×

Hırsız Alarm Sistemlerinde EN 50131’e göre Tasarım ve Uygulama 2

grade

Hırsız Alarm Sistemlerinde EN 50131’e göre Tasarım ve Uygulama -2


Taner Güler-İlker Özzorlu


Bir önceki makalemizde anlatılan güvenlik derecenlendirmeleri tek tek değerlendirilebilmekle birlikte, güvenlik sisteminin tamamının aynı güvenlik derecesine sahip olma zorunluluğu yoktur.
Buna göre Güvenlik derecelendirmeleri Karma bir Alarm sistemleri oluşturabilirler ve bina veya tesiste farklı güvenlik derecelerindeki cihazları kullanabiliriz.
Bu durumda bina veya tesisin GÜVENLİK DERECESİNİ belirleyen; en düşük güvenlik derecesine sahip cihazlardır.
Örneğin bir binada hem 2. hem de 3. Seviye güvenlik derecesine sahip cihazlar bulunuyorsa bu binanın güvenlik derecesi 2’dir.
Riskin yüksek olabileceği alanlarda sistemler farklı güvenlik derecelerine sahip cihazlar kullanılarak alt sistemlere bölünebilir.
Örneğin bir bankada kasa ve ATM’nin bulunduğu alanlar Derece 4 olarak sınıflandırılırken; danışma ve gişeler daha düşük güvenlik derecelerine sahip olabilir.
Eğer sistem bu şekilde farklı derecelere sahip karma bir yapıya sahipse panel, tuş takımı gibi kontrol ve gösterge cihazlarının en yüksek güvenlik derecesine sahip cihazların olduğu alan içerisinde bulunması gerekmektedir.
Derece 3 ve 4 sistemlerde karma sistemlerden herhangi biri kurulurken kontrol cihazları her zaman koruma altında bulunmalıdır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız Güvenlik Derecelendirmeleri için aşağıdaki kısa tablo özet olarak sunulmuştur.

guvenlik-derecesi

Bir sonraki yazımızda Güvenlik derecelendirmelerine bir örnek verilecek, EN 50131 standartlarına genel bir bakış yapılacak, daha sonra Güvenlik Derecelendirmelerine göre Saha Cihazlarında olması gereken özelliklere giriş yapılacaktır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt