×

Veri Merkezlerinde Kaza Geliyorum Demez Bölüm-2



Veri Merkezlerinde Kaza Geliyorum Demez !
Bölüm-2


Celal Ünalp 



Elektrik Enerjisi ve Tehlike Kavramında Algı Sorunu

Enerji kablolarındaki  gerilim tehlikelidir. 

Tehlikeli gerilim : Çok düşük gerilim değerlerini aşan gerilim değerleridir.

Çok düşük gerilim : Normalde, iletkenler veya iletkenler ile toprak arasında, 50 V a.a. veya dalgacıksız 120 V d.a. değerlerini aşmayan gerilimdir. 
 

Bu etiketin takılı olduğu herhangi bir  cihazın içinde tehlikeli gerilim seviyeleri bulunur. Bu etiketi içeren herhangi bir kapağı veya bariyeri açmayın.

Bir cihaz incelemesi gerçekleştirirken elektriksel güvenlik tehlikesinin mevcut olduğunu varsayın. Makinenin güvenlik gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için kurulum prosedürleri sırasında belirtilen tüm süreklilik, topraklama ve güç kontrollerini gerçekleştirin.


 
Bu prosedür için koruyucu gözlük gereklidir.
Mümkün olduğunda, kabloları bağlamak veya bağlantısını kesmek  için yalnızca bir elinizi kullanın.

Yangın, su veya yapısal hasar olduğunda hiçbir  donanımı asla açmayın.

Tüm olası güvenli olmayan koşullar düzeltilene kadar cihaza enerji vermeye çalışmayın. 

Kurulum ve yapılandırma prosedürlerinde aksi belirtilmedikçe, cihaz kapaklarını açmadan önce: Takılı AC güç kablolarını çıkarın, raf güç dağıtım panelinde (PDP) bulunan devre kesicileri kapatın ve tüm telekomünikasyon sistemleri, ağlar ve modemlerin bağlantısını kesin.

Bir elektrik çarpması tehlikesini önlemek için güç kablosunu/kablolarını kim sağladıysa, bu birime gücü yalnızca o firma tarafından sağlanan güç kablosuyla bağlayın. Başkası tarafından sağlanan güç kablosunu başka bir  cihaz için kullanmayın. Herhangi bir güç kaynağı düzeneğini açmayın veya bakımını yapmayın. Şimşekli/yıldırımlı fırtınalı havada  çalışma  sırasında herhangi bir kabloyu bağlamayın veya bağlantısını kesmeyin veya bu ürünün kurulumunu, bakımını veya yeniden yapılandırmasını gerçekleştirmeyin.


Kısa devre, sistem kesintisine ve olası fiziksel yaralanmaya neden olabileceğinden, enerji tehlikesi mevcut olan yerlerde servis yapmadan önce tüm metal takıları çıkarın.
 
Ürün birden fazla güç kablosuyla donatılmış olabilir. Tüm tehlikeli gerilimleri ortadan kaldırmak için tüm güç kablolarını çıkarın. AC gücü için, tüm güç kablolarını AC güç kaynaklarından çıkarın.
 
Cihaz üzerinde varsa güç kontrol düğmesi veya anahtarı cihaza verilen elektrik akımını kesmez. Aygıtta ayrıca birden fazla güç kablosu olabilir. Cihazdaki tüm elektrik akımını kesmek için, tüm güç kablolarının cihazdan veya güç kaynağından çıkarıldığından emin olun.
 
Bu ürün, 4 telli (üç fazlı ve topraklı) bir güç kablosu ile donatılmıştır. Elektrik çarpmasını önlemek için bu güç kablosunu uygun şekilde topraklanmış bir elektrik prizi ile kullanın.

Bir raf kabinine kurulu tüm cihazları, aynı raf kabinine kurulu güç cihazlarına bağlayın. Bir raf kabinine kurulu bir aygıttan gelen güç kablosunu, farklı bir raf kabinine kurulu güç aygıtına takmayın.
 

 
Güç açıkken bağlantı kesilirken Ark Flaş  veya Ark Patlaması tehlikesi. Bağlantıyı kesmeden önce gücü kapatın.

200-300 VDC ve/veya RMS  doğrultuculu AC güç dağıtım konnektörleri, fişten çıkarılmadan önce servis prosedürünün izlenmesi;  Bu tip dağıtım konektörlerinin güç açıkken çıkarılması, konektör hasarına neden olabileceğinden ve elektrik arkından kaynaklanan yanık ve/veya şok yaralanmasına neden olabileceğinden yapılmamalıdır.
 

Bu üründe bulunan su veya su çözeltisi nedeniyle elektrik çarpması riski. Islak ellerle veya dökülen su olduğunda, enerji verilmiş donanım üzerinde veya yakınında çalışmaktan kaçının.

Yangın, su veya yapısal hasar kanıtı olduğunda hiçbir ekipmanı asla açmayın.
Koruma topraklaması : Bu sembol, kabinetin çerçevesi üzerinde işaretlenmiştir. KORUMA TOPRAKLAMA İLETKENLERİ bu noktada sonlandırılmalıdır. Tanınmış veya onaylanmış bir kapalı döngü konektörü (halka terminali) kullanılmalı ve bir cıvata veya saplama kullanılarak bir kilit rondelası ile çerçeveye sabitlenmelidir. Konektör, cıvata veya saplama, kilitleme rondelası, kullanılan iletken telin  kesit alanı ve kesicinin dikkate alınan değeri için uygun olacak şekilde uygun boyutta olmalıdır  boyutlandırılmalıdır. Amaç, çerçevenin KORUMA  TOPRAKLAMA İLETKENLERİNE elektriksel olarak bağlanmasını sağlamaktır. Cıvata veya saplamanın, terminal konektörünün ve kilit rondelasının kontağının girdiği delik, metalin metale temasına izin vermek için iletken olmayan herhangi bir malzemeden arındırılmış olmalıdır. Tüm   EŞPOTANSİYEL  DENGELEME İLETKENLERİ, bu ana koruyuma topraklama terminalinde veya aynı sembolle işaretlenmiş noktalarda sonlandırılmalıdır.

Bu cihaz mekanik hareketli parçalar içerir. Bu düzeneğe bakım yaparken dikkatli olun.

Kişisel yaralanmayı önlemek için fanı cihazdan çıkarmadan önce çalışırken değiştirilebilir, cihaz kablolarını çıkarın. Çalışan fanlar saçları, takıları, bol giysileri ve diğer gevşek malzemeleri içeri çekebilir ve yaralanmalara veya hasara neden olabilir. Gevşek malzemeleri bu alandan uzak tutun.
 
Yakınlarda sıcak bir yüzey bulunuyor. Çalışırken dikkatli olun.

 
UPS   ölüme sebep olan gerilimler içerir. Tüm onarımlar ve servisler yalnızca yetkili bir servis destek temsilcisi tarafından gerçekleştirilmelidir. UPS'in içinde kullanıcı tarafından bakımı yapılabilecek hiçbir parça yoktur.

UPS kendi enerji kaynağına (aküler) sahiptir. Çıkış prizleri, UPS bir AC kaynağına bağlı olmadığında bile canlı voltaj taşıyabilir.

UPS açıkken giriş kablosunu çıkarmayın veya fişini çekmeyin. Bu, UPS'ten ve UPS'e bağlı ekipmandan güvenlik topraklamasını kaldırır.

Aküler ve piller, nikel-kadmiyum, nikel-metal veya lityum içerebilir. Olası patlamayı önlemek için pili yakmayın veya şarj etmeyin. Suya Atmayın veya daldırmayın. 100 derece C'den (212 derece F) fazla ısıtmayın. Tamir etmeye ve sökmeye çalışmayın.
 

Bu işlem için kimyasallara dayanıklı eldivenler gereklidir.

Kurşun asitli aküler, yüksek, kısa devre akımından dolayı elektrik yanığı riski oluşturabilir. Pilin metal malzemelerle temasından kaçının; saatleri, yüzükleri veya diğer metal nesneleri çıkarın ve yalıtımlı kulplu aletler kullanın. Olası patlamayı önlemek için aküleri yakmayın.


Veri Merkezlerindeki Lazer Kaynakları

 

Bu ürün aşağıdaki aygıtlardan birini veya birkaçını içerebilir: 1. Sınıf lazer ürünleri olan CD-ROM sürücüsü, DVDROM sürücüsü, DVD-RAM sürücüsü veya lazer modülü.

Bu ürün Sınıf 1M lazer içerir. Optik aletlerle doğrudan bakmayın. Kapakları çıkarmayın. Lazer ürününün kapaklarının çıkarılması, tehlikeli lazer radyasyonuna maruz kalınmasına neden olabilir. Cihazın içinde bakımı yapılabilecek hiçbir parça yoktur.

Bazı ürünler bir Sınıf 2 lazer içerir. Işın içine kesinlikle bakmayın. Profesyonel servis dışındaki kontrollerin, ayarlamaların veya prosedürlerin kullanılması, tehlikeli radyasyona maruz kalınmasına neden olabilir.
 

Veri merkezleri, Sınıf 2'den daha yüksek güç seviyelerinde çalışan lazer modülleri ile sistem bağlantılarında iletim yapan ekipman içermektedir. Bu nedenle asla bir fiber optik kablonun ucuna veya açık bağlantı noktalarına bakmayın.

Optik fiberlerin sürekliliğini doğrulamak için bir uca ışık tutmak ve bağlantısı kesilmiş bir optik fiberin diğer ucuna bakmak göze zarar vermese de, bu prosedür potansiyel olarak tehlikelidir. Bu nedenle, bir uca ışık tutarak ve diğer uca bakarak optik fiberlerin sürekliliğinin doğrulanması önerilmez.

Bir fiber optik kablonun sürekliliğini doğrulamak için profesyonel bir optik ışık kaynağı ve güç ölçer kullanın.

 

Bazı lazer ürünleri, gömülü bir Sınıf 3A veya Sınıf 3B lazer diyotu içerir. Açıkken lazer radyasyonu yaydığından ışına bakmayın, doğrudan optik aletlerle görüntülemeyin ve ışına doğrudan maruz kalmaktan kaçının.

Gürültü Kirliliği
 
Veri merkezlerinde yüksek düzeyde akustik gürültü mevcuttur (veya klima santrali, jeneratör bakımı gibi belirli koşullar altında olabilir).

Onaylı işitme koruması kullanın ve/veya etkiyi azaltın veya maruz kalmayı sınırlayın.

Sürdürülebilir  Çalışmalar ve Nitelikli  İnsan Faktörü

Veri tabanı analizleri, bildirilen veri merkezi kesintilerinin çoğunluğunun doğrudan insan hatasına dayandırılabileceğini ortaya koymaktadır. İnsan hatası, operatör hatalarını içerirken daha da önemlisi kadro, bakım, eğitim ve operasyonun genel titizliğine ilişkin yönetim kararlarını kapsar. Doğru sayıda kalifiye insan, uzun vadeli performans hedeflerinin karşılanması için kritik önemdedir. Doğru biçimde organize edilmiş, doğru sayıda kalifiye çalışan bulunmadığı durumda bir veri merkezinin başarılı olması mümkün gözükmemektedir.

Doğru kadro oluşturmanın ardından kesintisiz, kazasız ve kayıpsız çalışma süresi hedeflerine erişmek için veri merkezinin bakımına yönelik kapsamlı bir rejim mutlak gerekliliktir. Etkili bir bakım rejimi, giderek artan oranda titiz önleyici bakım, temizlik, bakım politikaları, bakım yönetim sistemi ve servis seviyesi anlaşmalarını kapsar. Başarım hedefleri yükseldikçe, bu bileşenlerin her biri için hazırlık, işletme, belgelendirme ve raporlama gereklilikleri karmaşıklaşır, ayrıntı düzeyi artar.

Bunlara ek olarak kapsamlı bir eğitim programı, veri merkezi altyapılarının tutarlı bir şekilde çalışmasını ve bakımını sağlayacaktır. Tüm personel, planlı olmayan devre dışı kalma olaylarından kaçınmak ve beklenen olaylara müdahale etmek için veri merkezindeki çalışmaların, politika, prosedür ve benzersiz emniyet gereksinimlerini çok iyi anlamalıdır.



 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt