×

“ETP Deprem Güvenliği Çalışma Grubu “ Çalışmaları



“ETP Deprem Güvenliği Çalışma Grubu  “ Çalışmaları


ETP Deprem Güvenliği Çalışma Grubu
Dr. Ceyhun Eren, Sabri Günaydın

ETP-Elektrik Tesisat Portalı olarak ülkemiz deprem gerçeği doğrultusunda ETP-Deprem Güvenliği Çalışma Grubunu kurduk. Deprem güvenliği ile ilgili uluslararası güncel standartlar doğrultusunda aşağıdaki teknik çalışmaları gerçekleştirdik ve sektörümüze sunduk. Teknik çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Gönüllü arkadaşlarımızdan oluşan ETP Deprem Güvenliği Çalışma Grubumuz üyeleri aşağıdadır. 

Çalışma Grubu Lideri: Dr. Ceyhun Eren (İnşaat Mühendisi)

Çalışma Grubu Üyeleri:
  • Alp Arslan Ok (Elektrik Mühendisi)
  • Abdulhalik Emre Teksan (Enerji Sistemleri Mühendisi) 
  • Burçin Baran ( Elektrik Mühendisi)
  • Celal Aktaş (Elektrik Mühendisi)
  • Çağdaş Ilgaz Şenel (Elektrik Mühendisi)
  • Erkan Özdağ(İnşaat Mühendisi)
  • Funda Kartal Arkadakalmaz (İnşaat Mühendisi) 
  • Hakan Doğan (Makine Mühendisi-Elektronik Mühendisi)
  • Mahmut Kemal Günay (Elektrik-Elektronik Mühendisi)
  • Mehmet Bulca (İnşaat Mühendisi)
  • Okan Sever (Makine Mühendisi)
  • Serdar Çetin (Elektrik Mühendisi)
  • Sibel Sarıgül ( Elektrik Mühendisi)
  • Taner Taşik (Makine Mühendisi)
  • Tolga Aycı ( Gemi İnşaatı ve Gemi Makine Mühendisi)
  • Tunahan Demirbaş (İnşaat Mühendisi)
  • Üzeyir Kaluk (Veri Merkezi Alt Yapı Çözümleri Uzmanı-Ekonomist)
  • Yalçın Arslan ( İnşaat Mühendisi)

ETP Deprem Güvenliği Çalışma Grubumuz, grubumuz üyeleri  tarafından  gerçekleştirilen çalışmalar aşağıdadır. 

1)    OG Panolarında Sismik Test Teknik Kılavuzu 

2)    ETP Deprem Yüklerine Göre Dübel Seçimi Teknik Kılavuzu 

3)    Bilgi İşlem Kabinleri Uygulamalarında Deprem Güvenliği Teknik Kılavuzu 

4)    Alçak Gerilim Pano Uygulamalarında Deprem Güvenliği Teknik Kılavuzu 

5)    Elektrik Donanımının Sabitlenmesi-Ankraj Sismik Sabitleme  Teknik Kılavuzu 

6)    Depremde Kesintisiz Kullanım Performansı Hedeflenirse Yapı Maliyeti Yüzde Kaç Artar? 

7)    Asansörlerde Sismik Tasarım

8)    EN IEC 60076-11:2018 Standardı Doğrultusunda Kuru Tip Transformatörlerin
Sismik Deney Kriterleri Teknik Kılavuzu 


9)  Yağlı Tip Transformatörlerde Sismik Koşullar

10) Endüstriyel Binaların Çatılarındaki Görünmeyen Tehlike

11) “Deprem ve Elektromekanik Tesisatlar “ ETP online  webinar 

12) Elektrik Tesislerinde ve Tesisatlarında Deprem Güvenliği ETP Online Webinar

13) ETP IEC, EN 60068-3-3 Standardı doğrultusunda dünyada ilk   “Yangın Yalıtım Deprem Deneyi”  ‘ni gerçekleştirdi. Deney ile ilgili uluslararası makale yayınlama çalışmaları devam etmektedir.  

14) ETP Dünyada İlk Yangın Yalıtım Deprem Deneyinin 2. Aşaması Olan Fırın Deneylerini Tamamladı!
 
15)   Veri Merkezlerindeki Elektrik Tesisatları, BT Donanımı Deprem Güvenliği Teknik Kılavuzu  
Bölüm.1 
Bölüm.2

16) Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığımız  Karayolları Genel Müdürlüğü  
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız'ca   Elektrik İletim ve İletişim Tesisleri Deprem Yönetmeliği ile ilgili yapılan çalışmalar ETP Deprem Güvenliği Çalışma Grubu’muzca  çok detaylı incelenerek değerlendirilmiş ve  değişiklik önerilerimiz gönderilmiştir.

17) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız Yüksek Fen Kurulumuz ile beraberce gerçekleştirdiğimiz bakanlığımız şartnamelerini güncelleme çalışmalarımız kapsamında   “Elektrik Tesisatları Sismik Önlemler Genel Teknik Şartnamesi” taslağı oluşturulmuş ve bakanlığımızla paylaşılmıştır. 

Elektrik Tesisatları deprem güvenliği ile ilgili olarak  aşağıdaki konuları önemle hatırlatmak istiyoruz. 

 
►Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından yayınlanan  3 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olması gereken "Elektrik İletim ve İletişim Tesisleri Deprem Yönetmeliği "ile ilgili ETP Deprem Güvenliği Çalışma Grubu’muzun güncel IEC, EN standartları doğrultusundaki  değişiklik önerilerimizin değerlendirilerek yönetmeliğin düzenlenmesini  diliyoruz. 
►Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız Yüksek Fen Kurulumuz ile beraberce gerçekleştirdiğimiz bakanlığımız şartnamelerini güncelleme çalışmalarımız kapsamında   “Elektrik Tesisatları Sismik Önlemler Genel Teknik Şartnamesi” çalışmasının olabilecek en hızlı süreçte ve  mümkün olur ise “yönetmelik”  olarak yayınlanmasını diliyoruz. 

►Yapılardaki elektrik tesisatlarında elektrikli cihazların(donanımın)  sismik montaj önlemleri alınarak montajlarının yapılması, cihazların sismik hareketlerde sismik koruma sağlanarak çalışabildikleri anlamına gelmez. 

►Cihazların sismik dayanımı ve deneylerdeki sismik montaj önlemleri beraberce göz önüne alınmalı, cihazlar sismik deneylerden hangi montaj şekli ile geçtiyse o şekilde montajı yapılmalıdır.

►Elektrik tesisatlarındaki sismik dayanım gerektiren cihazların, sismik koruma için kullanılan tüm malzemelerin sismik dayanım deneyleri "EN IEC 60068-3-3" standardı, ilgili diğer standartların gerekleri doğrultusunda can ve mal güvenliği göz önüne alınarak kesinlikle “Bağımsız Uluslararası Akredite” bir laboratuvarda gerçekleştirilmiş olmalıdır. 

►Ülkemizde elektroteknik sektörümüze hizmet edebilecek nitelik ve yeterlilikte "EN IEC 60068-3-3" standardı doğrultusunda  “Bağımsız Uluslararası Akredite” bir sismik deney laboratuvarı  acilen kurulmalıdır. 
  
►Ülkemizdeki "EN IEC 60068-3-3" standardı doğrultusunda hizmet veren mevcut laboratuvarların kapasitelerinin attırılması için devlet desteği sağlanmalıdır. 

►Elektrik tesisatlarının sismik koruması ile ilgili inşaat grubu başta olmak üzere ilgili tüm disiplinler arası koordinasyon çok sıkı bir şekilde sağlanmalıdır. 

►Sismik dayanım gerektiren cihazların sismik koruma elemanlarının nitelikleri özellikle teknik şartname ve keşif özetlerinde ayrıntılı olarak tanımlanmalıdır. 

►Tesisatların depremden korunması amacıyla yapılacak çalışmaların doğru şekilde tesis edildiğinden emin olunması için, şantiyedeki uygulamalar  bu konularda uzman  mühendislerin gözetiminde yapılmalıdır. 

►Sismik dayanım gerektiren elektrik cihazları, elemanların deneylerinin deney standartları ve “Bağımsız Uluslararası Akredite” laboratuvarlarda gerçekleştirilmesi Deprem Yönetmeliği’nde açıkça belirtilmelidir. 

►Sismik dayanıma sahip donanımın, sismik koruma için kullanılan elemanların sismik dayanım deneyleri bir “sertifikalandırma” sistemi ile gerçekleştirilmeli ve sertifikası olmayan ürünler kullanılmamalıdır. 

►Yapılan deneyler sonucunda oluşturulacak bir sertifikalandırma” sistemi de Deprem Yönetmeliği içinde yer almalıdır.

►Deprem Yönetmeliği’nin elektrikli cihazlar, elektrik tesisatları ile ilgili eksikleri, düzenlemeler ile ilgili çalışmalar ilgili standartlar doğrultusunda ve uluslararası diğer yönetmeliklerden yararlanarak en hızlı şekilde sonuçlandırılmalıdır. 


Amacımız tüm toplum katmanlarında deprem duyarlılığının geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Herkes kendi uzmanlık alanı ile ilgili sorumluluğunun bilincinde üzerine düşeni yapmalıdır. 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt