılım satın almadan önce onun minimum gereksinimlerini ve olabilecek maksimum gereksinimlerini iyi araştırın. Firmalar ile görüşün ve hatta insanların paylaşımlarını mutlaka değerlendirin.

Tr (Training)




Eğitim şart şeklinde bir klişe cümle ile başlamak sanırım en doğrusu. 9 senedir BIM adaptasyonu üzerine gözlemlediğim şeylerden biri firmaların bu süreci doğru bir şekilde kavramakta zorluk çekmesidir. Yazılım satın aldım, donanımı satın aldım artık BIM sürecine geçtik düşüncesi bana biraz mantıksız gelmektedir. Hatta çalışanlarına bu şekilde baskı yapmalarının onları da soğutmakta olduğunu görüyorum. Unutmayın BIM, yazılımdan daha öte bir süreçtir, BIM sizin iş yapma biçiminizdir. Bu iş yapma biçimini aslında sizin çalışanlarınız veya ekip arkadaşlarınız belirler. Bu yüzden onların desteklenmesi, gerekli konularda eğitimlerinin tamamlanması önemlidir. Düzgün bir iş için, işbirliği ve takımın birliği gerçekten önemlidir.


Standartlar
Ülke olarak en büyük problemlerimizden biri olan standartlar, BIM sürecinde geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu konuda önde olan ülkelerin oluşturmuş oldukları standartları iyi incelemek ve kavramak gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde doğru düzgün bir CAD standardı bile oluşmamışken, BIM standardını oluşturulmasını beklemek ve tabuları yıkmak biraz zor olacaktır. Ama BIM sürecince geçmek isteyen firmalar, çalışanlar ve istekli olanların bu standartları önce okumaları ve anlamalarını tavsiye ederim. Umarım ileride kamu kurumları bu konuda bir standartlaşmayı kabullenir ve inşaat sektörünü destekler.

Burada aslında bahsedilmesi gereken o kadar çok standart var ki, ne yazık ki bunların çoğu ülkemizde oluşturulmamış durumdadır.

Proje teslim standartlarından tutun, protokollerin nasıl sağlanması gerektiğine, kalite kontrolden, FM (Facilities Management) ‘e kadar birçok konuda standartlara ulaşabilirsiniz. Amacınızın BIM sürecine adaptasyonu tamamlamak olduğu düşünülürse, bu konu hakkında ülkelerin oluşturmuş olduğu standartları incelemek ve Amerika’yı yeniden keşfetmeden bu standartların biran önce ülkemize adaptasyonunu sağlamak gerektiğini düşünüyorum. BIM’i duyan birinin aynı şekilde kulaktan dolma bilgiler dışında bu standartları takip etmesi gerektiğini savunuyorum.

IFC (industry foundation classes) kavramının ne olduğunu, bunun BIM sürecinde modelleme için önemli bir dosya aktarım formatı olduğunu bilinmelidir. Daha bunun gibi bahsedilmesi gereken ve BIM sürecinde uluslararası kabul edilmişliği olan kavramların üzerinde yoğunlaşmak gerektiğini öngörmeliyiz. Sadece bu standartlar kısmı bile sayfalarca yazarak bitmez. Bu yüzden kişisel tavsiyem 3B modeli oluşturmayı öğrenmeden önce bu standartları öğrenmek ve buna göre BIM sürecinizi başlatmak daha doğru olacaktır.

Bu konuda önde olan İngiltere, Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinin standartlarını incelemeli ve sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğini anlamalısınız. BIM sadece 3B model değildir.

 
Etkinleştirme Araçları
Etkinleştirme araçları olarak tanımlanan bölüm BIM sürecinde kullanacağınız tasarım, geliştirme, teslim ve bakım için yardımcı olur. Birden fazla araca ihtiyacınız olabilir. Bir araca veya yazılıma yatırım yapmadan önce onu iyi araştırmalı ve onun size ne gibi faydalar sağlayacağını dikkate almalısınız.

Analiz maliyet, sınıflandırma, şartname, yetkilendirme ve dosya paylaşımı gibi birçok araca ihtiyacınız olacağını unutmayın. Bunların dışında tabii ki bir de modelleme aracına ihtiyaç duyacaksınız. Bütün bu belirlemiş olduğunuz araçların birbiri ile işbirliği içinde çalışmasını sağlamak BIM sürecine geçişinizi kolaylaştıracağını düşünüyorum. Buradan sonra yeni teknolojiyi takip etmeli ve buna göre sisteminizi geliştirmelisiniz.

Bt (BIM Toolkit) 




BIM araç kiti ile bu işe başlangıç yapabilirsiniz. Bu araç kiti sizi belli bir aşamaya kadar yönlendirir ve bilgilendirir. (https://toolkit.thenbs.com/) Bunun sonrasında LOD kavramını anlamak ve şirketinizin yapmış olduğu işlere bağlı olarak uygun araçları incelemeniz gerekecektir.


Kaynaklar
Kaynaklar kısmı tabii ki yazmış olduğum yazının kaynakları değil. Bu kaynaklar BIM süreci için gerekli kaynaklara nasıl ulaşmanızı gerektiğini tanımlar. Kısacası BIM Periyodik Tabloda Soygazların yerini alır. Sizin veya şirket çalışanlarınızın internet üzerinden ulaşabildiği sosyal medya, etkinlik, video, bloglar (http://revitmepturkey.blogspot.com.tr/) ve forumlar gibi kaynaklardır. İlk Revit MEP yazılımı piyasa girdiğinde bu tür kaynaklara ulaşmak gerçekten zordu. Şimdi ise artık Türkçe forumlardan tutun bu yazılımlara ait birer kitap veya eğitim seti bulabilir hale gelmiş durumdayız.

Özellikle BIM üzerine oluşturulmuş olan anketler veya raporları incelerseniz sürecin nasıl ilerlediğini rahatlıkla görebilirsiniz. Bu sürecin işverenlere, çalışanlara, işinize nasıl fayda sağladıklarını görebilir inceleyebilirsiniz. Böylece geçiş sürecinde nelere dikkat edebileceğiniz önceden görmüş olur insanların düşmüş olduğu hatalara düşmemiş olursunuz.


Yazının kaynağı: https://www.thenbs.com/knowledge/periodic-table-of-bim



 
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt