×

TSE CEN TS 54-14:2018 Güncel Standardı ve Getirdiği Değişiklikler Yazı Dizisi-6







TSE CEN TS 54-14:2018 Güncel Standardı ve Getirdiği Değişiklikler
Yazı Dizisi-6
Adem Çakır 

Not: Yazımızın görseli Büyükçemece Belediyesi 10. Uluslararası "Güler Ertan "fotoğraf yarışmasında Edirne Fotograf Sanatı Derneği (EFOD) üyesi Sn. Ömer Şahin'in 1035 fotoğrafçının 7861 fotoğrafı arasından sergileme ödülü kazanmıştır. ETP Portalımzda yayınlanmasına müsaade ettiği için  kendisine teşekkür eder, çalışmlarında başarılar dileriz. (ETP-Sabri Günaydın)

 
Bölüm 6 – Planlama ve Tasarım 
6.5 Dedektör ve Alarm Butonlarının Yerleşimi ve Aralıkları
6.5.1 Genel
D) Tavan Düzensizlikleri
Tavan yüksekliğinin % 10’inden daha az derinliğe sahip düzensizlikleri olan tavanlar düz olarak düşünülmeli ve Çizelge’deki yarıçaplar uygulanmalıdır. (Eski standartta bu değer %5)

 
6.5 Dedektör ve Alarm Butonlarının Yerleşimi ve Aralıkları
6.5.1 Genel
D) Tavan Düzensizlikleri
Tavan yüksekliğinin % 10’inden daha fazla derinliğe sahip düzensizlikler (kirişler gibi) duvar olarak düşünülmeli ve aşağıdaki şartlar uygulanmalıdır: (Eski standartta bu değer %5)


D > 0,25 (H-h) : Her hücreye bir dedektör
D < 0,25 (H-h) : İki hücreden birine bir dedektör
D < 0,13 (H-h) : Üç hücreden birine bir dedektör

 
6.5 Dedektör ve Alarm Butonlarının Yerleşimi ve Aralıkları
6.5.1 Genel
G) Asma Tavanlarda Algılama
Eğer yangın yükü 25MJ/m2 büyük ise boşluk otomatik dedektörleri ile korunacaktır.
Eğer yangın yükü 15MJ/m2 ile 25MJ/m2 arasında ise Yangın algılama ve alarm sistemi kabloları yangına dayanıklı değil ise boşluk otomatik dedektörler ile korunacaktır.
Eğer yangın yükü 15MJ/m2 den daha az ise boşluğun otomatik dedektörler ile korunmasına gerek yoktur. Bu durumda boşluktaki kablolar yangına dayanıklı olacak ve güç kablolarından en az 50cm uzaklıkta olacaktır.
Boşluğun 200 m2'den daha büyük bir alana sahip olması durumunda, yangın yükünün alanla bölünmesine izin verilmez, ancak metrekare üzerindeki herhangi bir metre cinsinden 25 MJ / m2'den daha büyük yangın yüküne sahip kablo kanalları doğrudan kablo kanalının üstünde veya yanında monte edilen otomatik dedektörlerle korunacaktır. Bu dedektörler 5 m'den daha uzak olamaz.

 
6.5 Dedektör ve Alarm Butonlarının Yerleşimi ve Aralıkları
6.5.1 Genel
H) Delikli Asma Tavanlarda Algılama Yerleşimi
Aşağıdaki durumlar geçerli ise asma tavanın üstüne konulan dedektörler asma tavanın altında başlayan yangınların algılanması için kullanılabilir ve asma tavanın altına dedektör konulmayabilir:
1)Tüm tavan yüzeyinde delikler homojen olarak dağıldıysa ve %40 ından fazlasını oluşturdakları takdirde (Eskisinde 1x1m lik alanda)
2)Her deliğin münferit boyutları 10 mm × 10 mm’den büyük ise,
3)Tavanın kalınlığı deliğin asgari boyutunun üç katından fazla değilse.
6.5 Dedektör ve Alarm Butonlarının Yerleşimi ve Aralıkları
6.5.1 Genel
I) Döşeme Altında Algılama
Nokta tipi dedektörler, dedektör içindeki dumana duyarlı eleman boşluğun yüksekliğinin% 10'unda olacak şekilde monte edilmelidir. Aspirasyon tipi dedektörler için örnekleme delikleri, boşluğun yüksekliğinin% 10'una yerleştirilmelidir.

Bundan sonraki yazımızda "Isı ve Duman Dedektörleri , Alev Dedektörleri Yerleşimi " anlatılacaktır. 

 
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt