×

40GBASE-T ve Category 8 Sorular ve Cevaplar

fundamental 40GBASE-T ve Category 8
Sorular ve Cevaplar
Harun Çakın


- 40 GBASE-T Nedir?
Temmuz 2012’de Bakır Kablolar üzerinde 10Gbps hızının ötesinde yeni nesil ethernet hızlarını desteklemeyi amaçlayan IEEE tarafından oluştulunan Next Generation BASE-T komitesi (P802.3bq) tarafından tasarlanmakta olan 40 Gbps Ethernet standardıdır.
Bunun yanısıra IEEE 40GBASE-T ile birlikte 25 Gbps hız için 25 GBASE-T çalışmalarına başlamıştır.

- Kullanım yeri nedir?
40 GBASE-T özellikle veri merkezlerinde kullanılmak üzere tasarlanmaktadır.

- Veri Merkezlerinde 40Gbps hızı zaten fiber ile karşılanmakta. Bakır üzerinden 40Gbps’a gerek var mı?

Fiber Kablo ile 40Gbps’in (40 GBASE-SR) belirli bir zamandır uygunlanmakta olduğu bir gerçek. Ancak bu sadece ToR (Top of the Rack) Mimarisi ile sınırlı olduğu için Veri Merkezi mimarisinde kısıtlamalar getirmekte. Yapısal Kablolama konseptine dayalı BASET-T Bakır Kablolama ile birlikte Eor (End of the Row) ve MoR (Middle of the Row ) mimarisi kullanıcılara daha fazla tasarım seçeneği sunmakta.
Buna ek olarak Bakır üzerinden Ethernet iletimi her zaman Fibere göre daha düşük maliyetli olmuştur. 40 GBASE-T’nin de Fiber 40GBASE-SR’a göre daha ucuz bir iletişim sağlayacağı öngörülmektedir.

MoR veya EoR Mimarisi

- 40 Gbps hızı destekleyen bakır kablolar bugun de mevcut olduğu söyleniyor.
Evet DAC (Direct Attached Cable) olarak 8-Perli Twinax yapısında olan QSFP kablolar mevcut. Ancak bunlar sacece ToR Switchlerle kullanılmakta ve maksimum uzunluk desteği 7M ile sınırlıdır.
- 40 GBASE-T Standard Ne Zaman Yayınlanacak?
Standard çalışmasının 2016 yılında tamamlanması öngörülmektedir.

- Category 8 (Cat.8) Nedir?
Cat. 8 TIA ve ISO standard komiteleri tarafından 40 GBASE-T Etherneti 4-perli bakır bakır üzerinden taşıyacak kablolama standardı olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda 25 GBASE-T desteği de sağlayacaktır.

- Cat.8 in temel performans kriterleri nelerdir.
Cat.8 Standardı için tasarlanan temel performans kriterleri ve özellikleri aşağıdaki gibidir:
o Shielded Kablo kullanımı (F/UTP ve S/FTP)
o 2000Mhz band genişliği
o Maksimum kablolama kanalı uzunluğu 30m (Patch Cordlar dahil)
o RJ45 Konnektör kullanımı

kanal-yapisi

- Henüz Cat7 ve Cat7A Standardları henüz çıkmadan Cat8’e neden atlandı?

Cat7/ClassF ve Cat7A/ClassFA ’nın standard olmadığı ne yazık ki sektörümüze yer etmiş doğru kabul edilmiş yanlışlardandır.

Kablolama endüstrisinde günümüde 2 temel standard komitesi etkindir. Amerikan TIA ve Uluslararası ISO. TIA, ABD pazarı ihtiyaçlarına yönelik standard çalışması yapmakta, ISO ise daha global bir bakış açısıyla standard geliştirmektedir. TIA, ABD pazarında 500Mhz ötesi bir bandgenişliğine ihtiyaç olmadığını düşünerek bugüne kadar Cat7/Cat7A standard çalışması yapmamıştır yani Cat.7/7A TIA tarafından yayınlanmamıştır. ISO ise böyle yüksek genişlikli bir bandgenişliği ihtiyacına yönelik 100M’lik bir kablolama kanalında çalışacak 600Mhz’lik Cat7/Class F ve 1000Mhz’lik Cat7A/Class FA standardlarını yıllar önce resmi olarak yayınlamıştır.

Sadece Cat7 & 7A’nın yüksek bandgenişliği gereksinimi diğer Cat5/Cat6/Cat6A standardlarının aksine RJ45 konnektör ile sağlanamadığı için Tera/GC45/AR45 gibi farklı tip konnektör kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Bu da bu standardların yaygınlaşmasına engel olmuştur. olmuştur. Son yapılan Pazar araştırmalarına göre uçtan-uca Cat7/7A olarak kurulan sistemlerin’nın pazar payı yaklaşık %1’dir.
Cat7/ Cat7A Konektör Tipleri Nelerdir?

Cat7/Cat7A için ISO 11801’de tanımlı konnektörler TERA, GG45 ve ARJ45 dir.

konektor

- RJ45 Konnektör Cat7/Cat7A’yı desteklemiyorken Cat8’i Nasıl Sağlıyor?
40 GBASE-T tasarlanırken en önemli amaçlardan bir tanesi bunun kabul edilebilir bir maliyetle ortaya çıkmasıydı. Özellikle portlarını günümüze kadar RJ45 olarak çıkartmış switch üreticileri için farklı bir tip konnektör gereksinimi ortaya çıkması hem maliyet olarak yüksek hem de yeni ürün tasarımı için daha uzun bir süreye neden olacağı için, 40 GBASE-T ve Cat.8’in RJ45 ile gerçekleştirilmesi amaçlandı.
Eor ve MoR mimarisi ile için bir kabin sırasında 30M’lik bir mesafenin yeterli olmasından hareketle, bu kısa mesafenin yüksek band genişliğine sahip bir kablo ve 2-konnektörlü bir yapıda RJ45 olarak desteklendiği ispatlandı.

Bu şekile Rj45 konnektör ve F/UTP Kablo ile 30M’ye kadar 40Gbps desteği sağlayan Category 8.1 (Cat8 Class I) sistemi olarak tanımlanmaktadır.

- Cat7 / Cat7A Tipi Konnektörler Cat.8 Standardlarını sağlıyormu?
Cat.8 her ne kadar RJ45 kullanımına imkan sağlasa da S/FTP kablo ve Cat7A konnektör tiplerininn sağladığı daha yüksek NEXT ve FEXT Performansından faydalanmak ve mevcut kurulu Cat7/Cat7A sistemlerle geriye dönük olarak uyumlu çalışması amacıyla bu tip konnektörlerin (GG45 ve Tera ) Cat.8 için optimize edilmiş tiplerinin kullanımına imkan sağlayan Category 8.2 (Class II) standardı tanımlanmıştır.
Özetle Class II, Class I’e göre daha iyi crosstalk (NEXT) performansı sağlamaktadır ancak Class II için de tasarlanan maksimum uzunluk 30m’dir.

- Cat.8 Kablo çok daha kalın ve daha ağır mı olacak?

Hayır. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda kullanılan prototip Cat.8 kabloların mevcut Cat.6A ve Cat.7A kabloların kalınlık ve ağırlıklarından çok farklı olmadğı görülmektedir.

- Cat.8 Standardlarının resmi olarak yayınlanma tarihi nedir?
Cat.8 2015 yılı sonu veya 2016 başında yayınlanması beklenmektedir.
- Özet Tablo

ozet-tablo

Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt