×

Batıda, Şirket İş Planı, Misyon, Vizyon ve…




Batıda,  Şirket İş Planı, Misyon, Vizyon ve…

Ali Uyar 


 
İş kurmayı hayal ediyorsunuz. Hiç hesap kitap yaptınız mı? 

Bir ofis açmak 10.000 USD muadili paradan başlar. Bir dükkân için bilmem ne kadar para gerekir. Paranız varsa sorun yoktur. Ama yoksa, ilk yatırım sermayesini oluşturmanız lazım. Sıfırdan sermaye oluşturmanız kaç yılınızı alır, biliyor musunuz? Çok. Öyle ise kredi alacaksınız. Ama nasıl? Cevap: İş Planı ile.

İş Planı içinde, amacı, bu amaca nasıl varılacağını anlatan hikâyeyi ve bu amaca ne kadar zamanda ulaşılacağını belirten bir takvimi içerir. Peki.  Karar verdik, yazıyoruz. Masamıza oturduk, sıcak kahvemiz yanımızda,
Amacımız: Para kazanmak…

Kahveden keyifle bir yudum. Sonra……Sonrası gelmez.…

Çünkü önce kendinizde kendinizi bulacaksınız. O Planı siz, size yazıyorsunuz aslında. Yol planınızdır O. Öyle ise bir bakalım, nedir İş Planı (Business Plan):

•    Belli bir sektörde, belli bir nişte iş yapacaksınız: İşi seçtiniz. İşi biliyorsunuz. Piyasayı tanıyorsunuz. Rakiplerinizi tanıyorsunuz. Pazardaki ihtiyacı/boşluğu gördünüz. Tamam.

•    Hangi tesis, imkân ve araç gereçle yapacağınızı planladınız. Tamam.

•    Nasıl bir ekiple yapacağınızı tespit ettiniz. Tamam.

•    Finansman ihtiyacınızı hesapladınız. Tamam.

•    İlk gelirinizi elde edeceğiniz günü tespit ettiniz. Yani ne kadar süre cepten yiyeceksiniz biliyorsunuz. Tamam.

•    İlk kâra geçeceğiniz tarihi tespit ettiniz. Yani borçlarınızı itfa edeceğiniz tarih belli. Tamam.

•    Bütün bu hikâye nesnel ve ussal gözüküyor. Tamam.

Şimdi kredi bulup girişimi başlatabilirsiniz. Kazanma ihtimaliniz 51%., Plan yoksa 1%. Şansınızı 50 misli arttırdınız fena mı?

İş Planı girişimciye inanılmaz bir güç ve rahatlık verir. Batıda ve bizde büyük firmalar bu şekilde kurulmuştur. Ama ülkemizde girişimlerin bir kısmı kara düzen kurulur. Başarılı da olabilirler ancak temel olmadığından, şans ve şartlar terk ettiğinde yok olurlar. İş planı olup da batan yok mudur? Vardır ama azdır. Bu sebepten, bir şekilde başarılı olmuş, büyümüş firmalarımız “kurumsallaşmak” ister! Neden? Beyaz düzene geçmek için. İşte O zaman oturup İş Planı yazılır. Çünkü yazıya dökül(e)memiş olan laftır, lafın değeri yoktur. Biraz geç ama olsun. Yol planı hazırdır. Devamında hemen şirketin fikri yapısı çatılmalıdır. Şirketin ana ereği nedir? Hayali nedir? Misyon ve Vizyon beyanı ve sonra şirket yordam ve kodları buradan çıkar:

Misyon/Ana Amaç: Neyi murad ediyoruz?

Vizyon/İleri Görü: 10 sene sonra şirketi nerede görmek istiyoruz?

Misyon ve Vizyon beyanları, hazırlanacak şirket yordam ve kodların çerçevesini oluşturur. Yordamlar, protokoller, ilkeler, değerler ve kodlar yazılır. Artık şirket varlığa gelmiştir:

•    Bir hedefi vardır (Misyon ve Vizyon)

•    Hedefi gösterir bir pusulası vardır (yordam ve kodlar)

Öyle ise Rota kolayca belirlenir. Bu o kadar önemlidir ki, Batı’da Misyon ve Vizyon beyanını, şirket tanıtım sayfasına koymamış firmaya işletme kredisi vermezler. 

Bütün bunları niye yazdık? Şunun için: İkinci (ve üçüncü) kuşak şirketlerin çokluğu, bir ülkenin sağlamlığını gösterir. Güç, boş bir görüntü olabilir. Sağlamlık ise zamanı yener. İş Planını kurgulamamış olan, Misyon ve Vizyonunu yazamaz. Misyon ve Vizyonunu kalıba dökmemiş olan ise, teknik, idari ve etik yordamları ve kodları doğru ve eksiksiz oluşturamaz. Bunlar olmaz ise işler kadere, kısmete kalmış demektir.

Batıda iş elbisesi böyle dikilir. Bizde, iş yordamları ve kodları -bir şekilde- Batıdan -gerektikçe parçalar halinde- almış ve sistemine teyellemiş, şirketler olduğunu görüyoruz. Misyon ve Vizyon’larını yayınlamamış olanların, şirket düşünsel kurgusunu tamamlayamadıklarını anlıyoruz. Anlıyoruz ki yordamlar ve kodlar ile misyon ve vizyonlar henüz yüzleşmemişler. Bu anlamda, henüz Misyon ve Vizyonlarını belirlememiş ve yayınlamamış firmalarımızın ilgili çalışmayı hızlıca sonuca bağlamasını öneriyoruz.

Batı, Batı, deyip duruyoruz ama bilinsin ki Batı hayranı değiliz. Hıristiyanlık hayranı da değiliz. Durduğumuz nokta şudur: Batının gücünü aldığı kaynakları görüyoruz. Neden bu kaynaklardan biz de faydalanmayalım? Neden biz de -Batı gibi- güçlü olmayalım?

Dikkat edilir ise biz Batının teknolojisini alalım demiyoruz! O kolay ve ikincil olan. Daha iyisini diyoruz. Batıyı zengin eden iş hukuk yapısını (dikkat! Hristiyanlık hukukunu değil) alalım! Çünkü biliyoruz ki Batı Hukukunu aldığımız gün, Batı teknolojisine otomatik olarak sahip olacağız, hem de daha iyisine!

Amacımız bu. Hayallerimiz var. Ve yolumuz uzun.

Yarınlarımız aydın olsun.



 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt