×

Acil Aydınlatma Tasarım Kılavuzu Yazı Dizisi-2




Acil Aydınlatma Tasarım Kılavuzu

Yazı Dizisi-2 


Mustafa Gedik 


 
4. ACİL AYDINLATMA TASARIMI
 
Başlangıç olarak herhangi bir binada acil durum aydınlatma ürünleri uygulama/projelendirmesinde, bina ile ilgili tüm bilgilerin; kat planları incelemeleri, saha araştırmaları ve bina sorumluları ile gerçekleştirilecek görüşmeler neticesinde bir araya getirilmesi gerekmektedir. 

Tasarımın başlangıcında kaçış yolları net bir şekilde tanımlanmalı ve EN 1838’e uygun olarak planlanmalıdır. 

Binanın mevcut veya önerilen tüm kaçış yollarının, yangın alarm çağrı noktalarının, yangın söndürme ve ilkyardım donanımının yerleşimini gösteren ve kaçmayı engelleyebilecek tüm yapısal öğelerin konumlarını gösteren planlar veya yerleşimlerin tasarıma başlanmadan önce çizimleri sağlanmalıdır. 

Tesisin sahibi, kullanıcısı, mimarı, danışmanı, aydınlatma tasarımcısı, kurulum yüklenicisi, uygulayıcı makamlar ve diğer ilgili tüm taraflar arasındaki danışma ve gerekli bilgi aktarımları, yine tasarımın en başında yapılmalıdır. 

Standartların tavsiyelerine ek olarak, söz konusu tesisler için geçerli olabilecek herhangi bir ulusal ve/veya yerel mevzuatın gerekliliklerinin erken tasarım aşamasında tam olarak tanınması ve tartışılması önemlidir. 

Binanın her bir bölümü için hangi alanda ne tür yangın tehlikelerinin mevcut olduğu, yangın veya patlama meydana gelmesi durumunda ne olacağı göz önünde bulundurularak yangın riski değerlendirmesi yapılmalı ve bu değerlendirme sonucuna göre ayrıca acil durum aydınlatması ihtiyaçları belirlenmelidir.

Tasarım kontrol listesi: 

Acil durum aydınlatma sistemi tasarım sürecinde gerçekleştirilmesi gereken başlıca eylemler aşağıdaki gibidir: 

• Risk değerlendirmeleri incelenmeli 
• Acil durum aydınlatma süreleri belirlenmeli 
• Potansiyel tehlikeler de dikkate alınarak acil kaçış yolları belirlenmeli 
• Yangın alarm butonları, yangına müdahale donanımı ve yangın güvenlik işaretlerinin konumları belirlenmeli 
• İhtiyaç duyulan acil aydınlatma sistemi türleri belirlenmeli 
• Acil aydınlatma armatürlerine dönüştürülmesi planlanan normal aydınlatma armatürleri belirlenmeli (acil kit uygulaması yapılacak armatürler) 
• Çıkış işareti gereksinimleri belirlenmeli 
• Yüksek riskli alanlar belirlenmeli 
• 60 m2’den büyük açık alanlar belirlenmeli 
• Son çıkış kapılarının dışında ve güvenli alanlara giden rota üzerindeki harici aydınlatma ihtiyaçları belirlenmeli

5. ACİL AYDINLATMA UYGULAMA MEKÂNLARI

Acil durum aydınlatma armatürlerinin, normal aydınlatmanın arızalanması durumunda, uygun aydınlatma sağlayacak şekilde yerleştirilmesi önemlidir. 

Acil durum aydınlatma sistemi tasarlanırken dikkate alınması gereken başlıca mekânlar aşağıdaki gibidir. Bu alanlar acil durum aydınlatma tasarımı yapılırken tanımlanmalıdır. 


5.1. Açık alanlar 
Açık alanlara genellikle panik-önleyici aydınlatma denir. Bunlar 60 m2 taban alanından daha büyük alanlar veya yangın riski değer¬lendirmesi tarafından güvenlik aydınlatması gerektiren alanlardır. 

5.2. Acil çıkış ve kaçış yolları 
Acil çıkışlar ve kaçış yolları işaretli olmalıdır. Bunlar, bir güvenlik noktasına kaçış yolunu kesin olarak belirtmek için aydınlatılmalıdır. Acil çıkışın doğrudan görülmesinin mümkün olmadığı durumlarda, acil çıkışa doğru ilerlemeye yardımcı olmak için ışıklı bir yön işareti (veya işaretler dizisi) sağlanmalıdır. 

Bir kaçış kapısına giden her yön değişikliğinin aydınlatılması gerekir. Her çıkış kapısının yanına ve potansiyel tehlike veya güvenlik donanımını vurgulamak için gerekli olan yerlere, bir kaçış aydınlatma armatürü (EN 60598-2-22’ye uygun) yerleştirilmelidir.

Acil durum armatürleri aşağıdaki konumların veya yangın güvenliği  donanımın yakınına monte edilmelidir. 

• Merdivenlerde tüm merdiven boyunca 
• Seviye değişikliği olan yerlerde 
• Zorunlu acil durum çıkışları ve güvenlik işaretleri üzerinde 
• Yön değişimlerinde 
• Koridorların kesişimlerinde 
• Her son çıkışın üzerinde ve dışında 
• İlk yardım dolabı üzerinde 
• Yangın söndürme donanımı üzerinde 
• Yangın alarm butonları üzerinde 


5.3. Çıkışların hemen yakınındaki dış alanlar 
Bir emniyet yerine ulaşmaya yardımcı olmak için, son çıkışların hemen yakınındaki dış alanlar, EN 1838’de 1 lux’ten az olmayan kaçış yollarının aydınlatma seviyesine göre aydınlatılmalıdır. Binanın dışındaki alanın seviye değişikliği veya dik merdivenler gibi karanlıkta kalan tehlikeleri varsa, yangın riski değerlendirmesi, bir güvenlik alanına ulaşılana kadar acil durum armatürlerine ihtiyaç olup olmadığını belirlemelidir. Bu, acil durum aydınlatmasının son çıkış kapısına bitişik bir binanın dışına yerleştirilmesini içerir. Buna bir örnek, birinci kattan çıkan bir yangın merdivenidir. 

5.4. Asansör kabinleri 
Asansörler acil durumda riskli alanlardır. Çünkü belirsiz bir süre karanlıkta küçük bir alanda kapalı kalma hoş olmadığı gibi, aynı zamanda gergin olan veya klostrofobiden mustarip olanlara zarar verebilir. Bu nedenle, EN 1838’deki açık alan (panik-önleyici) aydınlatma uygulamasında belirtildiği gibi acil durum aydınlatması, asansörlere takılmalıdır. 

5.5. Yürüyen  merdivenler ve yürüyen yollar
Yürüyen merdivenler ve yürüyen yollar, şebeke kesintisi durumunda bir kaçış yolunun parçasıymış gibi aydınlatılmalıdır. 

5.6. Tuvaletler 
8 m2 brüt alanı aşan tuvaletlerde, sanki açık alanmış gibi acil durum aydınlatması sağlanmalıdır. 
Engelli kullanımı için belirlenmiş tuvaletler en az bir armatürde acil aydınlatma sağlanmalıdır. 

Otel yatak odalarında yalnızca tek bir kişi için tasarlanmış tuvaletler veya banyolar için tasarlanmış tuvaletlerde acil durum aydınlatması sağlamak gerekli değildir. 


5.7. Trafo, OG,Jeneratör , A.G. Pano Odaları ve tesis  kontrol odaları  
  Trafo, OG, Jeneratör, A.G. Pano Odaları ve tesis  kontrol odalarında  acil durum aydınlatması  sağlanmalıdır. 

5.8. Kapalı otoparklar 
Kapalı ve çok katlı otoparklardaki açık alanlar ve yaya kaçış yollarında, asansörlerde  acil durum aydınlatması/yönlendirmesi sağlanmalıdır.

Bundan sonraki bölümde" 6. ACİL AYDINLATMA SÜRESİ, 7. ACİL AYDINLATMA AYDINLIK SEVİYESİ"  anlatılacaktır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt