×

5 Haziran Dünya Çevre Günü



5 Haziran Dünya Çevre Günü
 "Doğa ile Savaş Halindeyiz, Eğer Kazanırsak Kaybedeceğiz. "


Kevork Benlioğlu
 

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ dolayısyla ben de Evren'e Kanadalı Astrofizikçi Hubert Reeves’in bir sözü ile başlayarak kayıt bırakmak istiyorum: “DOĞA İLE SAVAŞ HALİNDEYİZ, EĞER KAZANIRSAK, KAYBEDECEĞİZ.”

2008 yılında vizyona giren “Wall-e” filmini izlediniz mi? Sanayileşmenin, aşırı tüketimin, kaynakları düzensiz kullanmanın zamanla çevreye nasıl zarar verdiğini oldukça başarılı bir şekilde yansıtılıyor. Film 2009 yılında en iyi animasyon filmi Oscar ödülünü aldı, ayrıca bilim kurgu filmi olarak da değerlendiriliyor. Bu anlamlı ve düşündürücü filmi izlemeyenler çok şey kaybetmiş, izleyenlerin de tekrar seyretmesini tavsiye ediyorum.

Filmde tüketim çılgınlığına ve insanların yaşadığı doğal çevreye verdiği zararlara dair sert eleştiriler bulunmakta. Filmde geçen olaylar günümüzden yaklaşık yedi yüz yıl sonrasına işaret ediyor. Kurgu dikkate alındığında Dünya yaşanmaz bir halde, insanlar uzay gemisi ile Dünya’yı terk etmek zorunda kalmış. Filmde bir çöp presleme robotu olan Wall-e’nin insanlardan geriye kalan atıkları istifleyerek yaptığı kocaman çöp kuleleri göze çarpıyor. Wall-e dünyada yalnız kalmış bir böcekle yaşayan bir robot. Wall-e ilgisini çeken çöpleri barınağına götürüp saklıyor. Yine bir gün çöplerin arasında bir ayakkabı içinde bulduğu bitkiyi barınağına götürüyor. Bu Wall-e’nin gördüğü ilk bitki ve onu barınağında saklamaya başlıyor. Dünyayı hunharca tüketmiş yaşanmaz hale getiren insanoğlu yaptıkları sonucunda uzaya çekilmiş tüketim çılgınlığına devam ediyor. Yaşadıkları uzay gemisinin reklamı da şu şekilde: “Etrafınızda fazla çöp mü var? Uzayda hâlâ çok boşluk var. Neyse daha fazla anlatmayayım siz izleyin  :)

Çevre konusu günümüzün ve geleceğimizin meselesi. Her bir canlının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı var. Çevre sorunlarının ortaya çıkmasıyla birlikte insanlar bu hakkın sadece kendilerine özgü olduğunu düşünüp diğer canlıların yaşam hakkını yok saymışlardır. 20. yüzyılda başlayan tüketim çılgınlığı insanları bir emanet ve nimet olarak verilmiş doğayı sömürmeye yöneltmiş. İnsanların doyumsuzluğu kendi yaşamlarını ve geleceklerini tehlikeye atmasına neden olmuştur. Çevre sorunlarının artmasıyla birtakım önlemler alma çabası başlamış. Ülkeler önce kendi içlerinde önlemler alsalar da bunun yetersiz olduğu ve önlemlerin küresel anlamda alınması gerektiği artık net bir şekilde anlaşılmıştır. 

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler hayatımıza avantajlar getirse de beraberinde dezavantajlar da getirmiştir. Wall- e filmindeki insanlar tabletlere, bilgisayarlara bağımlıdırlar. Günümüzde de insanlar vakitlerinin çoğunu akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazların başında geçirmektedirler. Bu tür cihazların daha da gelişmesi bizleri filmdeki gibi tamamen elektronik ekranlara bağlayabilir. Bu tür cihazlar hayatımızı kolaylaştırsa da hayatımızdan da birçok güzelliği beraberinde götürmektedir. Filmde insanlara hizmet eden, temizlik işlerini yapan, kıyafet giydiren, uyku saatlerinde insanları uyutan birçok robot vardır. İnsanlar hayattan kopmuş, yanındakileri bile göremeyecek bir yaşam sürdürmektedirler. Günümüz insanı da günlük işlerini kolaylaştırmak için robotlar yapmaktadırlar. Henüz hayatımızda bu robotlar yaygın olmasa da hayatımıza girmeleri teknolojinin hızıyla an meselesidir. Günlük işlerimizde robotların işlerimize yardım etmesi kulağa hoş gelse de bunun üzerine düşününce bunun o kadar da hoş olmadığını kolayca anlayabiliriz. Robotların gündelik hayatımıza hizmet edici olarak girmesi herhalde tüketim çılgınlığında ulaşacağımız son nokta olacaktır. İnsanlar önce doğayı tüketecek, sonra makineleri tüketecek ve en son olarak da insan olmanın gereğinin dışına çıkarak kendilerini tüketeceklerdir.

Sn. Gülsüm Turhan'ın  “WALL-E” Filminin Çevre Etiği Açısından Değerlendirilmesi adlı makalesi kaynak olarak kullanılmıştır. 

Sayın Gülsüm Turhan’a teşekkür ederim.

Bu makalenin  tamamını okumak  için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.


https://www.researchgate.net/publication/322060656_WALL-E_Filminin_Cevre_Etigi_Acisindan_Degerlendirilmesi

 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt