×

Bir Tablonun Anlattıkları Bölüm-16



Bir Tablonun Anlattıkları
Bölüm-16


Hazırlayan ve Derleyen: Erdemir Toykan

 
Sn. Erdemir Toykan tarafından hazırlanan ve derlenen;  dünya klasikleri arasında yer alan tabloları sizlere tanıtmaya devam ediyoruz. Sn. Erdemir Toykan’a bu değerli çalışması için çok teşekkür ederiz. 




AMERICAN GOTHIC        
Grant Wood (1891-1942)

 

 
Amerikan Gotiği Chicago Sanat Enstitüsü  koleksiyonunda yer alan Grant Wood’a ait 1930 tarihli resimdir. Wood,  fikrinden ilham alarak tabloyu resmetti. Resim, Wood'un kız kardeşi olarak yorumlanmış bir kadının yanında duran bir çiftçiyi tasvir eder. 

Kadın, 19. yüzyıldan kalma Americana'yı andıran bir kolonide yaşayana özgü baskılı bir önlük giymiş ve adam bir dirgen tutmaktadır. Evin verandasındaki bitkiler paşa kılıcı ile biftek begonyasıdır ve bu bitkiler, Wood'un 1929 yılındaki Woman with Plants (Bitkileriyle Kadın) adlı annesinin portresindeki bitkilerle aynıdır. 

Amerikan Gotiği, 20. yüzyıl Amerikan sanatının en bilinen resimlerinden biridir.
 

 Dibble Evi.

Resim, ABD’nin kırsal kesimindeki geleneksel ve bölge anlayışa vurgu yapıyor. Kadın koloniyel tarzda bir kıyafet ve yüzündeki mimiklerle dikkati çekerken, erkeğin elinde tırmığı, zor koşullar altında çalışan işçi sınıfını simgeler. Çiçekler ve evin genel görümünü, tipik bir Amerikan ailesini yansıtır. (Ref: Bilmeniz gereken 50 tablo)                   Akım: Yöreselcilik


 
MERYEM’İN ÖLÜMÜ (The Death of Virgin)
Michelangelo Merisi Da Carravaggio (1571-1610) İtalya

 
Louvre  Müzesi

"Bakire'nin ölümü"nde henüz yeni ölmüş Meryem ve bu duruma üzülen havariler yer almaktadır. Caravaggio'nun resmi, Mary'nin açıkça öldüğü son büyük Katolik sanat eseridir.

Barok varsayımlarının hemen hemen hepsinde olduğu gibi figür, 50 yaş ve üzeri bir kadından çok daha genç görünüyor; Ortaçağ’da ölüm tasvirleri bu açıdan genellikle daha gerçekçiydi. Işık ve gölge kullanımı ile Barok akımının en önde gelen sanatçısı. Dramatik anı bir teatral sahne gibi algılaması tabloyu önemli kılar.

Meryem'in ölümünü sıradan bir insanın ölümünden farklı kılan tek şey kafasındaki ufak haledir. Oysa ki, bu eserden önceki tasvirlerde Meryem'in kutsallığı iyice yüceltilmiş, kutsal bir olaya şahit oluyormuşuz hissi verilmeye çalışılmış, melekler resmedilmiş ve sonsuzluğa olan yolculuğunda ona bu melekler eşlik etmiştir. Caravaggio'nun yorumunda ise Meryem sıradan bir insanın yeni ölmüş durumundan başka bir halde değil. Havariler de bu durumu kutsal bir olay olarak görüp hayrete düşmüyorlar, tam tersine kahroluyorlar. Meryem'in sol kolunun yakınına resmedilmiş Magdadalı Meryem ise perişan bir halde. Meryem'in ölümlü olduğunu acı verici bir şekilde görüyoruz.

Tablo yapıldığı dönemde kilise tarafından hakaret olarak görülmüş ve reddedilmiştir.

Tablonun o zamana göre skandal sayılmasının tek nedeni Meryem’in ilahi bütün sembollerden arındırılarak sıradan bir insan gibi resmedilmesi değil, Caravaggio’nun çöplükten bulduğu bir kadın cesedini model olarak kullandığı dedikodusudur. (Ref: Bilmeniz Gereken 50 Tablo)

Akım: Barok
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt