×

CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri Kılavuzu v4 (Yangın Güvenliği, Risk ve Acil Durum Yönetimi) Bölüm-2



CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri  Kılavuzu
(Yangın Güvenliği, Risk ve Acil Durum Yönetimi)
v4
Bölüm-2

 

[Yayım Tarihi: 2 Aralık 2024]  [Güncelleme: 19 Aralık 2024]  

Aşağıdaki  CFA Yenilenebilir Enerji Tesisleri Kılavuzu  CFA web sitesindeki orjinal İngilizce versiyonundan  alınarak  ETP Adem Çakır, Sabri Günaydın tarafından yapay zeka çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye çeviri yapılmış , kontrol edilerek düzenlenmiştir.Teknik kılavuz  4 bölüm olarak yayınlanacaktır.
 
Kaynak: http://www.cfa.vic.gov.au/ 

© Victoria Eyaleti (Ülke Yangın Otoritesi) 2023

Bu yayın tüm hakları saklı olmak üzere telif hakkıyla korunmaktadır. 

CFA, bu bilgileri kullanırken makul özeni göstermeniz anlayışıyla kullanıma sunmaktadır. Bilgilerin kendi özel koşullarınıza uygulanması konusunda herhangi bir tereddütünüz varsa, profesyonel tavsiye almalısınız.

CFA, ETP (Elektrik Tesisat Portalı) bu yayındaki bilgileri nasıl uyguladığınız veya bunlara nasıl güvendiğiniz konusunda sorumluluk kabul etmez

CFA  Uzman risk ve Yangın Güvenliği Birimi  yazarlarının Türkçe çeviri ile ilgili sorumluluğu yoktur. ETP Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.

Türkçe çeviride  göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr "  adresine e-posta göndermenizi rica ederiz. 

Bu raporun ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize izin veren  CFA Genel Müdür Yardımcısı Sn. Jason Hefferman'a  teşekkür ederiz. 






4 Tesisin Yeri ve Tasarımı

4.1 Tesisin  Konumu


Yenilenebilir enerji tesisleri, tesisi ve sonuçlarını etkileyen dış yangın riskini azaltmak için mümkün olan her yerde düşük riskli ortamlara yerleştirilmelidir.

Yenilenebilir enerji tesisi için doğru yerin seçilmesi, daha geniş çevresel koşullar ve çevredeki diğer potansiyel yangın tehlikesi kaynakları da dahil olmak üzere bir dizi faktörün dikkatle değerlendirilmesini gerektirir.

CFA, yenilenebilir enerji tesislerinin genellikle mevcut enerji nakil altyapısı tarafından sınırlandırıldığını kabul etmektedir. Bununla birlikte, mümkün olan her yerde gelişimlerini düşük riskli ortamlara yönlendirmek, saha dışında başlayan yangınların riskini ve sonuçlarını en aza indirmeye yardımcı olur. Ayrıca tesis içinde çıkabilecek yangınların çevre ve daha geniş toplum üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasına da yardımcı olur.

Düşük Riskli Ortam Özellikleri

Kalkınmanın yönlendirilmesi gereken daha düşük riskli bir ortamın göstergeleri şunlardır:

Otlak.

♦ Proje sahasına 1-20 km mesafede sürekli başka bitki örtüsü türü bulunmamaktadır.

Genel olarak düz topografya, bazı dalgalanmalar mevcut olabilir.

Eğimler 5 dereceden azdır.

Proje sahasına giden ve sahadan gelen birden fazla rota ile iyi yol erişimi.

 Orman Yangını Yönetimi Kapsama Alanında değil.

Su Baskınına Maruz Arazi Kapsama Alanında değil.

 

 

Rüzgar Enerjisi Tesisleri

Rüzgar enerjisi tesisleri, uygulanabilir olduğu durumlarda, padok otlama alanları  gibi açık çimenlik alanlara yerleştirilebilir. Tesis genelindeki bitki örtüsü, planlama izni koşullarına ve bu kılavuzun 6.2 Bölümüne göre yönetilmelidir.

Rüzgar enerjisi tesislerinin yüksek riskli ortamlarda (kereste işletmeleri dahil) bulunduğu yerlerde bitki örtüsü yönetimi gereklilikleri artabilir. Bölüm 4.2.4'e bakınız.


Güneş Enerjisi Tesisleri

Uygulanabilir olduğu durumlarda, güneş enerjisi tesisleri padok otlama alanlatına  yerleştirilebilir. Tesis genelindeki bitki örtüsü, planlama izni koşullarına ve bu kılavuzun 6.2 Bölümüne uygun olarak yönetilmelidir.

Bataryalı enerji depolama  Sistemleri

Mümkün olan her yerde, bataryalı enerji depolama  sistemleri BMO ve LSIO'nun uygulanmadığı yerler gibi düşük riskli yerlere yerleştirilmelidir.

Risk Yönetim Planı, bataryalı enerji depolama  sistemlerinin yerleştirilmesi konusunda bilgi vermelidir.

4.1.1 Yüksek Riskli Ortamlar

Tüm Tesisler

Model Gereksinimleri

Yüksek riskli ortamlarda önerilen tüm yenilenebilir enerji tesisleri için planlama başvuruları aşağıdakileri ele almalıdır:

a)    Tesisin Orman Yangını Eğilimli Bölgede (BPA) bulunduğu durumlarda Madde 13.02-1S'deki (Orman Yangını Planlaması) politikaya göre bir değerlendirme.

b)    Altyapıdan (güneş panelleri, rüzgar türbinleri, bataryalı enerji depolama  sistemleri, elektrik altyapısı) kaynaklanan herhangi bir tutuşmanın yakındaki topluluklar, altyapı ve  mülklerin üzerindeki etkisi.

c)    Orman yangınının altyapı üzerindeki etkisi (örneğin, kor saldırısı, ışınımla ısı  etkisi, alev teması).

d)    Teklifin bitişik arazide risk artışına yol açıp açmayacağının ve teklifin sahadaki riskleri kabul edilebilir bir seviyeye nasıl indireceğinin değerlendirilmesi

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA'ya danışılmalıdır.


Yüksek riskli ortamlardaki yenilenebilir enerji tesisleri, etkili yangınla mücadele operasyonlarını etkileyebilecek artan güvenlik riskleri sunar.

Yenilenebilir enerji tesislerinin yüksek riskli ortamlarda bulunduğu durumlarda, güçlendirilmiş veya ek risk azaltma önlemleri gerekecektir. Yüksek riskli ortamlar şunları içerir:

♦  Orman Yangını Yönetimi Kapsama Alanındaki ve Orman Yangını Eğilimli Alanlar.
♦  Su Baskınına Maruz Arazi Kapsama Alanı.
♦ Turba bulunan  alanlar.


Arazi riski arttıkça orman yangını azaltımında da buna karşılık gelen bir artış olmalıdır. Örneğin, arazide orman bitki örtüsünün, kereste plantasyonlarının, uzun yangın yollarının veya daha yüksek yakıt yüküne sahip alanların bulunduğu yerlerde, özel bir dizi gerekliliğin uygulanması muhtemeldir.


Yüksek riskli ortamlardaki yenilenebilir enerji tesislerinde yangın riski yönetimi için CFA ile istişare, tesis planlama ve tasarım aşamasında gerçekleşmelidir.


4.1.1.1 Orman Yangınına Eğilimli Alanlar ve Orman Yangını Yönetim Kapsama Alanı

Orman Yangınına Eğilimli Alan (BPA) ya da Orman Yangını Yönetimi Kapsama Alanı  (BMO) içinde tanımlanan mülkler, orman yangınına maruz kalması muhtemel mülklerdir.

Bir tesisin bu alanlar içinde yer alıp almadığı VicPlan aracılığıyla belirlenebilir.

Sahadaki risk düzeyinin ve olası yangın davranışının anlaşılması, önerilen bir tesisin konumunun uygun olup olmadığının belirlenmesinde kritik faktörlerdir.

BMO'nun gereklilikleri, kontrol kapsamında herhangi bir izin tetiklenmemiş olsa bile, planlama uygulamaları ve Yangın Yönetim Planları dahilinde orman yangını riskine yönelik müdahalelere rehberlik etmek için kullanılabilir.


4.1.1.2 Turba

Turba, sulak alanlarda kısmen çürümüş bitki örtüsünün birikmesi yoluyla kademeli olarak oluşur. Turba, ayrışmış ve toprak profilinin bir bölümü haline gelmiş yüksek karbon içeriğine sahip bitki örtüsüdür. Turba kaynakları yer üstünde bulunabilir veya toprak yüzeyinin metrelerce altına gömülü olabilir. Birbirine yakın sulak alanlar yüzey altı turba yatakları ile birbirine bağlanabilir.

Bir ısı kaynağının varlığıyla (örneğin yeraltına nüfuz eden bir orman yangını) tutuştuktan sonra için için yanar. Bu için için yanan yangınlar çok uzun süreler boyunca (aylar, yıllar ve hatta yüzyıllar) fark edilmeden yanabilir ve yeraltı turba tabakası boyunca sürünerek ilerleyebilir.

Turba, yaşamının herhangi bir aşamasında yangınla karşılaşabilir ve başarıya ulaşmak için kullanılan söndürme yöntemleri değişiklik gösterecektir. Turba yangınlarının söndürülmesi son derece zordur ve itfaiye yetkilileri turba içindeki yangınları bastırmak için büyük miktarlarda suya ihtiyaç duyar.

Yenilenebilir enerji tesisi geliştiricileri, söz konusu arazilerdeki turba varlığını tespit etmek için bir değerlendirme yapmalıdır.

Turbanın bulunduğu yer:

a)    Tesis altyapısının sahadaki turba alanlarında bulunmamasını sağlamak için tüm makul adımlar atılmalıdır.

b)    Turba alanları ile tesis altyapısı arasında en az 10 (on) metrelik veya risk yönetimi süreciyle belirlenen daha büyük bir dışlama bölgesi sağlanmalıdır.

c)    Bir Risk Yönetim Planında belgelenen risk değerlendirme süreci, turba alanları olan tesislerde yangından korunma sistemlerinin ve donanımlarının sağlanması ve kapasitesi hakkında bilgi vermelidir.
 

 

4.2 Tesis Tasarımı

Yenilenebilir enerji tesisleri, yangın çıkma riskini ve yangın çıkması halinde bunun sonuçlarını ortadan kaldıracak veya azaltacak şekilde tasarlanmalıdır.

4.2.1 Acil Durum Aracı (İtfaiye Aracı) Erişimi

Tüm Tesisler

Tesislere ve tesislerin içine yeterli itfaiye aracı erişiminin sağlanması, CFA'nın saha içinde yangın tehdidi altında olabilecek alanlara güvenli ve etkili bir şekilde müdahale etmesine yardımcı olur.

Model Gereksinimleri

a)   Çevre "yangın emniyet şeridi "  içinde en az dört (4) metrelik bir çevre yolunun inşa edilmesi. 

b)   Yollar her türlü hava koşuluna uygun ve on beş (15) tonluk bir aracı taşıyabilecek kapasitede olmalıdır (örneğin, sıkıştırılmış toprak olmamalıdır).

c)    İnşa edilen yollar en az dört (4) metre trafiğe açık genişlikte ve oluşturulan yol yüzeyinin genişliği için dört (4) metre dikey açıklığa sahip olmalıdır. Erişim yollarındaki çitlerin itfaiye araçlarının genişliğine izin verdiğinden emin olun.

d)    Ortalama eğim 7'de 1'den (%14,4 veya 8,1°) fazla olmamalı ve en fazla elli (50) metre boyunca 5'te 1'i (%20 veya 11,3°) geçmemelidir.

e)    Yoldaki çukurlar en fazla 8'de 1 (%12,5 veya 7,1°) giriş ve çıkış açısına sahip olmalıdır

f)    Yollarda en az her 600 metrede bir, en az yirmi (20) metre uzunluğunda ve en az altı (6) metrelik trafiğe açık genişliğe sahip geçiş bölmeleri bulunmalıdır. Uzunluğu 600 metreden az olan yollarda en az bir geçit bulunmalıdır.

g)    Yol ağları, müdahale eden acil durum hizmetlerinin itfaiye altyapısı, binalar, bataryalı enerji depolama  sistemleri ve ilgili altyapı, trafo merkezleri ve şebeke bağlantı alanları dahil olmak üzere tesisin tüm alanlarına erişmesini sağlamalıdır.

h)    Tesisin her bir bölümüne en az iki (2), tercihen daha fazla erişim noktasının sağlanması. Erişim noktalarının sayısı, CFA ile istişare edilerek  bir risk yönetimi süreci aracılığıyla bildirilmelidir


Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

Sert zemine araç erişimi, bir itfaiye aracının sert zemini ileri yönde terk etmesine izin verecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu, döngü yolları, çevre yolları ve benzerleri ile sağlanabilir. Bunun sağlanamadığı durumlarda, bir itfaiye aracının güvenli bir şekilde geri gitmesi beklenebilecek maksimum mesafe 60 m'dir.

Çıkmaz yollar veya tek bir erişim gibi bir sert zemine araç erişiminin 60 metreden fazla olduğu durumlarda, aşağıdaki seçeneklerden birine uygun bir dönüş alanı sağlanmalıdır. Dönüş alanında park edilmesine izin verilmez ve uygun 'PARK YASAKTIR' tabelaları bulunmalıdır.

 

Şekil 1: Mahkeme salonu (Court-bowl) stili, minimum 8 m yarıçap.

 
   Şekil 2: 'T' kafa stili.

 
Rüzgar Enerjisi Tesisleri

Rüzgar enerjisi tesisleri için dört (4) metrelik bir çevre yolu inşa edilmesi gerekli değildir (4.2.1(a)). Ancak, sahadaki her türbine ve binaya uygun itfaiye aracı erişimi gereklidir.

Model Gereksinimi

Tesislerin inşaat aşamasında inşa edilen yollar, bakım ve acil durum yönetimi amacıyla her bir türbine erişim sağlamak için işletmeye alma sonrasında ve tesisin işletme ömrü boyunca korunmalıdır. Araç erişim noktalarının sayısı ve yeri CFA ile istişare edilerek belirlenmelidir.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.


Güneş Enerjisi Tesisleri


Model Gereksinimi

Güneş enerjisi tesislerinin özel veya kamu yolları, havai elektrik hatları ve/veya su yolları ile ayrılmış birkaç arazi parseli üzerinde tasarlandığı durumlarda, her bir bölüme araç girişleri sağlanmalıdır. Araç erişiminin sayısı ve yeri CFA ile istişare edilerek belirlenmelidir.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

Güneş Enerjisi Tesisleri (Mikro)

Dört (4) metrelik bir çevre yolunun inşa edilmesi (4.2.1(a)) ve çevre yollarına geçiş bölmelerinin dahil edilmesi (4.2.1(f)) bataryalı enerji depolama  sistemleri olmayan mikro güneş enerjisi tesisleri için göz ardı edilebilir.

Mikro güneş enerjisi tesislerinin bataryalı enerji depolama  sistemleri içerdiği durumlarda, acil durum araçları için uygun yolların itfaiye altyapısına ve BESS'e ve çevresine (4.2.1(g)), çıkmaz yollar için dönüş daireleri ile birlikte sağlandığı durumlarda çevre yolları dikkate alınmayabilir.

Bataryalı enerji depolama  Sistemleri

Model Gereksinimi

Bataryalı enerji depolama  sistemlerinin bulunduğu her bölüme en az iki erişim noktası sağlanmalıdır. Araç erişim noktalarının sayısı ve konumu CFA ile istişare edilerek belirlenmelidir.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

4.2.2 Yangın Söndürme Suyu Temini

Tüm Tesisler

Bir yangın durumunda (yapı yangını, ot yangını veya çalı yangını), yangın söndürme faaliyetlerinin güvenli, zamanında, etkili olmasını ve herhangi bir şekilde engellenmemesini sağlamak için acil durum müdahale ekipleri ve araçları için yeterli su mevcut ve güvenli bir şekilde erişilebilir olmalıdır.

Yangınla mücadele altyapısı, tesisteki risk ve tehlikelere etkili bir şekilde müdahale edilmesini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Binaları, kontrol odalarını, trafo merkezlerini ve şebeke bağlantılarını kapsayacak şekilde yangın suyu sağlanmalıdır

Su tedarik miktarı, ilgili tüm tehlikeleri dikkate alan, Risk Yönetim Planında belgelenen ve CFA ile istişare edilen kapsamlı bir risk yönetimi süreciyle belirlenmelidir.

Minimum yangın suyu miktarı gereksinimleri aşağıda her bir tesis tipi altında belirtilmiştir.


Model Gereksinimleri

a)    Etkin erişim sağlamak için su erişim noktaları açıkça tanımlanabilir ve engelsiz olmalıdır.

b)    Statik su depolama tankı kurulumları "AS 2419.1-2021: Yangın hidrantı tesisatları - Sistem tasarımı, kurulumu ve devreye alınması"  ile uyumlu olmalıdır.

c)    Statik su depolama tank(lar)ı beton veya çelikten yapılmış bir yer üstü su deposu olmalıdır.

d)    Statik su depolama tank(lar)ı 24 saat içinde otomatik veya manuel olarak tamamen yeniden doldurulabilmelidir.

e)    Statik su depolama tankları, araçların tesise erişim noktalarına yerleştirilmeli ve herhangi bir altyapıdan (güneş panelleri, rüzgar türbinleri, bataryalı enerji depolama  sistemleri, vb) en az on (10) metre uzakta konumlandırılmalıdır.

f)    Sert ayaklı emiş noktası (Şekil 4a) , gerekli emiş hidrolik performansına uyacak şekilde boyutlandırılmış bir Storz bağlantısı ile donatılmış 150 mm'lik tam delikli bir ayırma vanası (Şekil 3) ile sağlanmalıdır.

Bağlantıya uyması için gerekli olabilecek adaptörler şunlardır: 125mm, 100mm, 90mm, 75mm, 65mm Storz tree adaptörleri (Şekil 4) ile eşleşen boş bir uç kapağı sağlanacaktır.

g)    Sert ayaklı emiş noktası , bir sert zemin alanına dört (4) metre mesafede konumlandırılmalı ve acil servis personeli için açık bir erişim sağlamalıdır.

h)    Sert ayaklı emiş noktasına her türlü hava koşuluna uygun bir yol erişimi ve sert zemin sağlanmalıdır. Sert zemin minimum 15 ton GVM(Gross Vehicle Mass/Brüt Araç Ağırlığı), sekiz (8) metre uzunluğunda ve altı (6) metre genişliğinde veya CFA'nın yeterli gördüğü şekilde korunmalıdır. 

i)    Yol erişimi ve sert zemin her zaman temiz tutulmalıdır.

j)    Sert ayaklı emiş noktası gerektiğinde mekanik hasarlardan (örn. direkler) korunmalıdır.

k)    Erişim yolunun tek girişi olduğu durumlarda, tankta sekiz (8) metre yarıçaplı bir dönüş dairesi sağlanmalıdır.

l)    Depoya harici bir su seviyesi göstergesi sağlanmalı ve bu gösterge sert zemin alanından görülebilmelidir.

m)    'YANGIN SUYU' ve tank kapasitesini gösteren işaretler (Şekil 5) her tanka sabitlenmelidir.

n)    Tesise her araç girişinde, en yakın statik su tankına/tanklarına giden yönü gösteren işaretler (Şekil 6) bulunmalıdır.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.



 
Şekil 3: 150 mm tam delikli ayırma vanası.
 
Şekil 4: 125mm, 100mm, 90mm, 75mm, 65mm
Storz tree adaptör.





Şekil  4a: Sert ayaklı emiş noktası


 
Şekil 5: AS 2419.1-2021 ile uyumlu yangın suyu tabelası,
Madde 11.3.6: Su depolama tankları ve donanımları.
 


 
Şekil 6: Yön tabelası: solmaya karşı dayanıklı, sert bir direğe sabitlenmiş,
kontrast harflerle, kırmızı zemin üzerine beyaz tabela yazısı,
daire şeklinde yansıtıcı işaretleyici. 150 mm büyük harflerle 'W'.


Rüzgar Enerjisi Tesisleri

Rüzgar enerjisi tesisleri için bir yangından korunma sistemi sağlanmalıdır. Yangından korunma sistemi, CFA'ya danışılarak tesisteki risk ve tehlikelere yeterli müdahaleyi sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.

Model Gereksinimleri

a)    Rüzgar enerjisi tesisleri için yangından korunma sistemi, her bir saha girişinde en az 45.000L etkin kapasiteye sahip en az bir statik yangın suyu depolama tankı içermelidir.

b)    Tesis tasarımına en az 45.000L etkili kapasiteye sahip ilave statik yangın suyu depolama tankları da dahil edilmelidir. Tankların sayısı ve yeri, CFA ile istişare edilerek kapsamlı bir risk yönetimi süreci (Risk Yönetim Planı) aracılığıyla belirlenmelidir.

c)  Nacelleler (Nacelle:rüzgar türbinlerinde motor, dişli ve fren mekanizmasının olduğu bölüm)  otomatik yangın algılama, alarm ve yangın söndürme sistemleri ile donatılmalıdır.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.
 


Güneş enerjisi tesislerinin bataryalı enerji depolama  sistemleri içerdiği durumlarda, ilave yangın suyu temini  aşağıdaki hükümlere uygun olarak sağlanmalıdır.

Güneş Enerjisi Tesisleri

Güneş enerjisi tesisleri için bir yangından korunma sistemi sağlanmalıdır. Yangından korunma sistemi, tesisteki risk ve tehlikelere karşı güvenli ve yeterli bir müdahale sağlayacak şekilde CFA'ya danışılarak tasarlanmalıdır.

Model Gereksinimleri

a)   Güneş enerjisi tesisleri için yangından korunma sistemi, tesisin her bir bölümünün birincil araç girişinde en az bir (1) x 45.000L statik su tankı içermelidir.

b)   Her 100 hektarlık alan için en az 45.000 litre etkili kapasiteye sahip ek statik yangın suyu tankları da dahil edilmelidir.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

Örneğin, bataryalı enerji depolama  sistemleri olmayan güneş enerjisi tesisleri için:

♦ 500 hektarlık bir alan için en az beş (5) x 45.000L statik su deposu gerekir. (Örn. ana girişte 45.000L ve dört (4) adet ilave 45.000L).
♦ 350 hektarlık bir alan için en az üç (3) x 45.000L statik su deposu gerekir. (Örneğin, ana girişte 45.000L ve iki (2) ilave 45.000L).

Güneş enerjisi tesislerinin bataryalı enerji depolama  sistemleri içermesi durumunda, aşağıdaki hükümlere uygun olarak ilave yangın suyu temini sağlanmalıdır.

Güneş Enerjisi Tesisleri (Mikro)

Batarya  depolaması olmayan 5MW'a kadar ve 5MW dahil mikro güneş enerjisi tesisleri için, en az 22.500 litre etkili kapasiteye sahip yangın suyu sağlanabilir. Yangın suyu tank(lar)ı tesise birincil araç erişim noktasında bulunmalıdır.

Mikro güneş enerjisi tesislerinin bataryalı enerji depolama  sistemleri içerdiği durumlarda, aşağıdaki hükümlere uygun olarak ilave yangın suyu temini sağlanmalıdır.

Bataryalı enerji depolama  Sistemleri

  Tesisteki risk ve tehlikelere uygun bir yangından korunma sistemi sağlanmalıdır. Batarya enerji depolama sistemleri için, su kaynağı miktarı aşağıdakileri sağlamalıdır:

♦ Çevredeki altyapının etkili bir şekilde soğutulmasını sağlamalıdır.
♦ Önerilen batarya kimyasına bağlı olarak yangın olaylarının makul süresini hesaba katmalıdır.
♦ Yerel hava koşullarını ve potansiyel yangın hava koşullarını hesaba katmalıdır.
♦  İtfaiyecilerin güvenliğini  sağlamalıdır.
    
 Yangından korunma sistemi "AS 2419.1-2021: Yangın hidrantı kurulumları, Madde 3.9: Açık Avlu Koruması " gerekliliklerine uygun olarak, CFA'ya danışılarak tasarlanmalıdır.

Sistem gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla, AS 2419.1, Tablo 2.2.5(D)'de atıfta bulunulan 'avlu alanı', avlunun veya sahanın tüm alanı yerine batarya altyapısının etrafındaki minimum 10 metrelik yangın emniyet  şeride de dahil olmak üzere batarya kurulumunun alanı olarak kabul edilebilir.

Bataryalı enerji depolama  sistemi kazalarından elde edilen acil müdahale deneyimi, daha büyük miktarlarda su gerekebileceğini göstermektedir.

Bataryalı enerji depolama  Sistemleri (Merkezi veya Bağımsız Tesisler)

Bataryalı enerji depolama  sistemlerinin güneş veya rüzgar enerjisi tesislerine yardımcı olduğu ve tek bir merkezi konumda önerildiği durumlarda, bu bölümdeki model gerekliliklerine uygun yangından korunma sağlanmalıdır.

Model Gereksinimleri

Merkezi bataryalı enerji depolama  sistemlerine sahip tesisler için yangından korunma sistemi en azından  şunları içermelidir:

a)  Şebeke suyu mevcut olduğunda, AS 2419.1-2021: Yangın musluğu tesisatları, Bölüm 3.9: Açık Bahçe Koruması ve Tablo 2.2.5(D): Aynı Anda Akışı Gereken Yangın Musluğu Çıkışlarının Sayısı - Açık Bahçeler gerekliliklerini karşılayan bir yangın musluğu sistemi.

 Ancak, yangın muslukları, 60 m uzunluğundaki bir hortumun ucundaki bir nozuldan çıkan 10 m'lik bir hortum akışının yangın musluğu çıkışına bağlanacağı şekilde sağlanmalı ve yerleştirilmelidir.

VEYA

b)    Suyun mevcut olmadığı yerlerde AS 2419.1-2021 ile uyumlu bir yangın hidrant sistemi sağlanmalıdır:

i. Yangın suyu temini, en az 288.000 L veya AS 2419.1-2021: Yangın musluğu tesisatları, Tablo 2.2.5(D) hükümlerine uygun olmalı ve en az dört saat boyunca 20 L/s hızında akmalıdır, hangisi daha fazlaysa o geçerlidir.

ii.    Statik  yangın suyu depolama miktarı, AS 2419.1-2021'den akış için gereken hidrant sayısından hesaplanmalıdır: Yangın hidrantı kurulumları, Tablo 2.2.5(D).

(Örneğin, toplam alanı 27.000m'nin üzerinde olan batarya kurulumları için2 , 4 (dört) hidrant çıkışının dört saat boyunca 10L/s'de çalışması gerekir, bu da 576kL'lik minimum statik  yangın suyu kaynağına eşittir).

iii.    Yangın muslukları, bataryalı enerji depolama  sisteminin her parçasının, yangın musluğu çıkışına bağlı 60 metrelik bir hortum uzunluğunun ucundaki bir nozülden çıkan 10 metrelik bir hortum akışının erişebileceği şekilde sağlanmalı ve yerleştirilmelidir

iv.    Yangın suyu kaynağı, tesise araç girişlerinde, herhangi bir altyapıdan (elektrik trafoları, invertörler, bataryalı enerji depolama  sistemleri, binalar) en az 10 metre uzakta bulunmalıdır.

v.    Yangın suyu kaynağı, bataryalı enerji depolama  sistemine makul ölçüde bitişik olmalı ve acil bir durumda aşırı tehlike olmadan erişilebilir olmalıdır. (Örneğin, yangın suyu tankları saha girişine bataryalı enerji depolama  sisteminden daha yakın yerleştirilmelidir).

vi.    Yangın suyu kaynağı "AS 2419.1-2021: Yangın hidrantı kurulumları, Bölüm 5: Su depolama tankları "  ile uyumlu olmalıdır.

 

Şekil 7: "AS 2419.1-2021: Yangın musluğu tesisatları" performans gerekliliklerini karşılayan
şebeke suyu beslemeli merkezi batarya enerji depolama sistemlerine sahip tesisler için
yangın servis altyapısının en iyi uygulama düzenlemesi.



Bataryalı enerji depolama  Sistemleri (Merkezi Olmayan)

Bataryalı enerji depolama  sistemlerinin merkezi olmadığı, yani güneş paneli dizileri gibi birden fazla yerde önerildiği durumlarda, her konteyner/mahfaza/kabin için yangın suyu bulunmalıdır.

Bu kılavuzda yer alan bataryalı enerji depolama  sistemlerine yönelik tüm model gereklilikleri, aksi belirtilmedikçe merkezi olmayan bataryalı enerji depolama  sistemleri için geçerlidir.

Model Gereksinimleri

Merkezi olmayan bataryalı enerji depolama  sistemlerine sahip tesisler için yangından korunma sistemi asgari olarak şunları içermelidir:

a)  Şebeke suyunun suyun mevcut olduğu yerlerde, 'Merkezi Bataryalı enerji depolama  Sistemleri' altındaki Model Gereksinimi (1a) uyarınca bir yangın koruma sistemi.

VEYA

b)  Şebeke suyu  bulunmayan yerlerde, her bir batarya konteynerinin 120 metre yakınında en az 45.000 litrelik bir statik su tankının bulunduğu statik depolama tanklarında yangın suyu temini. Tesisteki yangın suyu kaynağının toplam miktarı CFA'yının yeterli bulduğu 288.000L'den az olmamalıdır.
 
 
Şekil 8: Tesise şebeke suyu temini olmayan, merkezi olmayan akü enerji depolama sistemlerine sahip tesisler için yangın suyu besleme tankı(tankları) için potansiyel düzenleme.
 
 
 
Şekil 9: Şebeke suyu temini olmayan merkezi akü enerji depolama sistemlerine sahip tesislerde
veya AS 2419.1-2021: Yangın musluğu tesisatları performans gereksinimlerini karşılamayan şebeke suyu teminine sahip tesislerde
yangın hizmeti altyapısının en iyi uygulama düzenlemesi.



4.2.3 Yangın Algılama ve Söndürme Donanımı

Yangın suyu kaynaklarına ek olarak, tesiste uygun yangın algılama ve söndürme donanımı sağlanmalıdır. Buna yangın söndürücüler ve yangın hortumu makaraları gibi ilk yardım yangından korunma donanımları da dahildir.
 




Model Gereksinimleri

Uygun yangın algılama ve söndürme ekipmanı sağlanmalıdır:

a) Saha içi binalar ve yapılar için, Ulusal İnşaat Kodunun gerekliliklerine göre.

b) Tehlikeli malların depolanması için, tehlikeli malların depolanması ve taşınmasına ilişkin Avustralya Standartlarının gerekliliklerine göre.

c) Elektrik tesisatları için, her bir PCU'nun 3m-20m yakınında en az iki (2) uygun yangın söndürücü bulunmalıdır.

d) Tüm araçlarda ve ağır ekipmanlarda, Yangın Tehlikesi Döneminde sahadayken her araçta en az 3A derecesine sahip en az dokuz (9) litrelik su depolu basınçlı yangın söndürücü veya diğer yangın söndürme ekipmanı bulunmalıdır.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

4.2.4 Peyzaj Taraması ve Saha İçi Bitki Örtüsü

Tüm Tesisler

Önerilen veya mevcut tüm bitki örtüsü, yangını saha içinde ve dışında yoğunlaştırma ve yayma potansiyeli açısından Risk Yönetim Planında dikkate alınmalıdır.

Örneğin, görsel etkileri perdelemek veya bir güneş enerjisi tesisinden kaynaklanan görsel parlamayı önlemek için peyzaj perdelemesinin gerekli olduğu durumlarda, tasarım, perdelemenin türü (türleri), yoğunluğu, yüksekliği, konumu ve toplam genişliği nedeniyle yangın riskindeki olası artışı dikkate almalıdır.

Tesisler, bitki örtüsünden kaynaklanan radyan ısı akısının (çıktısının) sahadaki altyapının veya diğer bitki örtüsünün tutuşması için potansiyel oluşturmayacağı şekilde tasarlanmalıdır.


Tutuşmaya yol açan ışınımla  ısı etkisi şu yollarla azaltılabilir:

♦ Bitki örtüsünün kaldırılması (izin verilen yerlerde).

♦ Yakındaki altyapıdan ayırma (örn. yangın emniyet şeritleri; aşağıya bakınız).

♦ Yakındaki altyapıda ısıl bariyerlerin sağlanması.

♦ CFA ile istişare edilerek diğer araçlar.

Yüksek riskli ortamlarda peyzaj taraması konusunda CFA'ya danışılması gerekmektedir.


Rüzgar Enerjisi Tesisleri

Rüzgar türbinlerinin yüksek riskli ortamlara yerleştirildiği durumlarda, Risk Yönetim Planında ek bitki örtüsü yönetimi dikkate alınmalıdır.

CFA, rüzgar türbinlerinin tabanının etrafında, yangın emniyet şeridine bitişik ek bir azaltılmış yakıt bölgesinin uygulanmasının değerlendirilmesini önermektedir.
Azaltılmış yakıt bölgesi şöyle olabilir:

• 20 metreden az olmamalı veya

• Rüzgar türbini kanatlarının sınırlamalarına  kadar

Bu bölge ağaçlardan ve çalılıklardan temizlenmeli (yetkili makam tarafından izin verildiği takdirde) ve Yangın Tehlikesi Dönemi boyunca çimler 100 mm'den fazla olmamalıdır.

Güneş Enerjisi Tesisleri

Uygulanabilir olduğu durumlarda, yeşilliklerin panel ayak izinin ötesine geçmemesi koşuluyla, güneş panellerinin altına düşük yanıcı bitki örtüsü (kök sebzeler gibi) ekilebilir.

Trafo Merkezleri ve Elektrik Hatları

Trafo merkezleri, otlar da dahil olmak üzere tüm bitki örtüsünü ortadan kaldıracak şekilde  yüzey kaplaması yapılmalıdır.

Elektrik Güvenliği (Elektrik Hattı Açıklığı) Yönetmelikleri 2020, Elektrik Güvenliği Yasası 1998 Bölüm 80 kapsamında belirlenen arazi için atanmış yangın tehlikesi derecesine dayalı olarak elektrik hatları için bitki örtüsü açıklığı gerekliliklerini belirler. Yangın tehlikesi derecelendirmeleri talep üzerine CFA'dan temin edilebilir.


4.2.5 Yangın Emniyet Şeritleri

Tüm Tesisler

Yangın emniyet şeridi  yangının bir alana girme veya bir alandan çıkma potansiyelini azaltan yakıt (bitki örtüsü) boşluğudur. Yangın emniyet şeritleri acil durum araçlarının erişimi için de kullanılabilir.

Model Gereksinimleri

Yangın emniyet şeridi  aşağıdakilerin etrafında oluşturulmalı ve korunmalıdır:

a) Tesisin sınırından veya mülk sınırının içindeki bitki örtüsünden başlayarak tesisin çevresi.

b) Kontrol odalarının, elektrik tesislerinin, trafo merkezlerinin ve sahadaki diğer tüm binaların çevresi.

Yangın emniyet şeridinin genişliği en az 10 metre olmalı ve en azından bitki örtüsünden gelen ışınımla ısı transferinin (çıkışının)  tesis içi  altyapının tutuşma  potansiyeli yaratmayacağı mesafede olmalıdır.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

Perdeleme veya diğer bitki örtüsünün genişliğinin 20 m veya daha az olduğu durumlarda (AS 3959-2018 uyarınca açık yoğunluk): Orman yangınına eğilimli alanlarda binaların inşası) veya 15 m   veya daha az (AS 3959-2018 uyarınca kapalı yoğunluk) olduğunda, yangına tamamen karışan bitki örtüsünden yayılan ısının sahadaki altyapı için bir tutuşma kaynağı olmasını önlemek için 10 m'lik bir yangın emniyet şeridi uygun olabilir.

Bu parametrelerin dışında, ayırma en azından bitki örtüsünden gelen ışınımla ısı transferinin (çıkışının) sahadaki altyapının tutuşması için potansiyel oluşturmadığı mesafede olmalıdır.

Bitki örtüsünün genişliği, yenilenebilir enerji tesisi için önerilen veya mevcut bitki örtüsüne bitişik olan komşu mülklerden veya yol rezervlerinden gelen mevcut bitki örtüsünü içerir.

Bitki örtüsü, ışınımla ısı transferinin (çıkışının) belirlenmesi amacıyla AS 3959-2018'e göre sınıflandırılabilir.

Yangın emniyet şeridi olmalı:

• Kırılmış kaya gibi yanıcı olmayan malçtan veya mineral topraktan beton yapılmış yanıcı olmayan beton

• Her zaman bitki örtüsünden ve engellerden arındırılmış olmalıdır. Yangın emniyet şeritlerinde  hiçbir bitki veya donanım depolanmayacaktır.
Şekil 10: Bir güneş enerjisi tesisinde yangın eminyet şeritleri gereksinimlerini gösteren tipik kesit.


Rüzgar Enerjisi Tesisleri

Rüzgâr enerjisi tesislerinin çevresinde yangın e mniyet şeritlerine  gerek yoktur.

Model Gereksinimi

Rüzgar türbinlerinin tabanı etrafında bir yangın şeridi oluşturulmalı ve korunmalıdır.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

Bataryalı Enerji Depolama Sistemleri

Model Gereksinimi

Bataryalı enerji depolama  sistemleri ve ilgili altyapı etrafında bir yangın şeridi oluşturulmalı ve korunmalıdır.

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

Bitki örtüsünden gelen ışınımla ısı transferine  (çıkışına) ek olarak, bitki örtüsü ile bataryalı enerji depolama  sistemleri arasındaki yangın aralıklarının genişliği, en azından yangına tamamen dahil olan bataryalı enerji depolama  sisteminden gelen ışınımla ısı transferine  (çıkışının) bitki örtüsünün tutuşması için potansiyel(Potansiyel/Gizil güç) oluşturmadığı mesafe kadar olmalıdır.

Daha Fazla Rehberlik Metaryali

AS 3959-2018: Orman yangınına eğilimli alanlarda bina inşaatı (Avustralya Standartları)
Orman yangını tehlikesi değerlendirmeleri için yararlı olabilecek bitki örtüsünün sınıflandırılmasına ilişkin bilgiler içerir, bkz. Tablo 2.3 ve Şekil 2.4(a)-(h).

CFA Bitki Seçim Anahtarı
Bitki Seçim Anahtarı, orman yangını riski yüksek bir bahçe için bitki seçmenize yardımcı olur.

Orman Yangını için CFA Peyzaj Düzenlemesi
Konut bahçe tasarımına yönelik olmakla birlikte, bu yayın yenilenebilir enerji tesislerinin tasarımı için yararlı olabilecek bilgiler içermektedir.
 
Şekil 11: Yakıttan arındırılmış bölge ve erişim yolları ile tipik rüzgar türbini düzenlemesi.




4.2.6 Tesis Türüne Özel Tasarım

Rüzgar Enerjisi Tesisleri

4.2.6.1 Havadan Yangınla Mücadele

Rüzgar enerjisi tesisleri, belirli hava ve arazi koşullarında havadan yangın söndürme operasyonları için tehlike oluşturmaktadır.

Yangın söndürme uçakları Görerek Uçuş Kuralları kapsamında faaliyet gösterir. Çoğu yangın söndürme uçağı gündüzleri çalışır, ancak yalnızca uzmanlaşmış uçaklar sıkı protokoller altında geceleri yangın söndürme yeteneğine sahiptir.

Aşağıdaki model gereklilikleri güvenli ve etkili yangınla mücadele operasyonlarını destekler. Kurulum, Dikey Engel Veritabanına dahil edilmek üzere CFA ve Air Services Australia'ya bildirilmelidir.

Model Gereksinimleri
a) Rüzgar türbinleri en az 300 metre aralıklarla yerleştirilmelidir.

b) Rüzgar türbinleri otomatik kapanma ve yangın durumunda enerji beslemesinden tamamen ayrılma özelliğine sahip olmalıdır.

c) Kurulan hava durumu izleme istasyonları “CASA Danışma Genelgesi AC 139.E-05 v1.1, Ekim 2022 (yerden 110 m veya daha yüksek tüm yapılar için)” uyarınca Sivil Havacılık Güvenliği Otoritesine (CASA) bildirilmelidir.

d) CASA tarafından işaretleme gerekmediği durumlarda bile, tüm gergi telleri ve izleme kuleleri açıkça işaretlenmelidir.

 Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.
Bir rüzgar enerjisi tesisinde çıkan ot yangınına CFA hava müdahalesi, Şubat 2022.



Güneş Enerjisi Tesisleri

4.2.6.2 Kümeler Arasında Ayrım

Güneş paneli kümelerinin yeterli şekilde ayrılması, güvenli ve etkili yangınla mücadele operasyonlarını kolaylaştırır ve yangının yayılmasını sınırlayabilir.


Model Gereksinimi

Güneş enerjisi tesislerinde güneş paneli sıraları arasında en az altı (6) metre mesafe bulunmalıdır.

 Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare halinde yapılmalıdır.

Güneş panel dizileri arasındaki ayırma Risk Yönetim Planında dikkate alınmalıdır.

Doğal saha özellikleri veya erişim yolları nedeniyle güneş paneli dizilerinin kesintisiz çalışması itfaiyeciler için tehlike oluşturabilir, olayları uzatabilir ve mülk  hasarı potansiyelini artırabilir.


CFA mümkün olan her yerde ayırma yapılmasını önermektedir.

• Tek bir güç dönüştürme ünitesine/invertöre bağlı olan dizilerdeki , solar panellerin her bir dizisi arasında, veya

• Güneş panellerinin kesintisiz alanının 25 hektardan büyük  olmayacak şekilde sağlanmışsa veya
25 hektardan büyük olmayan güneş panellerinin alanı aralıksız olmaması

• CFA ile istişare halinde tasarlanmıştır.


Bu bölge ağaçlardan ve çalılıklardan temizlenmeli (yetkili makam tarafından izin verildiği takdirde) ve Yangın Tehlikesi Dönemi boyunca çimler 100 mm'den fazla olmamalıdır.

Bu kılavuzun amaçları doğrultusunda, tek bir güç dönüştürme ünitesine/invertöre bağlı olan bir güneş panelleri bir  'dizi ' olabilir.

Güneş Enerjisi Tesisleri (Mikro)

Mikro güneş enerjisi tesisleri için güneş paneli sıralarının altı (6) metre ayrılması gerekli değildir.
 


Şekil 12: Güneş paneli sıraları arasında altı metrelik ayırma (yalnızca gösterge niteliğinde).
 

Bir güneş enerjisi tesisinde çıkan ot yangınına CFA hava müdahalesi, Aralık 2022

Bataryalı Enerji Depolama Sistemleri

CFA, batarya teknolojilerinin sürekli olarak geliştiğini ve tüm bataryalı enerji depolama  sistemlerinin aynı düzeyde yangın riskine sahip olmadığını kabul etmektedir. CFA'nın kılavuz ilkeleri, lityum demir fosfat bataryalar da dahil olmak üzere hepsi termal kaçak potansiyeline sahip olan lityum iyon batarya kimyalarını temel almaktadır. Risk temelli tesis tasarımı ilkeleri, büyük ölçekli batarya teknolojileri ve yapılandırmalarının tamamında  benimsenebilir.

Tesis tasarımı, tutuşma potansiyelini ve yangın çıkması durumunda  yangının sonuçlarını azaltabilir. Bataryalı enerji depolama  sistemlerine sahip tesisler, yangının önlenmesi nihai hedefiyle tasarlanmalıdır.

Bir lityum-iyon bataryanın termal kaçağa girdiği durumlarda, daha fazla yayılmayı önlemek için çevredeki altyapının soğutulması  CFA için mevcut olan tek güvenli müdahale seçeneği olabilir.

Seçilen batarya teknolojisindeki batarya yönetimi ve güvenlik sistemleri, "termal kaçak oluşup oluşmayacağını ve bunun ilk yönetimini" büyük ölçüde belirleyecektir.

CFA, batarya konteynerleri/mahfazaları içindeki batarya rafları (istiflenmiş modüller) arasında yanmaz, tabandan tavana bölme 'duvarları' (termal bariyerler) sağlanmasının dikkate alınmasını önermektedir. Ayrıntılar için FM Global Mülkiyet Kaybını Önleme Veri Sayfaları  5-33 (2024) Lityum-iyon Bataryalı Enerji Depolama  Sistemleri'ne bakın.


Büyük ölçekli bataryalı enerji depolama  sistemi tesisleri için özel bir Avustralya Standardı bulunmaması halinde; bu kılavuzda değişiklik yapılmadığı sürece, bataryalı enerji depolama  sistemlerinin tasarımında ve işletilmesinde aşağıdakilerin güncel versiyonları kullanılmalıdır.

NFPA 855: Sabit Enerji Depolama Sistemlerinin Kurulumu için Standart

UL 9540: Enerji Depolama Sistemi Gereksinimleri

UL 9540A: Bataryalı enerji depolama  Sistemlerinde Termal Kaçak Yangın Yayılımının Değerlendirilmesi için Test Yöntemi Standardı

FM Global Mülkiyet Kaybını Önleme Veri Sayfaları  5-33 (2024) Lityum-iyon Bataryalı Enerji Depolama  Sistemleri

CFA, NFPA 855'i uygularken 'maruz kalma' durumunu, yanmayan ancak yangın kontrol altına alınmazsa yanmaya başlayabilecek, bitişik bataryalı enerji depolama  sistemi konteynerleri/mahfazaları da dahil olmak üzere, yangının yakın menzilindeki her şey olarak değerlendirmektedir.


Model Gereksinimleri

1)    Tesisin tasarımı aşağıdakileri içermelidir:

a)  Batarya konteynerleri/mahfazaları arasında yangının yayılmasını önleyen bir ayırma mesafesi ve:

• Diğer batarya konteynerleri/mahfazaları.

• Saha içi binalar.

• Trafo merkezleri.

• Saha sınırı.

• Diğer tüm saha binaları.

• Bitki örtüsü.

Ayırma mesafesi en az, yangına tamamen karışmış bir bataryalı enerji depolama  sistemi konteyneri/mahfazasından gelen ışınımla ısı etkisinin  (çıkışının) bu saha elemanlarının tutuşması için potansiyel oluşturmadığı mesafe kadar olmalıdır.

b)    Bataryalı enerji depolama  sistemi ve ilgili altyapının etrafında, genişliği 10 metreden az olmayan veya Risk Yönetim Planında belirlenen yerlerde daha büyük olan bir yangın emniyet şeridi.

Yangın emniyet şeritleri yanmaz olmalı, betondan, mineral topraktan veya kırılmış kaya gibi yanmaz malçtan yapılmalıdır.

Genişlik, çevre düzenlemesi de dahil olmak üzere çevredeki bitki örtüsünün ışınımla ısı etkisi tutuşma  kaynağına göre hesaplanmalıdır.

c)    Saha  altyapısının yerleşimi:

i.    Acil durum müdahale ekiplerinin güvenliğini göz önünde bulundurur.

ii.    Ot yangını ve/veya orman yangınının bataryalı enerji depolama  sistemini etkileme potansiyelini en aza indirir.

iii.   Batarya  konteynerleri/mahfazalarındaki yangınların saha içi ve saha dışı altyapıyı etkileme potansiyelini en aza indirir.

2)    Bataryalı enerji depolama  sistemleri aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

a)   Saha  araç girişine makul ölçüde bitişik olacak şekilde konumlandırılmalıdır(acil durum araçları için uygun).

b)   Saha  girişi ve yangın suyu tankları hakim rüzgar yönüne göre hizalanmayacak şekilde konumlandırılmalıdır(Buna bağlı olarak bataryalı enerji depolama  sisteminde yangın çıkması durumunda dumandan etkilenme olasılığı en düşüktür).

c)    Dahili yangın ve gaz algılama sistemleri ile donatılmış olmalıdır. Bu sistemlerin sağlanmadığı durumlarda, konteynerlerın içindeki yangınların etkili  bir şekilde tespit  etmek için alınacak önlemler Risk Yönetim Planında ayrıntılı olarak belirtilmelidir.

d)    Algılama ve havalandırma yoluyla  önlenmesi veya patlama tahliye panelleri ile bir patlamanın basıncını ve alevlerini tahliye ederek patlama basıncının azaltılması sağlanır.

e)    Korların batarya konteynerlerine/mahfazalarına girmesini önlemek için uygun kor koruması sağlanır.

f)    Acil servis araçları için, bataryalı enerji depolama  sistem(ler)i ve itfaiye altyapısı da dahil olmak üzere, sahaya ve  saha  içine uygun erişim yollarının sağlanmalıdır.

g)    Beton gibi yanıcı olmayan bir yüzey üzerine kurulmalıdır.

h)    Yeterli  havalandırma sağlanmalıdır.

i)    Batarya konteynerlerinin/mahfazalarının mekanik hasar görmesini önlemek için en az W korkuluk tipi bariyere eşdeğer darbe koruması sağlanır.

j)   Elektrik  şebeke bağlantısı toprak üstünde olması gereken durumlar haricinde, kapalı kablolama ve gömülü kablolama ile sağlanır.

k)    Aşağıdakileri içeren dökülme mahfazasıı ile sağlanır

Yangın suyu akışının yönetimi için şartları da içeren dökülme muhfazası sağlanmalıdır. .

Model Gerekliliklerinde yapılacak değişiklikler CFA ile istişare içinde yapılmalıdır.

Bataryalı enerji depolama  Sistemleri (Merkezi Olmayan)

Bataryalı enerji depolama  sistemlerinin merkezi olmadığı durumlarda (örneğin, sahada birden fazla, ayrı konumda), güneş paneli dizileri  gibi bitişik altyapıdan ayrılmaları gerekir.

Ayırma, en azından yangına tamamen dahil olan bataryalı enerji depolama  sistemi mahfazasından/konteynerinden/kabininden gelen  ısınımla ısı etkisinin  (çıkışının) bitişik altyapının tutuşması için potansiyel oluşturmayacağı mesafede olmalıdır.



 

4.2.6.4 Yangın Suyu Akışının Yönetimi

CFA, bataryalı enerji depolama  sistemlerinden kaynaklanan kirlenmiş yangın suyu akışının kontrol altına alınması ve yönetimi için altyapı sağlanmasını tavsiye etmektedir.

Altyapı demetleme(bunding), bireysel hazne ler(sumps)  ve/veya amaca yönelik inşa edilmiş, geçirimsiz tutma tesislerini içerebilir. Bir yangın suyu yönetim planı, kirlenmiş yangın suyunun tutulması ve bertaraf edilmesinden oluşabilir.

CFA, sahadaki yangından korunma sistemine eşdeğer bir korunma ve yönetim kapasitesi önermektedir. Korunma " AS 4681-2000: Sınıf 9 tehlikeli malların depolanması ve elleçlenmesi, Bölüm 7.3.9: Akış kontrolü " uyarınca sağlanmalıdır.

4.3 Bataryalı enerji depolama  Sistemi Güvenlik ve Koruyucu Sistemleri

Bataryalı enerji depolama  sistemlerinde güvenlik ve koruyucu sistemler batarya teknolojilerine, kimyalarına ve üreticilerin tercihlerine göre değişiklik gösterecektir. Bu sistemler, yüksek sonuçlu acil durum senaryoları sırasında bir koruma katmanı ekleyebilir.

CFA, bataryalı enerji depolama  sistemlerinin aşağıdaki unsurlarla donatılmasını önermektedir:

Güvenli çalışmayı sağlamak için batarya sistemlerinin durumunu izlemeye yönelik batarya yönetim/izleme sistemleri.

Batarya konteynerleri içindeki duman, ısı (termal), yangın ve zehirli gaz çıkışını tespit eden sistemler.  Gaz çıkışı algılama sistemleri tek tetikleyicili (single trigger) olmalı ve hem havadan hafif hem de havadan ağır gazları algılayabilmelidir.

Batarya konteynerleri içinde ısı/yangın yayılmasını önleyen sistemler (termal bariyerler, kapatma separatörleri, ayırma sistemleri, soğutma sistemleri gibi).

Batarya konteynerleri içinde patlamayı önleyen sistemler (havalandırma, basınç tahliye ve egzoz sistemleri gibi).

Batarya konteynerlerine su girişini önleyen sistemler ve konteynerler/kabinler ve/veya batarya modülleri için uygun giriş koruma (IP) dereceleri.

Akü konteynerleri ve/veya tesis içerisinde, arızalar, akü enerji depolama sisteminin 'normal'/güvenli parametrelerin üzerinde çalışması, duman, gaz çıkışı ve yangın durumlarında erken uyarı sağlamak amacıyla uyarı ve alarm sistemleri.


Bundan sonraki bölümde "Tesis İnşaatı ve Devreye Alma, Tesis İşletimi " anlatılacaktır.


 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt