×

Doğal Beslenme:Şekersiz Bir Hayat mı Dediniz?Yazı Dizisi-15

 

Doğal Beslenme: Şekersiz Bir Hayat mı Dediniz?

 

Yazı Dizisi-15

 

Mine Rana Dayıoğlu


Şekersiz hayat nefestir, yıllarca karbonhidrat solumuş birinin oksijeni ilk içine çektiği anın hazzıdır şekersiz yaşamak.Keşfettiğiniz anda yolunuzu o patikada bulmaktır.

İnsanoğlu asırlar boyunca ararken damağının tadını, doğaya dönerken yüzünü şekeri arayıp durmuş ve aradığı şekerin tadını hiç unutmamış. Tutunduğu şekeri öyle bir hale getirmiş ki bağımlılığının esaretini çözebilmek ve kolaylıkla ulaşabilmek için her şeyi dönüştürdüğü gibi şekerin özünü de değiştirip bedenine en zararlı olacak hale dönüştürmüş. Ve bir gün hayatından çıkarmak zorunda kalmış. O gün geldiğinde yerine koyacağı bir lezzete ihtiyaç duymuş. İşte orda o kadar çok seçeneği varmış ki teslim olduğu zararlı şeker onu hiç mutlu etmemiş. Mutluluğun sırrı sadece dönüşmüş, özünü kaybetmiş şekerle olabilir mi? Mesela başka bir tercih şansınız olduğunu bilseydiniz dener miydiniz? Bugün nerdeyse her paket gıdanın içinde yer alan, bizi özümüzden, bedenimizden vazgeçmeye zorlayan şekere dur demek ister misiniz? Yol yakınken, çocuklarınız henüz bedenlerini esir etmemişken onları gerçek şekerle ve gerçek un ile tanıştırın. Gerçek ile harikalar yaratan insanlara şans verin, hayatınıza katın.

Doğa ile tanıştırın çocuklarınızı, ekmeyi biçmeyi, tohumları fidana dönüştürmeyi, severek büyümeyi öğretin. Doğada bedenlerine ilaç olacak lezzet olup ruhlarını besleyecek gıdalarla tanıştırın.

Tatlı yemek için şekere,
Mutlu olmak için hediyeye,
Bir yerden bir yere ulaşmak için dünyayı kirletmeye ihtiyacımız yok.
Bize bir tek sevgi yetmeli
Çocuklarımıza büyük hediyeler, oyuncaklar değil yeşil, mavi ve renkli bir hayat bırakmalıyız.

RAFİNE ŞEKERE HAYIR DERKEN İZİN VERİN GERÇEK ŞEKER SİZİ BAŞTAN ÇIKARSIN.

Flört edin meyvelerle ve sebzelerle, onlarla gerçek aşkı yakalayacağınıza emin olabilirsiniz. Yemek aşksa aşkın en doğal halini aramak şart!

Yazdığım şeker alternatifleri benim keşiflerim ve siz de bu yolda ilerledikçe hem bedeninize hem damağınıza uygun birçok lezzetli yeni besin keşfedeceksiniz.



Meyankökü: İşte doğanın şeker niyetine bal gibi mucizesi. Meyankökünü kaynatarak elde ettiğiniz şurubunuzu eklerseniz mis gibi bir limonata elde edersiniz. Her bitki gibi aşırıya kaçmadan, miktarını kısıtlı tutarak tüketmeniz gerekir, özel bir durumunuz varsa da bir doktora danışmanız.



Trabzon Hurması: Türkiye’de ilk kez Artvin yöresinde yetiştirilmiş ve o dönemde Trabzon’a bağlı bir bucak olması sebebiyle ‘Trabzon hurması’ olarak anılmıştır. Benim tanışıklığım, çocukluğumun geniş bahçelerinde çocukça oyunlar oynadığımız, o eşsiz bağlarda hurmanın çekirdeğini ikiye bölüp kaşık çatal aramanın ötesine geçemediğimiz, oysa yediğimiz meyvenin sihrinin çekirdeğinde olduğunu keşfettiğim zamanlara dayanır. Kışın yapraklarını döker ama eksi 20 ile 18 derece arasındaki soğuğa dayanır. Bu da ne denli güçlü bir meyve olduğunu gösterir. Gücünü kullanın ve tadının farkına varın. Hem pastalarınızda hem tüm tatlılarınızda eşsiz gıdayı keşfedin.





Keçiboynuzu: Doğanın bize armağan ettiği en güçlü doğal şekerdir.Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklıolarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur.Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir.

Keçiboynuzunun halleri;
• Pekmez
• Toz
• Un

Üç halde de kullanım şekillerine bağlı olarak insanın doğası gereği tatlı severliliğinizi dengeleyebilirsiniz. Hatta kendinize çikolata bile yapabilirsiniz.

Ben keçiboynuzu unu, kestane unu, badem unu kullanarak unsuzkekler yapabiliyorum ya da kakao yerine tadından ödün vermeden aynılezzeti yakalayabiliyorum. Ayrıca mühim olan her şeyin kendi doğallezzetinde kalması ve tadını sevdikçe lezzete doymanız. Damak tadınızdeğişirken siz de değişeceksiniz ve değişim sizi daha cesur kılacak. Yaratıcı zihniniz kimbilir neler yaratacak?

Hayata yapay tatlar katmadan da sevebiliriz, yeter ki sevmeyi bilelim, terbiye edelim bedenimizi.

Bundan sonraki yazımıza ” Sağlıklı Beslenmek, Sağlıklı Hamilelik, Mutlu Bebekler  ”  ile devam edilecektir.

Mutluluk Reçetesi : Doğal Beslenme kitabının yayını için izin veren Sn. Mine Rana Dayıoğlu’na Elektrik Tesisat Portalı olarak  içtenlikle teşekkür ederiz.
 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt