×

İş Hayatında Güven Bölüm-2



İş Hayatında Güven 
Bölüm-2


Levent Taşkın
 
Güvenin olmadığı bir şirkette hata yapma korkusu ve özgüven eksikliği maksimum seviyededir. Hiç bir zaman standart hizmetten bir damla fazlasını alamazsınız. Çoğu zaman standart bir hizmeti bile almanız mümkün olmaz. O kadar yavaş ve o kadar geç kararlar alınır ki, bunu çalışanlar bile benimsemiştir. En kötüsü de budur. Bunu artık kabullenmiş ve bunun değişmeyeceğine inanmışlardır.
 
Güvenin oluşmadığı şirketlerde çalışanlar için ortamın stres seviyesi de çok yüksektir. Güven duymadan çalışan bir ekip üyesi, kendini ekibe veya şirkete bağlı hissedemez ve sürekli tedirgin çalışmaktan yıpranır. Herkes gergindir ve donuk bir yüz ifadesi ile çalışır. Gününüzün büyük kısmını harcadığınız işyerinizde her an tetikte olarak, hata yapmaktan korkarak, dedikodu malzemesi olmadan günü tamamlamaya çalışarak ve yöneticinizin suçlamasıyla ne zaman karşı karşıya geleceğinizi bilmeden stres ile çalışmanın beden ve ruh sağlığınıza yıllarca ne kadar zarar vereceğini tahmin edebilirsiniz. Böyle bir ortamdan sonra bir de eve ve yakınlarınızın yanına güleryüz ile gidebilmenin kendi içinizdeki mücadelesi de iş ile ev arasındaki yol boyunca sizinledir. Çalışanın yaşadığı bu kasvetin ana nedeni, ‘’güven’’ duygusunun çalıştığı iş yerinde oluşturulamaması ve bunun yarattığı bencillik, ego ve güç savaşının getirdiği kaostur.



Bu tür şirketlerde ne bir lider, ne iyi bir yönetici, ne de bağlı çalışan ve müşteri ortaya çıkar. Özgüveni ve potansiyeli yüksek olan çalışanlar ilk fırsatta ayrılır. Geriye kalanlar özgüveni düşük ve hedefleri küçük görev adamlarıdır. Bu kısır döngüde çalışan yönetimden; yönetim çalışandan şikayet eder durur. Herkes birbirinin kuyusunu kazmaya uğraşırken, birilerinin kayırıldığı bir düzenin ya içinde ya dışında farkında olmadan en verimli yıllarınızı harcamış olursunuz. Sonra da bu bozuk sistemin konforu içinde sıkışıp kalırsınız.Güvenin olmadığı bir şirkette uzun yıllar harcadığınızda kişisel gelişiminize en büyük zararı vermiş olursunuz.

Güven duygusu çalışana kendisini de güvende hissettirir ki, zaten ulaşılması gereken nokta da burasıdır. Ekibinin arkasında duran; kısa vadeli çıkarlar için karar ve ilkeleri değiştirmeyen;başarıyı ekibinin başarısı, başarısızlığı kendi başarısızlığı olarak görmeyi bilen, egolarından arınmış bir yönetici güven sağlamakta hiç zorlanmayacaktır. Böyle bir yönetici lider takdir ve teşekkür etmeyi ve ekibini geliştirmeyi de bilen bir yöneticidir. Güven duygusu oluşan bir ekip veya şirkette, daha yaratıcı ve geliştirici fikirler ortaya çıkar. Bilgi akışı ve iletişim hızlanır. Ferman gibi yazılıp herkesin topu birbirine attığı e- mailler yerini, aktif inisiyatif ve karar almaya bırakır. Çalışanlar kendini korumaya çalışmaz, hata yapmaktan korkmaz. Kendini korumaya harcayacağı zamanı hedeflerine ulaşmak için harcar. Tutkulu çalışır, fikirlerini rahatça iletir ve kendini geliştirerek şirkette üst hiyerarşiler için hedef koyar. Personel sirkülasyonu azalır, şirketin müşterilere sunduğu hizmetin niteliği ve kalitesi artar. Güven duygusunun müşterilere aktarılması mümkün hale gelir ki bu da bağlı ve tavsiyeci müşteri yaratır.

Güven duygusu yaratılmış olan şirketlerde hepimiz hem daha istekli ve verimli, hem de daha mutlu ve hedefli çalışırız. Müşterilerimizde şirketle uzun süreli ve bağlı bir ilişki kurarlar.


Güven, orta ve uzun vadeli bir kazanç yaratır. Geleceğe ve insana yatırım yapmanın ve sürdürülebilir başarılı bir yönetici olmanın tek yolu önce insanların güvenini kazanmaktır.

Kısaca; ‘’Güven’’ bir şirketin motoru ve ekip ruhunun ana kaynağıdır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt