×

14 Ekim 2020 Dünya E-Atık Günü ETP Söyleşimize bekliyoruz.



14 Ekim 2020 Dünya E-Atık Günü ETP Söyleşimize bekliyoruz.

E-atık konusunda farkındalık oluşturmamıza yardımcı olmak ister misiniz?


Zeynep Akkaya

 
ETP AEEE, Çevre ve Sağlık  Çalışma Grubu olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. 

Çalışmalarımız kapsamında “14 Ekim 2020 Çarşamba   Dünya E-Atık Günü ‘ nde saat 16:00 -17:00 "  arasında  ETP çalışma grubumuzun lideri Sn. Zeynep Akkaya  moderatörlüğünde ,  Sn. Kevork Benlioğlu, Sn. Murat  Çap, Sn. Elif Kara, Sn. Mustafa Çetin’in   katılacağı bir online söyleşi düzenledik. Bu söyleşi de konu ile ilgili sizleri   bilgilendireceğiz ve bu konudaki tüm sorularınızı cevaplayacağız. 

Çayınızı, kahvenizi alıp telaşlara kısa bir mola için sizi bekliyoruz.

Kayıt ve katılım için lütfen tıklayınız. 



Kullanıcısı tarafından yeniden kullanılmayacak, yararlı ömrünü tamamlamış, artık ihtiyaçlarımızı karşılamayan veya arıza nedeniyle kullanılamaz hale gelen elektrikli ve elektronik eşyalar, atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE veya E-Atık) olarak adlandırılır. Kısaca “ömrünü tamamlamış elektrik ile çalışan her türlü eşya” olarak tanımlayabiliriz



Lambalar, aydınlatma armatürleri, küçük ev aletleri, ütü, süpürge, elektrikli tüm mutfak cihazları, kişisel bakım aletlerimiz, saatler, tartılar, oyuncaklar, eğlence ekipmanları, şarjlı matkap, vida gibi el aletleri, büyük beyaz eşyalar, tüketici ekipmanları ve buzdolabı, klima gibi soğutucu cihazları, cep telefonu, bilgisayar, yazıcı gibi tüm bilişim cihazları bu tanım altındadır. 

Atık elektrikli ve elektronik eşyalar, içeriğinde bulunan ağır metaller nedeniyle çevre ve insan sağlığına zararlı etkilerde bulunabilecek atıklardandır ve ayrı toplanması gereklidir.  Ayrıca AEEE geri dönüşümü hem ikincil kullanım şansı olan materyalleri, hem de geri dönüşebilen malzemeleri içermeleri nedeniyle atıktan öte ciddi bir hammadde kaynağıdır. 

Birleşmiş Milletlerin 2020 yılında yayınladığı Küresel E-Atık İzleme Raporuna göre son beş yılda %21 artış oranı ile 2019 yılında dünya genelinde 53,6 milyon ton E-Atık üretildi. Bu atığın global seviyede toplama oranı %17,4 iken, toplama konusunda en başarılı olduğunu söyleyebileceğimiz Avrupa ‘da dahi oran %42,5. Türkiye de ise E-Atık toplamı için halen %3 olup, iki basamaklı bir sayı ile dahi ifade edemiyoruz.  



Aynı raporda 2030 yılında dünya genelinde E-Atık toplamının 74,6 milyon olacağı tahmin edilirken, toplama oranlarının ne kadar olacağı konusunda bir tahmin yer almamaktadır. Ancak mevcut verilere göre daha yüksek olması gerektiği apaçık ortadadır.

Toplama oranlarının artması ise tüketicilerin elindedir: Tüketiciler E-Atık geri dönüşümünün anahtarıdır. 
14 Ekim 2020 Dünya E-Atık Günün de bu anahtarın nasıl kullanılacağı konusunda sizleri gerek bireysel gerekse profesyonel süreçlerinizde bilgilendirmek için sizlerle bir araya gelmeyi diliyoruz. Bizim dileğimiz farkındalık oluşturabilmek, sizden dileğimiz ise harekete geçmeniz. 

E-atık konusunda gerek profesyonel kimliğiniz gerekse birey  olarak farkındalık oluşturmamıza yardımcı olmak ister misiniz?



Online Söyleşimiz Katılım  Teknik Bilgilendirmeler 

ETP  söyleşimize katılımı  aşağıdaki “Katılımcı”  linkini tıklayarak  sağlayabilirsiniz. 

Toplantıya “Katılımcı”  olarak  katılmak için lütfen tıklayınız.
 
ETP  online söyleşimize   yukarıdaki   katılımcı linkini  tıklayarak  webex web sitesine bağlanıp kayıt olarak  yada “Webex Meeting yazılımı yüklü  kullanıcılar ; Ad Soyadı , E-posta adresinizi, girerek “kamera bağlanmaksızın” katılabilirsiniz. 

Not: Kayıt olurken Ad Soyadı ve E-posta adresinizi girdikten sonra kayıt formundaki diğer bölümleri doldurmayabilirsiniz, sadece formun en alt bölümündeki, “Gelecekteki seminerler hakkında bilgi almak ister misiniz?  “Evet” ya da “Hayır” ’ı işaretlemeniz ve  “Gönder” e tıklamanız yeterlidir. 

Söyleşi katılımcılarının  online katılımcı linkine kayıt olduktan sonra kendilerine gelen katılım e-postasındaki "ETKİNLİĞE KATIL"   linkine tıkladıklarında açılan webex sayfasından "ŞİMDİ KATIL" linkine tıklayarak ETP online söyleşimize katılımlarını rica ederiz.

Tarafınıza gelen katılımcı E-posta ‘sında sol üst köşedeki “KABUL ET” ‘e tıklarsanız, tarafına gelen online söyleşi davetimiz Outlook takvimine entegre olacak ve tarafınıza gönderdiğimiz e-posta gelen kutusunda görünmeyecek ve ETP online söyleşimize katılımınızı  Outlook takvimi üzerinden gerçekleştireceksiniz. 

Ücretsiz Webex yazılımı  linki  için lütfen tıklayınız. 

Bu linkten de ücretsiz kayıt ve sonrasında Etkinlik Numarası ve Etkinlik Parolası ile de online bağlanabilirsiniz. 

Tüm  panelistların, katılımcıların  online söyleşi   başlamadan   üst soldaki menüde soldan beşinci ses menüsüne tıklamanızı ve açılan pencereden “Hoparlör, Mikrofon ve Kamera “ menüsüne tıklayıp  hoparlör, mikrofon ve kameralarını test etmelerini önemle rica ederiz.

ETP  söyleşimiz sizlerin giriş yaparak bağlantılarınızı, mikrofon ve kameralarınızı test etmemiz için başlangıç saatinden 15 dakika önce açılacaktır. 

Tüm  katılımcılarımızın olası internet alt yapı problemleri nedeniyle online söyleşi  başlangıcından sonuna kadar mikrofonlarını  kapatmalarını önemle rica ediyoruz.

Online söyleşi  sırasında ve sonunda sorularınızı "sohbet(chat)" yazılımı üzerinden yazılı olarak gönderebilirsiniz.
Online söyleşimiz  bittiğinde arzu eden arkadaşlarımız sorularını  mikrofonlarını açarak  bizlerin gelen sorulara göre yönlendirmemizle sorabilirler. 

ETP söyleşilerimizde  görüşmek dileğiyle, sağlıklı günler diliyoruz.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt