×

İş Ararken Yapılan Yanlışlar ?



İş Ararken Yapılan Yanlışlar ?

Cem Kafadar 


“Ciddi bir işsizlik ver ama nitelikli insanı bulmak da kolay değil.” 


Eleman arayışında olan firma yetkililerinden sıklıkla duyduğum bir söz. Bu noktada ana sıkıntının üniversite bittikten sonra mezunların kendilerini yeterince yetiştirememelerinde olduğunu düşünürüm. Okul bilgisi geçmişte de tek başına yeterli olmamıştı ancak her şeyin hızla değiştiği bugün artık hiç değil. En karlı ve dönüşü yüksek olan yatırım borsa, döviz, kripto paralar değil, insanın kendisine yaptığı yatırım. Özellikle firmaların arayışlarında dile getirdikleri mesleki yazılımlara hakim olduğunuzda bir adım önde olup, işinizin kolaylaşabileceğini söyleyebilirim. Şöyle bir düşünün. Her şey istediğiniz gibi. İyi bir okuldan iki yabancı dili ana diliniz gibi konuşacak şekilde mezun oldunuz, mesleğinizin gerektirdiği programları üniversite yıllarında olabildiğince öğrendiniz, firmaların peşinizden koşacağı bir Linkedin profiline sahipsiniz.  Rüya gibi bir kariyere başlamak için gün sayıyorsunuz. Ancak yaptığınız başvurular, bir türlü istediğiniz gibi sonuçlanmıyor. Belki kısa listeye seçiliyorsunuz ama sonrasında eleniyorsunuz. Aynı firmaya başvuran diğer aday sizin kadar donanımlı değil, herhangi bir torpili yok, fakat işi alıyor. O zaman bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. Peki nedir bu yapılmaması gerekenler? Bunları, özgeçmiş-ön yazıda yapılan yanlışlar ve mülakat yanlışları olarak iki başlık altında toplayabiliriz


 

1) Özgeçmiş ve ön yazıda yapılan yanlışlar

Özgeçmişinizde veya kapak yazınızda gereğinden fazla bilginin yer alması


İnsan Kaynakları yetkilisinin bir özgeçmişe ayıracağı zaman ortalama 30 saniye. Niteliklerinizin gereksiz bilgilerin içinde kaybolmamasına dikkat edin.

Anlaşılması zor uzun paragraflar

Özgeçmişinizde olabildiğince kısa ve net cümlelerle kendinizi anlatın. Uzun bir paragraf yazmak durumundaysanız rahat anlaşılması için bullet’lardan yararlanabilirsiniz

İşten ne istediğiniz üzerine odaklanmak

İşveren özgeçmişinizde sizin işten ne istediğinizden çok sizin firmaya ve bu pozisyona ne katacağınızı öğrenmek ister

Genel ifadeler

Özgeçmişinizi okuyan kişi sizin somut başarılarılarınızı ölçülebilen terimlerle göstermenizi ister. O nedenle genel ifadelerle yaptığınız anlatımlar inandırıcılıktan uzak kalacakır.

Başarı hikayelerinizin yer almaması

Tıkanmış ya da sıkıntılı bir işi, tecrübeleriniz, becerileriniz ve problem çözme yeteneğinizle nasıl çözdüğünüzü anlatan birkaç örneğe özgeçmişinizde yer verin.

Niteliklerinizin aranan pozisyonla eşleşmemesi

Her iş ilanı için aynı özgeçmişi göndermeyin. Pozisyonun ihtiyaçlarına göre yeniden düzenleyerek iletin.

Ben ile başlayan cümleler

Özgeçmişinizde “yaptım” değil, “yapıldı” kalıbını kullanın.

Gereksiz deneyimler ve beceriler

Olabildiğince istenen pozisyona yönelik deneyim ve becerilerinize yer verin. Verdiğiniz ilgisiz bilgiler, özgeçmişinizi okuyan kişinin dikkatini dağıtacaktır. Bu durum seçtiğiniz kelimeler için de geçerlidir.

Yazım yanlışları ve imla hataları

Sizinle ilgili iki ipucu verecektir. Birincisi dili iyi kullanamamanız, diğeri ise yazdıklarınızı yeterince kontrol etmemeniz

İstenen becerilere işaret etmeyen hobi ve ilgi alanları

Aranan pozisyona yönelik ilgisi olmayan uğraşlarınızın özgeçmişinizde bulunmasına gerek yok

Fotoğrafınız

Mankenlik ya da oyunculuk için başvuru yapmıyorsanız özgeçmişinize fotoğrafınızı koymayın derim. Fotoğrafınız, değerlendirme yapan insan kaynakları yöneticisinde sizinle ilgili farklı algılamalara yol açabilir. Linkedin profil linkinizi iletirseniz, gerektiğinde oradan bakabilirler.

 
15 things you should avoid in a job interview

2) Mülakat yanlışları

Ön hazırlık yapmamak


Size sorulma olasılığı yüksek olan sorulardan biri, “şirketimizle ilgili ne biliyorsunuz” sorusudur. Buradaki yanıtlarınız sizin pozisyon için hazır olup olmadığınıza dair ipuçları verecektir. Yapacağınız iyi bir hazırlık, işi ne kadar istediğinizi gösterecektir. Hiçbir şey yapamıyorsanız firmanın web sitesini ve sosyal medya hesaplarını incelemenizi öneririm.

Yanlış kıyafet seçimi

Mülakattaki özensiz kıyafetiniz sizin için olumsuz bir değerlendirmeye neden olduğu gibi, seçtiğiniz giysinin firma ve yapacağınız işle uyumuna da dikkat etmelisiniz. Şantiyede bir pozisyon için bir görüşmeye gittiğinizde gereğinden fazla resmi giyinmeniz, sizin ne iş yapacağınızı iyi anlamadığınız algısını oluşturacaktır.

Mülakatta kendinize ait gereksiz bilgiler vermek

Görüşmeyi yapan kişinin sizden öğrenmek istediği aranan pozisyona yönelik, firmaya katacağınız artı değerlerdir. Bu odağın dışına çıktıkça anlattıklarınıza yeterince dikkatini vermeyecek, istediği bilgileri alamadığı için sizin doğru kişi olmadığınızı düşünecektir.

Görüşmeye zamanında gitmemek

Sizin planlı biri olmadığınız izlenimini yaratacaktır. Böyle bir olumsuz durumun oluşma riski varsa görüşme yapacağınız kişiyi olabildiğince erken bilgilendirmelisiniz.

Firmanız ve yöneticilerinizle ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulunmak

Bu işe girdikten sonra işler kötü giderse, bu sefer de benzer yorumları onlar için yapacağınızı düşüneceklerdir. Ayrıca dünya küçüktür, görüştüğünüz kişi, negatif düşüncelere sahip olduğunuz insanları tanıyor olabilir.

Görüşmeye elinizde bir içecek veya alışveriş paketiyle girmek

İşi yeterince ciddiye almadığınız veya gereğinden fazla rahat olduğunuz algısını yaratacaktır.

Görüşme sırasında ara ara cep telefonuna bakmak

Bu pozisyonun sizin için o kadar da öncelikli olmadığını, odağınızın farklı bir yerde olduğunu düşündürtecektir.

Mülakatta dikkatinizin dağınık olması

Mülakat yapan kişi sizin odaklanma güçlüğü çektiğiniz kanaatine varacaktır. Görüşmeye uykunuzu almış ve dinlenmiş olarak gidin.

Sorularınızın olmaması

İyi bir mülakatçı görüşmenin bir yerinde size bize sormak istediğiniz sorularınız var mı diye soracaktır. Öncesinde firma ve işle ilgili iyi bir hazırlık yaparsanız kafanızda basit bir soru listesi olacaktır.



İş arama sürecinde bir şeyler istediğiniz gibi gitmiyorsa bu listedekileri gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Fark ettiğiniz bir küçük yanlış, kaderinizi değiştirebilir.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt