IP CCTV Sistemlerinde Pixel (PPM) Hesaplaması ve Doğru Çözünürlük Tespiti Yazı Dizisi-2
IP CCTV Sistemlerinde Pixel (PPM) Hesaplaması ve Doğru Çözünürlük Tespiti
Yazı Dizisi-2
Okan Uslu& Evren Özkan
KAMERA SEÇİMİNDE PPM DEĞERİNİN ETKİSİ
Bir projede kullanılacak kameraların seçiminde PPM değerine göre karar vermek özellikle beklentileri karşılamak ve proje sonucunda ortaya çıkan sistemin ihtiyaçları karşılayacak, aynı zamanda maliyet/performans açısından en uygun sistem olması açısından önem arz etmektedir.
Böyle bir hesaplama yöntemine başvurmadan projemizde en yüksek çözünürlüklü kamerayı seçmek her ne kadar burada anlatmış olduğumuz şekilde en yüksek PPM değerlerini elde etmekle sonuçlansa da kamera çözünürlüklerinin artması kamera maliyetlerini yükselteceği gibi network ve kayıt maliyetlerimizi de yükselteceğinden proje paydaşlarını direkt olarak etkileyecek gereksiz bir maliyet artışına da sebep olacaktır.
Bundan dolayı projede kamera konulması planlanan alanlara uygun çözünürlükteki kameraları belirleyebilmek için sistemdeki tüm kameralarda olmasa bile belli başlı noktalarda PPM hesabını yaparak uygun çözünürlüklü kamerayı tespit etmek gerekmektedir.
Üretici firmalar tarafından da kabul görmüş olan belli noktalardaki referans PPM değerleri aşağıdaki gibi sıralanabilir. Bu değerlerin altına düşmeden üstüne çıkmak elde edilecek olan görüntülerin kalitesini artıracaktır.
- Çevre güvenlik kameralarında minimum 40-60 ppm arası (nesne tespiti için),
- Giriş kapısı, lobi, resepsiyon gibi alanlarda kişi yüz tespiti için minimum 100-120 ppm arası,
- Koridorlarda minimum 80-100 ppm,
- Plaka tanımada minimum 120 ppm
Şekil 3. Farklı PPM değerlerindeki görüntüler
Değerleri referans olarak alınarak örnekler çoğaltılabilir.
Şekil 3’te aynı noktanın farklı PPM değerlerinde çekilmiş görüntülerinden de görüleceği üzere PPM değeri yükseldikçe görüntünün kalitesi ve detaylar daha seçilebilir hale gelmektedir.
PPM YETERLİ MİDİR?
PPM değeri tek başına yeterli bir kriter midir? Yalnızca PPM’i hesaplamak doğru kamera seçimi için yeterli midir gibi birçok soru türetilebilir yukarıdaki açıklamalardan sonra.
PPM değeri kamera seçiminde tek başına yeterli bir kriter değildir. Aşağıda sıralayacağımız birçok etken kamera seçiminde rol almaktadır; fakat PPM değerinin önemi, kullanıldığı ortamda doğru çözünürlüklü kamerayı seçmemize yardımcı olmasında yatmaktadır. PPM hesaplaması yapılarak öncelikle projemizde doğru çözünürlüklü kameraları tespit etmek ve proje dizaynını buna göre çıkartmak önemli bir adımdır. Sonrasında kameranın kullanılacağı ortama göre (iç ortam, dış ortam, karanlık veya çok aydınlık ortamlar vb.) doğru özellikleri şartname ile belirlemek gerekmektedir.
Kameradan aldığımız görüntünün kalitesini belirleyen birçok etken vardır;
- Kamerayı kullandığımız ortamdaki ışık şiddeti (lux) değişiyorsa buna göre uygun kamera seçimi yapılması, düşük ışık şiddetinde renkli ve kaliteli bir görüntü verebilen kamera seçimi yapılması gerekmektedir.
- Kameranın bakış açısında güneş varsa, içeriden dışarıya veya karanlık ortamdan aydınlık ortama bakıyorsa bu durumda kameranın yüksek WDR (wide dynamic range) değerine sahip bir kamera seçilmesi, kaliteli bir görüntü alabilmek için çok önemlidir.
- Yine kameranın lens seçimi, kameradan farklı açılarda ve mesafelerde alınacak görüntünün kalitesinde büyük etkendir. Eğer çok geniş açılı bir kamera seçimi yapılırsa, kameranın üzerinde varifocal (değişken açılı) bir lens bulunmazsa kameranın FoV derecesi çok geniş olacağından dolayı PPM değeri çok düşük olacaktır. Özellikle kameradan uzaklaşıldığı anda PPM değeri ciddi şekilde düşeceğinden dolayı yüksek çözünürlüklü bir kamera kullanılsa bile istenilen noktalarda kaliteli bir görüntü almak mümkün olmayacaktır. Bundan dolayı FoV açısı ayarlanabilen bir lens kullanılması ve görülmek istenilen alanın mümkün olduğunca yakına ayarlanması yüksek kaliteli ve yüksek PPM değerinde görüntü almak için çok önemlidir.
- Kullanılan sıkıştırma teknolojisi ve sıkıştırma oranı görüntünün kalitesini etkileyen nedenlerdendir. Çok yüksek çözünürlüklü, yüksek WDR değerine ve düşük ışık şiddetine sahip bir kamera üzerinde düşük kalite ayarlanırsa elde edilecek görüntünün PPM değeri yüksek olsa bile netlik ve detay çok düşük olabilmektedir.
SONUÇ
Yazımızda açıklamaya çalıştığımız gibi doğru özellikte ve çözünürlükte kamera seçiminde PPM formülü tek başına kameranın tüm özelliklerini belirleyen bir değer olmamakla birlikte projemizde ihtiyacımız olan kamera çözünürlüğünü belirlemekte kullanılabilecek en bilimsel yöntemdir. Yine yukarıda belirttiğimiz üzere PPM değeri öncelikle projede kullanılacak kamera çözünürlüklerin belirlenmesinde kullanılmalı, sonrasında gerekli özelikler, tanımlanacak şartnameler ile açıklığa kavuşturulmalıdır.
Böylece kurulacak olan sistemin gereksinimleri karşılayacak ve maliyet olarak en uygun maliyetle tasarlanması sağlanacaktır.
KAYNAKLAR
- IP Video Market Info ipvm.com
- VIVOTEK vivotek.com
- TOSHIBA www.toshibasecurity.com
Paylaş:
SON YAZILAR
Krizlerde Çalışanların İşten Çıkarılmasındaki Öncelikler
07 Kasım 2024
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
29 Ekim 2024
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!