×

Elektrik Kabinleri Harici Ortam Uygulamaları Yazı Dizisi-6




Elektrik Kabinleri Harici Ortam Uygulamaları


Yazı Dizisi-6


Alpaslan Ok




9- Kabin İçi Sıcaklığın Etkileri

Kabin içerisindeki sıcaklık değeri, dış ortam sıcaklığının kabin içine etkisi ve kabin içi cihazlardan yayılan ısı ile oluşmaktadır.

IEC 61439-1 Ed3 taslak standardına göre;







Bu şekilde oluşan ısı, kabin içerisindeki cihazların performanslarını büyük oranda etkilemektedir. Bu ısının yarattığı etkiler aşağıda sıralanmıştır;



  • Elektronik cihazlarda bozulmalar

  • Devre kesicilerin anma açma değerlerinde değişim

  • Bakır baraların taşıma kapasitesinin değişimi


IEC 61439-1 standardı olması gereken kabin dışı ortam şartlarını belirlemiştir. Bu değer dış ortam şartları için en fazla 40°C’dir. Ancak ortalama 24 saat için 35°C’yi aşmadığı durum tarif edilir.



Kabin İçi Sıcaklığın Dengelenmesi

Bazı durumlarda, içeride yükselen ısının dışarıya atılması için fan sisteminin kurulması gerekir.





Bu sistemde, hava akışı üzerindeki engeller debiyi belirler. Filtreler bu engellerin en başında gelmektedir. Fan filtre gruplarının çalışma noktaları, filtreler doldukça kaymaktadır.  Bu nedenle filtrelerin seçimi ve bakımı havalandırma verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Yukarıda fan basınçı (yeşil renk) ve hava akışı değişimi (mavi renk) ve kesişme noktası (kırmızı nokta) olarak, çalışma noktası gösterilmiştir.

Kritik tesisleri besleyen tüm panolarda fanlar %100 yedekli olmalıdır.



Fan Konumlandırma;





Pano İçi Yoğuşma

Pano içi yoğuşma, elektronik cihazlarda bozulmaya sebep olabileceğinden, dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeridir. Yoğuşma iç ve dış sıcaklık farkından meydana gelir.



Çözüm olarak gündüz, gece sıcaklık farklılıklarının çok yüksek olmadığı durumlarda, havalandırma ile iç dış sıcaklık dengelenmesi yapılabilir. Ancak havalandırma istenmeyen durumlar söz konusu olabilir.

Havalandırma mümkün olmayan durumlarda, iç sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki farkın düşük tutulması sağlanmalıdır. Bunun olamadığı durumlarda da yalıtım yapılmalıdır. Örneğin iç cidarlarda cam yünü ile kaplanarak yalıtım yapılabilir. Ya da nem ölçer (higrostat) kontrollü ısıtıcılar kullanılabilir. Higrostat, termostat değildir. Baz aldığı değer sıcaklık değil nem oranıdır. Ayarlandığı nem oranında ısıtıcıları devreye sokar.

10- Estetik Görünüm

Son olarak, bu panoların şehrin imajını fazlası ile etkileyeceği göz önüne alınarak tasarım yapılmalıdır. Aynı zamanda görüşü etkilememeleri için 1,3 m den alçak panoların tercih edilmesi önerilir.





Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt