×

TSE CEN/TS 54-32 Sesli Alarm Sistemleri Standardı Yazı Dizisi-8




TSE CEN/TS 54-32 Sesli Alarm Sistemleri Standardı 
Yazı Dizisi- 8 
EN/TS 54-32  Bölüm-6


Yasin Özel
6.10 Güç Kaynağı
6.10.1 Genel





VAS güç kaynakları EN 54-4 ve EN 54-16 gereksinimlerine uygun ve sertifikalı olmalıdır.

Sesli alarm sistemi parçaları şebeke veya akülerden veya ikisinin kombinasyonundan besleniyor olsa da güvenilir ve sürekli olarak çalışmalıdır.


!!! Yardımcı şebeke güç kaynağı olarak tanımlanan Generatör veya UPS gibi beslemeler genel olarak projelerde kullanılmakla birlikte EN 54-4’e uygun çözümler değildir.

Sesli alarm sistemi yardımcı şebeke güç kaynağına bağlı olsa bile, EN54-16’da belirtilen EN54-4 sertifikalı güç kaynaklarının kullanımını zorunludur.

NOT : Yardımcı şebeke güç kaynağı kullanımı bazı durumlarda risk yönetimine bağlı olarak yatırımcı, danışman, sigortacı arasındaki anlaşmaya göre sükunet halindeki çalışma süresini aşağı çekebilir.


6.10 Güç Kaynağı
6.10.2 Şebeke Güç Kaynağı (Mains power supply)





Sesli alarm sisteminin bağlı olduğu ana şebeke güç kaynağı;

a) Arıza potansiyelini minimize etmek için, diğer devrelerden veya elektriksel ekipmanlardan meydana gelen arızalardan veya binadaki ana şebekenin ayrılmasından /devre dışı olmasından  etkilenmemelidir.
(by the isolation of mains supplies in the building)

b) Başka bir amaç için kullanılmayan ALL-POLE  ayırıcıya  bağlanmalıdır. Ayırıcı  üzerinde mutlaka Türkçe «YANGIN/SESLİ ALARM – KAPATMAYIN» yazılmalıdır. Bu  ayrıcı yetkili kişiler haricinde ulaşılması zor veya özel bir anahtar ile açılabilen pano içerisinde olmalıdır.

6.11 Bekleme Güç Kaynağı (Standby power supply)







Sesli alarm sisteminin bağlı olduğu ana bekleme güç kaynağı;

a) Eğer acil durum yönetim planı binanın ana elektrik arızasından sonra boşaltılması gerektiğini belirtilirse; Bekleme güç kaynağı kapasitesi, sesli alarm sistemini sesli alarm durumunda 30 dakika veya acil yönetim planında belirtilen sürenin 2 katı (hangisi daha fazla ise) devrede tutabilmelidir.

b)
«GENEL UYGULAMA» Eğer acil durum yönetim planı binanın ana elektrik arızasından sonra boşaltılması gerektiğini belirtmiyor ise; Bekleme güç kaynağı kapasitesi, sesli alarm sistemini 24 saat sükûnet durumunda ve ilaveten 30 dakika sesli alarm durumunda devrede tutabilmelidir.

Yardımcı Şebeke Güç Kaynağı (Auxiliary mains power supply)






Sesli alarm sisteminin, ana şebeke beslemesi arızası olması durumunda sükunet halindeki çalışma fonksiyonlarını gerekli zaman aralığında ödün vermeden gerçekleşmesini sağlayacak, sesli alarm sistemi merkezi veya merkezlerini beslemek üzere lokal olarak sağlanan yardımcı şebeke güç kaynağıdır.

Örnek : Kesintisiz güç kaynağı (UPS ) veya otomatik olarak devreye giren Jeneratör.

Bundan sonraki bölümde "Güç Amplifikatörleri " anlatılacaktır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt